kysymyksiakirjastoautostajuttu

Kysymyksiä kirjastoautosta

Reitti ja aikataulu:
Missä kirjastoauto pysähtyy?
Miten Kulkuria käytetään?
Pitääkö kirjastoauto pysäyttää?
Mitä jos kirjastoautoa ei näy?

Käyttö:
Voinko minä tulla kirjastoautoon?
Saako kirjastoautoon tulla kengät jalassa?
Pitääkö kirjastoautossa kuiskata?
Saako kirjastoautosta kirjastokortin?
Voiko kirjastoautoon maksaa sakkoja?

Lainaaminen, palauttaminen, varaaminen:
Kirja on "hyllyssä"-tilassa. Mistä tiedän, missä autossa se on?
Mitä kirjastoautosta voi lainata?
Miten lainaan kirjastoautosta?
Lainassani on omituisen pitkä laina-aika. Mistä se johtuu?
Voinko noutaa varaukseni kirjastoautosta?
Voinko palauttaa kirjoja kirjastoautoon?

Muuta:
Kuinka monta kirjastoautoa Espoossa on?
Miten voin ottaa yhteyttä kirjastoauton henkilökuntaan?

Voinko minä tulla kirjastoautoon?

Voit. Kirjastoauto on avoin kaikille ja sinne voi tulla myös ilman kirjastokorttia.

Aamupäivisin kirjastoauto vierailee kouluilla ja päiväkodeilla. Nämäkin pysäkit ovat avoimia kaikille asiakkaille. Näillä pysäkeillä autoon saattaa tulla kerralla iso koulu- tai päiväkotiryhmä, jolloin autossa saattaa olla ahdasta. Myös kokoelma – etenkin Välkky-kirjastoautossa – saattaa olla aamupäivisin lapsipainotteinen.

Suljetut tapahtumat ovat poikkeus: ne on suunnattu tietylle, ennalta sovitulle ryhmälle. Näitä suljettuja tapahtumia ei löydy Kulkuri-nettisivulta, ja auton etupaneelissa lukee teksti ”Tapahtuma käynnissä”. Myös kirjastoauton henkilökunta neuvoo, ettei kirjastoauto ole nyt yleisessä käytössä.

Missä kirjastoauto pysähtyy?

Pysäkit ja aikataulut löytyvät Kulkuri-nettisivulta osoitteesta http://kirjastoauto.espoo.fi.

Aamupäivisin kirjastoauto vierailee päiväkodeilla ja kouluilla. Iltapäivisin asuinalueiden ja esimerkiksi Pikkulaivan ostoskeskuksen luona.

Miten Kulkuria käytetään?

Kartan merkit:
- oranssi täppä tarkoittaa Helmi-kirjastoauton pysäkkiä
- sininen täppä tarkoittaa Välkky-kirjastoauton pysäkkiä 
- P = päiväkotipysäkki
K = koulupysäkki
- I = iltapysäkki 
- T = tapahtuma 
- oranssi autosymboli = Helmi-kirjastoauto 
- musta autosymboli = Välkky-kirjastoauto 

Kaikki pysäkit saa auki kartalle klikkaamalla Näytä-otsikon alta löytyvää linkkiä ”Kaikki pysäkit”.

Tietyn pysäkin voi löytää kirjoittamalla hakukenttään joko
   - alueen nimen: esimerkiksi ”Espoonlahti” tai ”Nuuksio”
   - pysäkin nimen: esimerkiksi ”Helmipöllö” tai ”Mäkkylän päiväkoti”
   - pysäkin osoitteen: esimerkiksi ”Meriusva” tai ”Raivaajankuja”
Haku alkaa painamalla näppäimistön Enter-näppäintä.

Tietyn päivän pysäkit  saa auki hakukentän viereen avautuvasta kalenterista. 

Käyntien päivämäärät löytyvät klikkaamalla pysäkin nimeä kartan alapuolelta. Klikkaa vielä ”Näytä lisää” haluamasi pysäkin kohdalta.

kaappaus Kulkurista2.png

Pitääkö kirjastoauto pysäyttää?

Ei tarvitse. Kirjastoauto odottaa asiakkaita tietyssä paikassa, tiettynä päivänä ja tiettyyn aikaan. Pysäkillä oloaika vaihtelee. Pysäkit ja aikataulu löytyvät Kulkuri-nettisivulta.

Mitä jos kirjastoautoa ei näy?

Poikkeustiedot voi tarkistaa Kulkuri-nettisivulta. Sivulta näkyy reaaliajassa auton sijainti ja arvioitu saapumisaika. Pysäkin peruuntumiset ovat harvinaisia. Myös ne ilmoitetaan Kulkurissa, sivun yläosassa. Kannattaa kurkkia myös pysäkkikylttiä pidemmälle. Saattaa olla, että kirjastoauto on jouduttu pysäköimään esimerkiksi kulman taakse.

Voinko noutaa varaukseni kirjastoautosta?

Voit. Varausta tehdessäsi

  1. valitse noutopaikaksi Kirjastoauto Espoo/Bokbuss Esbo
  2. kirjoita kirjastoauton pysäkki siihen varattuun kenttään (helmet.fi:ssä iso kenttä, Taskukirjastossa Kirjastoauton pysäkki -kenttä). Teksti voi olla 
         - pysäkin nimi: esimerkiksi "ma Kivenlahti" tai "Jousenkaaren koulu"
         tai
         - pysäkin osoite: esimerkiksi "Ruorimiehenkatu"
    Pysäkkien nimet ja osoitteet löytyvät Kulkuri-nettisivulta tai kirjastoauton pysäkkikyltistä.

