ryhmaoodi

Oodi viihtyisyydelle

Oodissa on kirjaston lisäksi useita toimijoita. Haluamme kertoa heidän tarjoamistaan palveluista ja ihmisistä jotka työskentelevät Oodissa. 


Millaista työtä tarvitaan, että Oodi pysyy viihtyisänä vaikka kävijöitä on päivittäin tuhansia? Oodin ryhmätilassa istuva Branimir Petkov on Palmian toimitilapalveluiden palveluesimies ja hän vastaa muiden kohteiden ohella Oodin siivouksesta. Oodin siisteydestä huolehtii 10 siivoojaa ja yksi palveluvastaava. 

Oodin siivoaminen ei olekaan aivan yksinkertainen homma. “Oodi ei ole sellainen kohde, että voi vain sanoa että tässä on avoin tila, siivoa vaan. Pelkästään pintamateriaaleja on useita eri laatuja. Pitää tietää mitä tekee.” Branimir osoittaa ryhmätilan pöytää. “ Jos tätä pöytää pyyhkisi kostealla liinalla, pintaan tulisi raitoja. Kyse ei kuitenkaan ole siitä, että pöytä on likainen, vaan että sitä puhdistetaan väärällä menetelmällä.” 

Oodi avattiin joulukuussa. Tilassa oli heti avaamispäivästä lähtien hurjia kävijämääriä ja ulkoa kantautui sisään lunta ja hiekkaa. Uudet tilat eivät olleet tulleet vielä tutuiksi. “Tuli tehtyä paljon ylitöitä”, Branimir muistelee. Paljon on tapahtunut sen jälkeen. “Nyt olemme yli puoli vuotta tehneet yhteistyötä Oodin kanssa. Olemme oppineet tuntemaan tilat ja niiden tarpeet. Parhaiten oppii kokemuksen kautta ja enää siivoukseen ei mene ylimääräistä aikaa.”  

Mielenkiintoisia haasteita kuitenkin riittää edelleen. Seuraavaksi pitäisi keksiä miten Kirjataivaan näyttävän tammilattian lautojen välistä pudonnut hiekka saadaan poistettua lattian alta. “Kolmannessa kerroksessa on yli 4000 neliötä. ”

Oodissa on siivoojia aamukuudesta keskiyöhön saakka. Päivisin Oodissa päivystää yksi siivooja, joka huolehtii että Oodi pysyy viihtyisänä asiakkaille. Äänekkäät toimet kuten lattian puhdistukset pyritään tekemään silloin kun Oodi ei ole auki. Eli silloin kun asiakkaat lähtevät iltakymmeneltä, siivoojat jäävät töihin. 

Haastattelupäivänä aamuvuorossa ollut siivooja oli äkillisesti sairastunut. Branimir on juuri tarkastanut tilojen siisteyttä. Kaikki näytti hyvältä. “Toimivan siivouksen huomaa siitä, kun kaikki ei kaadu kun käy jotain yllättävää.” 

“Oodissa on hienoa, että kaikki ovat tervetulleita ja kirjastossa voi viettää aikaa ja viihtyä. Teemme parhaamme että tilat pysyvät siisteinä ja viihtyisinä."