Lego Boost -pajassa pääsee rakentamaan ja koodaamaan

Oodissa järjestettiin syksyllä 2020 neljä Lego Boost –rakentelupajaa suomeksi ja toiset neljä kahdella kielellä, englanniksi ja ruotsiksi. Pajoissa vuoroin keskityttiin hartaasti, kikatettiin ja lopuksi ihmeteltiin mitä kaikkea hienoa ihan omin käsin rakennettu robotti osaakaan tehdä. Sen lisäksi että pajassa rakennetaan legoilla monenlaisia eri hahmoja, niitä pääsee myös ohjelmoimaan itse. Ja se onkin helppoa ja hauskaa!

Ohjeet

Homma toimii siten että ensin puretaan vanhat työt, joita edelliset robottinikkarit ovat koonneet. Tämän jälkeen rakennetaan harjoitustyö. Rakennusohjeet kaikkiin robottimalleihin löytyvät kirjaston tarjoamilta tableteilta, Lego Boost -applikaatiosta. Ohjetta on helppo seurata, osia liitetään yksi tai vain muutama kerrallaan ja kuvasta ilmenee aina, miten uusi osa tai osat on tarkoitus liittää siihenastiseen malliin. Kun tämä harjoitustyö on lopulta valmis, alkaa koodaus. Aluksi painetaan sinistä nappia, joka yhdistää robotin ja tabletin datan toisiinsa. Tästä alkaakin kenties leikkisin vaihe, kun omaa roboa saa komentaa liikkumaan, vilkuttelemaan valoja tai päästämään erilaisia hauskoja ääniä.

LegoRobotti_pieni2.jpg

Kun tuntuu siltä, että ohjelmointi alkaa riittää, pääsee työssä uuteen vaiheeseen. Siinä robotin päälle rakennetaan uutta, esimerkiksi kissanpäälle tehdään kaula ja vartalo, myöhemmin häntä ja raajat. Ja aina kun uusi vaihe on rakennettu loppuun, pääsee koodaamaan ja kokeilemaan mitä uutta robotti kykenee nyt tekemään. Kun vaiheita on suoritettu kolme (alkeet, keskitaso ja vaativa), avautuu valikkoon ihan uudenlaisia malleja rakennettavaksi.

Vaihtoehtoja on todella paljon; mahdollisia robottimalleja setissä on kahdeksan erilaista ja itse kullakin vaihtoehtoisia lisämuotoja. Lisäksi setteihin kuuluu esterata, jolla voi kokeilla vaikkapa pyörillä kulkevien robottien väistötaitoja tai sitä, osaavatko ne pelastaa hädässä olevat legohahmot pinteestä ja kantaa turvaan.

Kysynnän vuoksi harkitsemme uusien pajojen tai tempausluontoisten rakentelupäivien järjestämistä Oodissa kevätkaudella, joten tarkkailkaa kirjaston Helmet-sivuja.