HelMet-kirjastot palvelevat myös lukemisesteisiä

Kaikille painettu kirja ei ole saavutettava muoto nauttia kirjallisuudesta. Moni vaikeasti lukivaikeuksinen ei koskaan löydä tietään kirjallisuuden maailmaan, ja usea ikäihminen luopuu rakkaasta lukuharrastuksestaan siinä vaiheessa, kun ei enää näe erottaa isotekstisenkään kirjan kirjaimia. Kaupalliset kustantajat tuottavat äänikirjoiksi vain hyvin pienen osuuden julkaistavasta kirjallisuudesta, ja usein tästä joukosta on hyvin vaikea löytää sopivaa luettavaa.

Tähän tilanteeseen on kuitenkin tullut parannusta: Helmet-kirjastot aloittivat syksyllä 2014 valtion erikoiskirjasto Celian aineistojen jakelun niille asiakkailleen, joille painettu kirja ei heikenneen näön tai muun terveydellisen syyn vuoksi enää sovellu.

Celia-kirjasto tuottaa lukemisesteisille peräti noin 30 prosenttia kaikesta suomeksi julkaistavasta kauno- ja tietokirjallisuudesta äänimuotoon. Celian asiakkaaksi liittymiseen on aiemmin vaadittu lääkärintodistus, mutta kokeilun myötä kohderyhmään kuuluvat kuntalaiset pääsevät asiakkaiksi omalla ilmoituksellaan.

”Aiemmin meillä on ollut sellainen tilanne, ettemme ole voineet palvella kaikkia asiakkaita niin hyvin kuin olisimme halunneet. Celia-yhteistyön kautta saamme välineitä palvella niin heikkonäköisiä ikäihmisiä kuin myös esimerkiksi vaikeista oppimisvaikeuksista kärsiviä asiakkaita yhtä hyvin kuin kaikkia muitakin kuntalaisia”, tiivistää kirjastonhoitaja Riikka Utriainen Espoonlahdelta.

Palvelua annetaan seuraavissa toimipisteissä:

  • Kauniaisten kirjastossa
  • Espoossa Sellon, Omenan, Kivenlahden ja Soukan kirjastoissa
  • Helsingissä Itäkeskuksen, Kallion, Kannelmäen, Lauttasaaren, Malmin, Pasilan ja Rikhardinkadun kirjastoista ja
  • Vantaalla Tikkurilan kirjastossa


Teksti: Jaakko Tiinanen
Kuva: Celia-kirjasto