betre

Ommellen osalliseksi


Joka toinen torstai Oodin toisen kerroksen ompelukoneille kokoontuu joukko naisia, joiden taitavissa käsissä pikkuvikaiset vaatteet saavat uuden elämän. Upcycling Mode -ompeluhankkeessa vaikeasti työllistyvät ulkomaalaistaustaiset naiset pääsevät hyödyntämään osaamistaan ja samalla edistetään tekstiilien kierrätystä.

Ympäristöasioihin ja erityisesti kiertotalouteen keskittyvän konsulttifirma Betren vetämä hanke on osa valtion kestävän kehityksen yhtiön Motivan Kokeilun paikka -projektia. Betren toimitusjohtaja Piia Suvio kertoo, että idea lähti alkujaan liikkeelle lehtijutusta, jossa kerrottiin, miten vaatelahjoituksia vastaanottavilla toimijoilla ei ole aikaa ja resursseja korjata viallisia tuotteita, vaan ne päätyvät sekajätteeseen.

Upcycling Mode saa korjattavat vaatteet lahjoituksena UFF:ltä ja ompelijoina toimivat naiset on löydetty maahanmuuttajanaistoimintaa tekevän Monika-Naiset liitto ry:n kautta. Piia Suvion mukaan tavoitteena on tehdä projektista tunnettu ja pysyvä toimintamalli. Ainakin syksyyn asti projektiin osallistuville maahanmuuttajataustaisille naisille maksetaan palkkaa tehdystä työstä ja projekti täyttää myös aktiivimallin vaatimukset. Jatkossa tavoite on, että ompelutiimin palkat katetaan Betre by UFF -brändin alla myytävien vaatteiden tuotoilla. Jo keväällä projektin tuotoksia esiteltiin Maailma Kylässä -festareilla UFF:n ständillä.

Oodissa järjestettävien työpajojen vetäjällä on monien vuosien kokemus korjausompeluista ja vaatteiden tuunaamisesta. Projektiin palkattujen naisten lisäksi ne, joilla taidot ei vielä riitä itsenäiseen työskentelyyn, voivat tulla harjoittelemaan ompelutaitoja ohjaajan opastuksessa. Tämä edistää kotoutumista ja parantaa naisten työllistymismahdollisuuksia. ”Ompelijat myös opettavat toisiaan, mikä sopii erinomaisesti meidän Oodissa harjoittamamme maker-kulttuurin henkeen”, toteaa pedagoginen informaatikko Riikka Leskinen. Ylipäätään hankkeen tavoitteet, eli kiertotalouden edistäminen ja osallistaminen ovat linjassa kirjaston arvojen kanssa. ”Olemme todella iloisia siitä, että kirjaston tarjoamalle palvelulle on keksitty näin hienoa hyötykäyttöä!”

Lisää Upcycling Mode –hankkeesta: https://www.kokeilunpaikka.fi/fi/experiment/907/

Kuka tahansa voi varata Oodin ompelukoneita käyttöönsä varaamo.hel.fi -sivuston kautta. Koneet saa maksutta käyttöönsä Helmet-kirjastokortilla. Tarjolla on kahden perusompelukoneen lisäksi kaksi saumuria, peitetikkikone sekä kirjova ompelukone Pfaff Creative 4.5.

Ompelukoneet ovat käytettävissä Kaupunkiverstaan aukioloaikoina:

ma klo 16-21.30

ti - pe klo 11-21.30

la - su klo 10-19.30