Siirry sivun sisältöön
{{ selectedLibrary.Picture.Name }}

Yhteystiedot

{{ selectedLibrary.Address.Street }}
{{ selectedLibrary.Address.Zipcode }} {{ selectedLibrary.Address.City }}
Koirat sallittu
Koirat kielletty
Siirry kirjaston sivuille

Uusimmat tapahtumat

Jaan Kross

Jaan Kross 100 -seminaari

Virolaisen kirjailijan Jaan Krossin syntymästä tulee helmikuussa kuluneeksi sata vuotta. Jaan Kross (1920 –2007) on erityisesti historiallisilla romaaneillaan lunastanut paikkansa myös monen suomalaisen kirjahyllystä ja sydämestä. Vaikka aika on muuttunut, Jaan Krossin teokset eivät ole vanhentuneet, vaan niistä löytyy uusia tasoja ja tulkintoja myös nykyajassa.

Juhlimme Jaan Krossin syntymäpäivää järjestämällä kaikille avoimen seminaarin Helsingin keskustakirjasto Oodissa 13. helmikuuta kello 13–17.

Seminaarissa käsitellään paitsi Jaan Krossin asemaa virolaisessa kaunokirjallisuudessa ja Viron kulttuurihistoriaa Jaan Krossin tuotannossa, myös Krossin sanomaa nykypäivän lukijalle sekä tietenkin sitä, mitä Jaan Krossin teokset antavat suomalaiselle lukijalle.

Seminaarissa puheenvuoron saavat sekä virolaiset että suomalaiset Kross-asiantuntijat. Krossista ja hänen monipuolisesta tuotannostaan puhuvat Tarton yliopiston lehtori Mart Velsker, kirjallisuudentutkija Sirje Olesk, Helsingin yliopiston lehtori Satu Grünthal, kirjailija ja kirjallisuudentutkija Jaan Undusk, kääntäjä Jouko Vanhanen sekä historiantutkija Seppo Zetterberg. Tilaisuuden vetää Jaan Krossin kääntäjä ja Kross-elämäkerran Sivistystahto kirjoittanut Juhani Salokannel.

Seminaarissa julkaistaan myös ainoa vielä suomentamaton Jaan Krossin romaani Taivaankivi. Teoksen on suomentanut Jouko Vanhanen. Tuglas-seura julkaisee Taivaankiven syntymäpäivälahjana kaikille suomalaisille Jaan Krossin lukijoille.

Seminaarin kieli on suomi.

Seminaarin järjestävät:

Tuglas-seura

Helsingin yliopiston suomalais-ugrilainen ja pohjoismainen osasto

Suomen Kirjailijaliitto

Suomen Viro-yhdistysten liitto

Viro-instituutti

Viron suurlähetystö

Helsingin keskustakirjasto Oodi

Kuva: Tuglas-seuran arkisto/Jaan Klõseiko

Maijansali, 1. krs. (Keskustakirjasto Oodi)

13.2.2020 klo 13.00 - 17.00

Viimeksi päivitetty 21.1.2020