Regina1

Oodi elokuville

Oodissa on kirjaston lisäksi useita toimijoita. Haluamme kertoa heidän tarjoamistaan palveluista ja ihmisistä jotka työskentelevät Oodissa. 


Kino Regina sijaitsee Oodin ensimmäisen kerroksen pohjoispäädyssä. Elokuvateatterissa on näytöksiä tiistaista sunnuntaihin. Reginan henkilökuntaan kuuluu noin 10 ihmistä lipunmyyjistä koneenkäyttäjiin. Katri Tenhola on yksi KAVIn viidestä suunnittelijasta ja myös Kino Reginan esimies. Mikä ihmeen KAVI?

”Kansallinen audiovisuaalinen arkisto, eli entinen elokuva-arkisto”, Katri kertoo KAVIn toimistolla Sörnäisissä. Oodiin ja Kino Reginaan KAVI muutti elokuvateatteri Orionista alkukeväällä. Orionissa näytöstoimintaa oli vuodesta 1985. Nykyisin KAVI vastaa myös mediakasvatuksesta, elokuvien tarkastamisesta ja radio- ja televisioarkistosta.

Kaikki eivät tiedä, että kansallinen audiovisuaalinen instituutti on opetus- ja kulttuuriministeriön alainen valtion virasto, jonka toiminta perustuu lainsäädäntöön. ”Meidän tehtävämme on tuoda esille ja edistää elokuvakulttuuria.” Näytöslippujen hinnat pyritään pitämään alhaisena, niin että mahdollisimman monella olisi mahdollisuus nauttia elokuvista.  

Monipuolinen ohjelmisto 

KAVIlla on oma filmitallennekokoelma ja konservaattoreita, jotka pitävät filmejä kunnossa. Pasilassa ja Otaniemessä sijaitsee isot varastot arkistoituja filmejä. KAVI tekee paljon yhteistyötä muiden maiden elokuva-arkistojen ja instituuttien kanssa. ”Tämä on se pohja sille ohjelmistolle jota esitetään”, Katri kertoo.
Ohjelmisto suunnitellaan puoli vuotta etukäteen. Se pyritään pitämään monipuolisena ja suunnittelijoilla riittää ideoita. Suunnittelussa pitää ottaa kuitenkin myös käytännön asioita huomioon. ” Pitää esimerkiksi ottaa huomioon filmien rahtikustannukset eri maista.” 

Ohjelmistoon kuuluu paljon muutakin kuin tavallisia elokuvanäytöksiä. Mykkäelokuvissa on livesäestys, suosittuja ovat myös sing-along näytökset joissa voi häpeilemättä laulaa mukana. Kinokonserteissa on kuultu muun muassa syntetisaattori- torvi ja cembalosäestystä elokuville. Reginassa voi olla myös teemaan tai elokuvaan liittyviä alustuksia ennen näytöstä tai yleisölle avoimia seminaareja.
Ohjelmistoon kuuluu kuitenkin aina keskeiset elokuvamaat, eri aikakaudet ja suuret ohjaajat. Esimerkiksi syksyllä jatkuvaan Elokuvataivas- sarjaan on valikoitu näyttäviä klassikoita. ”Ajatus on se, että jos Reginan näytöksissä istuu säännöllisesti, alkaa pikkuhiljaa hahmottua elokuvahistorian kaanon”, Katri sanoo. 

Voiko ohjelmistoon sitten vaikuttaa? ”Pyrimme ottamaan toiveita huomioon, mutta ne tulevat aikaisintaan seuraavan kauden ohjelmistoon.”

Reginan konehuone 

”Ihmiset myös välillä kysyvät miksei kaikissa näytöksissä ole suomenkielisiä tekstejä. Jos lainaamme kopion jostain muualta, niin tekstit ovat sillä kielellä. Me emme saa koskea kopioihin, eli jos täytyy tehdä tekstitys, se täytyy tehdä vanhanaikaisesti.” Projektorihuoneen viereisessä tulkkauskopissa istuu siis näytöksen ajan tekstittäjä, joka katsoo yleisön kanssa elokuvaa. Hän ajoittaa tekstit elokuvaan nappia painamalla.   

Koska elokuvia on niin monelta aikakaudelta Reginan tekniikan pitää taipua moneen. Reginassa toimii nykyteattereiden DCP- tekniikka, mutta yli puolet näytöksistä on edelleen fyysisellä filmillä. ”On välillä hankalaa löytää arkistofilmien koneenkäyttäjiä. Filmi voi olla haurasta ja siinä on haastavia liitoskohtia.”Projektoreita täytyy olla kaksi, koska filmikela loppuu kesken näytöksen ja se pitää vaihtaa saumattomasti seuraavaan.

Uutta Reginassa on entiseen teatteriin verrattuna esimerkiksi 70 mm -projektori. ”Elokuvaharrastajat haluavat usein nähdä 70 mm elokuvia koska niissä on parempi äänenlaatu ja ne ovat todella näyttäviä elokuvia, joilla voi esitellä mihin Regina taipuu.” 

 ”Oli meillä myös VHS- videoformaatilla Jane Fondan aerobicvideo vuodelta -85”, Katri nauraa. 

Kino Reginan kotisivut: http://kinoregina.fi/