Keskustakirjasto Oodin miljoonan kävijän raja menee rikki tiistaina 26.3.

Helsingin keskustakirjasto Oodi avautui 5.12.2018, eli talo on ollut avoinna yleisölle pian neljä kuukautta. Oodi on saavuttanut suuren suosion, sillä tiistaina 26.3.2019 Oodin ovista astuu sisään miljoonas kävijä. Tämä kävijä palkitaan Oodi-kangaskassillisella yllätyksiä – luvassa on ainakin liput Oodissa toimivaan Kino Reginaan sekä kahvit Fazerin kahvilassa.

– Olen todella iloinen siitä, että Oodista on tullut kaupunkilaisten yhteinen tila. Arvioimme ennen avaamista, että Oodissa olisi noin 2,5 miljoonaa käyntiä vuosittain. Yleisöä osallistettiin suunnittelussa laajasti, ja tämä näkyy nyt kävijävirrassa. Ihmiset saivat, mitä tilasivat, ja tulevat siksi yhä uudestaan, sanoo Oodin johtaja Anna-Maria Soininvaara.

Oodissa on sen avaamisen jälkeen tehty jo noin 9 000 uutta kirjastokorttia. Oodissa on keskimäärin 9 000 käyntiä päivässä. Määrä vaihtelee viikonpäivien ja Oodissa olevien tapahtumien mukaan. Avajaispäivät 5.–6.12.2018 keräsivät 55 000 käyntiä.

– On hienoa, että Oodi on lisännyt kaikkien kirjastojen näkyvyyttä ja suosiota. Oodin avautumisen jälkeen Helsingin kirjastoihin on tehty yli 2,5 miljoonaa käyntiä, kaikkien kirjastojen lukupaikat ovat täynnä aamusta iltaan, sähköisten aineistojen lataukset ovat moninkertaistuneet, ja etenkin lastenkirjojen kysyntä on voimakkaassa kasvussa joka puolella Helsinkiä. Kiitos asiakkaillemme luottamuksesta ja kärsivällisyydestä, kun suuri suosio aiheuttaa jonotusta niin lukupaikoille kuin aineistovarauksissakin, sanoo Helsingin kirjastopalvelujen johtaja Katri Vänttinen.

Oodi on suunniteltu kokonaiselämykseksi, jossa elävä helsinkiläinen kaupunkilaisarki kohtaa modernin arkkitehtuurin. Oodi muodostuu kolmesta erityyppisestä ja tunnelmaltaan erilaisesta kerroksesta. Tilat ovat kaikkien vapaassa käytössä seitsemänä päivänä viikossa, aamuvarhaisesta iltamyöhään.

Espoon Ison Omenan kirjasto oli vuonna 2018 Suomen vilkkain yleinen kirjasto. Kävijöitä oli noin 1 350 000. Oodi saavuttaa suurella todennäköisyydellä vuonna 2019 maamme vilkkaimman kirjaston tittelin.

Faktoja Oodista

Neliömäärä: 10 000 m²

Avattu yleisölle: 5.12.2018

Oodi on yksi Helsingin kaupunginkirjaston 37 toimipisteestä ja osa Helmet-kirjastoverkkoa

Arkkitehtitoimisto: ALA Arkkitehdit

Rakennusurakointi: YIT Suomi

Oodin avajaispäivien 5.–6.12.2018 tunnelmiin voit palata tämän videon avulla:

Kuva: Daniel Leiviskä