Vessat

Mitä wc:tä minä saan käyttää? No ihan mitä vain!

Näin Pride-viikon kunniaksi on hyvä aika palata perusteisiin eli puhutaanpa hetki vessa-asiaa. Oodissa on wc-tiloja:

1. Kellarissa: 

- iso huone, jossa on keskellä erikokoisia käsienpesualtaita ja seinillä koppeja (yhteensä 21 kpl)
- osa kopeista on tilavampia wc-tiloja, joihin mahtuu esimerkiksi pyörätuolilla tai lastenrattaiden kanssa
- löytyy yksi koppi, jossa lapsen ja aikuisen korkuinen wc-pönttö vierekkäin (tämä on tilavampi wc)

2. Toisen kerroksen kummassakin päädyssä:

- tilavampia wc-tiloja eli niihin mahtuu pyörätuolilla tai lastenrattaiden kanssa
- huoneita, joissa on useita wc-koppeja

3. Kolmannessa kerroksessa kummassakin päädyssä:

- tilavampia wc-tiloja eli niihin mahtuu pyörätuolilla tai lastenrattaiden kanssa
- huoneita, joissa on useita wc-koppeja

Wc-koppeja siis löytyy paljon, pisuaareja Oodissa ei ole.

Kaikki Oodin wc-tilat ovat sukupuolittamattomia. Tämä tarkoittaa sitä, että miesten ja naisten wc-tiloja ei ole erikseen, vaan kaikki wc-tilat ovat miesten, naisten, muunsukupuolisten ja ihan kaikkien muiden vapaasti käytettävissä.

Oodissa puhummekin yksityisistä ja yhteisistä wc-tiloista.Yhteinen wc-tila on huone, jossa on yhteiset käsienpesualtaat ja seinillä 3-5 erillistä koppia. Kaikissa kopeissa on wc-pönttö, ja oven saa lukkoon. Nämä yhteiset wc-tilat ovat kaikkien käytössä vapaasti. Löydät yhteisiä wc-tiloja 2. ja 3. kerroksen etelä- ja pohjoispäädystä. Myös kellarissa sijaitseva iso wc-huone on yhteinen wc-tila.

Yksityiset wc-tilat ovat huoneita, joihin pääsee suoraan kirjastokäytävästä. Ne ovat aina tilavampia wc-tiloja eli niihin pääsee pyörätuolin, rollaattorin tai vaikkapa lastenvaunujen kanssa. Näissä wc-tiloissa on aina oma käsienpesuallas ja oven saa lukkoon. Yksityiset wc-tilat tunnistaa pyörätuolisymbolista, mutta niitä saavat käyttää ihan kaikki ihmiset, jotka haluavat mieluummin käyttää yksityisempää wc-tilaa yhteisen sijaan. Näitä yksityisiä ja tilavampia wc-tiloja on 2. ja 3. kerroksen etelä- ja pohjoispäädyissä.

Yksityisten wc-tilojen käyttötarkoitus on laaja. Ne ovat henkilöille, joilla on liikkumiseen tarvittavia apuvälineitä ja jotka tästä syystä tarvitsevat enemmän tilaa wc:ssä. Ne ovat myös niille, jotka eivät kulttuurisista tai muista vastaavista syistä halua käyttää yhteisiä wc-tiloja. Ne ovat niille, joita pelottaa mennä yhteisiin wc-tiloihin. Ja ne ovat niille, jotka eivät halua käyttää yhteisiä wc-tiloja ihan mistä syystä vaan. Tiivistetysti: yksityisiä wc-tiloja saavat käyttää ihan kaikki joita huvittaa eli sinäkin, kuka sitten oletkin.

Muistathan, että jokainen itse tietää, miksi käyttää tiettyä wc-tilaa ja sen asian kommentointi tai kyseenalaistaminen ei kuulu kenellekään muulle. Kirjaston henkilökunta ei vahdi sitä, missä wc:ssä kirjaston kävijät asioivat, ethän siis sinäkään toimi näin. Kaikilla on oikeus asioida wc:ssä (kuten kirjastossakin) ilman häiriköintiä, kommentointia, huutelua, koskemista, ahdistelua. Oodissa on käytössä turvallisemman tilan periaatteet, ja niiden mukaisesti toisten asiakkaiden häirintään puututaan, kun sitä tapahtuu.

Oodin wc-tilat ovat maksuttomia, niitä siivotaan päivittäin, ja vielä kerran kiellon päälle: niitä saavat käyttää ihan kaikki, jotka niitä tarvitsevat.

Mukavia vessakäyntejä sitten vain kaikille!

Teksti: Samu Eeve / Informaatikko / Keskustakirjasto Oodi