Leikkipuisto Loru ilahduttaa Oodissa

Helsingin lapsiperheille on tänä vuonna luvassa kaksinkertainen joululahja. Yhtä aikaa Oodin kanssa avautuu myös Helsingin kaupungin 67. leikkipuisto Loru.

Leikkipuisto kirjastossa vaikuttaa ensikuulemalta villiltä ajatukselta. Miten leikkipuiston toiminta istuu osaksi Oodia? "Itse asiassa todella hyvin", toteaa leikkipuisto Lorun sosiaaliohjaaja ja tiiminvetäjä Minna Karhu. "Leikkipuistojen yhteistyö kirjastojen kanssa on muutenkin tiivistä. Molemmat kutsuvat vanhempia ja lapsia lorujen ja satujen äärelle sekä viettämään aikaa yhdessä. Nyt voimme tehdä sitä saman katon alla."

Helsingin leikkipuistot ovat maailmankin mittakaavassa ainutlaatuisen monipuolisia. Ne eivät pelkästään tarjoa aidattua piha-aluetta ja leikkivälineitä, vaan kaikille lapsille ja perheille avoimen kohtaamispaikan. Leikkipuistojen henkilökunta elää mukana lapsiarjen huolissa ja onnenhetkissä ja järjestää myös ohjattuja toimintatuokioita.

Samaa on luvassa myös Lorussa. ”Meillä pääsee leikkimään, laulamaan, loruilemaan ja liikkumaan yhdessä lapsen kanssa. Täällä saa myös vain olla,” johtava leikkipuisto-ohjaaja Tiina Mesiniemi lupaa.

Oodin avajaispäivinä 5. ja 6.12. Lorun työntekijät järjestävät ohjelmaa eri puolilla Oodia, mutta itse leikkipuistossa toiminta käynnistyy heti 7.12. ”Joulukuussa meillä on tosi hauskoja tapahtumia, esimerkiksi Lelutohtorin vastaanotto ja vauvojen värikylpy. Joululoman aikana koululaisille on omaa tekemistä”, Minna Karhu vinkkaa. ”Toimintaa on joka arkipäivä. Kannattaa tulla kurkkaamaan mitä Lorussa tapahtuu!”

Loruun onkin helppo tulla, sillä tiloja ei erota muusta Oodista mikään seinä tai ovi, vaan ne ovat saumaton osa ensimmäisen kerroksen avointa aulaa "Kaikki eivät ehkä aluksi hahmotakaan, että nyt ollaan leikkipuiston tiloissa, mutta sehän ei haittaa mitään. Ja mekin seikkailemme välillä muualla Oodissa", Minna Karhu kertoo. Lorun piha-alue valmistuu hieman myöhemmin. Ulkoleikeistä päästään nauttimaan tämän hetkisen arvion mukaan kesäkuussa 2019.

Oodiin lasten kanssa saapuville Mesiniemi ja Karhu haluavat välittää viestin, että Loruun saa tulla juuri sellaisena kuin on. "Meille olet tervetullut miten väsyneenä tahansa tai vaikka tukka pystyssä. Loru on lähellä – tänne on hyvät kulkuyhteydet, mutta haluamme myös pitää kynnyksen osallistumiseen niin matalalla kuin mahdollista. Parasta on, jos voimme auttaa löytämään lapsen ja vanhemman välisen ilon."

Teksti: Helena Hakkarainen
Kuva: Hannele Oja