Huomaa , että kirjastoautossa on mukana vain kyseisen reitin varaukset, koska varauksia on paljon ja kirjastoautossa on rajallisesti tilaa. Täten esimerkiksi perjantain pysäkille varattua materiaalia ei voi noutaa esimerkiksi tiistaina, ellei asiasta ole sovittu kirjastoauton henkilökunnan kanssa etukäteen.

Myös reittejä saattaa kirjastoautolla olla kaksi samana päivänä: aamureitti ajetaan ennen puolta päivää ja iltareitti alkaa puolen päivän jälkeen.

Varattu materiaali on noudettavissa kaksi pysäkkikertaa (eli pidempään, kuin sähköpostissa tullut varausilmoitus kertoo). Esimerkiksi jos teet varauksen pysäkille, jolla auto vierailee joka toinen torstai, varaus on noudettavissa kyseiseltä pysäkiltä kaksi torstaita, eli parhaimmillaan se odottaa sinua neljä viikkoa.

Varaaminen on ilmaista.

Kirja on ”hyllyssä”-tilassa. Mistä tiedän, missä autossa kirja on?

Et mistään. Kun kirja näkyy ”hyllyssä”-tilassa, se voi olla kummassa tahansa Espoon kahdesta kirjastoautosta tai kirjastoauton varastossa. Kannattaa siis varmistaa esimerkiksi soittamalla tai tekemällä hyvissä ajoin varaus, jos haluaa noutaa jonkin tietyn kirjan kirjastoautosta.

Saako kirjastoautosta kirjastokortin?

Saa. Kirjastoautossa, kuten muissakin kirjastoissa, voi saada ensimmäisen tai uuden kirjastokortin, päivittää nykyisen kortin tietoja, tehdä varauksia, lainata ja palauttaa kirjoja. Muistathan ottaa henkilöllisyystodistuksen mukaan, jos haluat päivittää tietoja tai tehdä uuden kirjastokortin.

Pitääkö kirjastoautossa kuiskata?

Kirjastoautossa saa puhua normaalilla äänellä. Meluamista kannattaa kuitenkin välttää, koska auto on rajattu tila, jossa on usein monta ihmistä kerrallaan.

Saako kirjastoautoon tulla kengät jalassa?

Kirjastoautossa pidetään kengät jalassa. Poikkeuksena on Välkky-kirjastoauton takatila, jonne mennessä on kengät otettava pois.

Joissain tapahtumissa saattaa kirjastoautossa olla alue, jonne ei sovi mennä kengät jalassa, mutta tästä henkilökunta ohjeistaa erikseen.

Voiko kirjastoautoon maksaa sakkoja?

Ei voi. Kirjastoauto ei ota rahaa vastaan käteisellä eikä kortilla. Sakkoja voi maksaa esimerkiksi helmet.fi-sivuston kautta verkkopankkitunnuksilla.

Kuinka monta kirjastoautoa Espoossa on?

Espoon kaupungilla on kaksi kirjastoautoa: Helmi ja Välkky. Ne ajavat Espoon alueella.

Helmi-autosta löytyy materiaalia aikuisille ja lapsille. Meillä on myös hyvä valikoima Bestseller-kirjoja. Helmi vierailee pääosin päiväkodeilla ja iltareiteillä (asuinalueilla) sekä muutamilla kouluilla.

Välkky on moderni kirjastoauto, jonka kirjahyllyt saa irti ja takaisin. Tavallisesti Välkky on täynnä suomenkielistä lasten ja nuorten materiaalia, mutta toisinaan autoon pakataan esimerkiksi aikuisten materiaalia ja vieraskielistä materiaalia. Välkky vierailee pääosin kouluilla ja tapahtumissa.

Pääkaupunkiseudulla huristelee Espoon autojen lisäksi Helsingin Skidi ja Stara sekä Vantaan Haave ja Tarina. Kaikissa näissä autoissa käy Helmet-kirjastokortti ja niistä voi noutaa varauksia. Koko Suomessa kirjastoautoja oli vuonna 2017 134 kappaletta.

Voinko palauttaa kirjoja kirjastoautoon?

Voit. Kirjastoautoon voi palauttaa Helmet-kirjastoista lainattuja kirjoja. Vastaavasti kirjastoautosta lainattuja kirjoja voi palauttaa myös muihin Helmet-kirjastoihin.

Miten lainaan kirjastoautosta?

Kirjastoautossa käy Helmet-kirjastokortti. Kirjastoautossa on (autosta riippuen) 1-2 lainausautomaattia ja lainata ja palauttaa voi myös tiskille, jonka ääressä palvelee mukava ja osaava henkilökunta.

Lainassani on omituisen pitkä laina-aika. Mistä se johtuu?

Kirjastoautosta lainatun kirjan laina-aika on pidempi, jos kirjastoauto ei esimerkiksi joulu- tai kesätauon takia tule pysäkille uudelleen vähään aikaan.

Mitä kirjastoautosta voi lainata?

Helmi-kirjastoautossa on kirjallisuutta suomeksi, englanniksi ja ruotsiksi lapsille, nuorille ja aikuisille. Lisäksi löytyy musiikkia, elokuvia, äänikirjoja, lautapelejä ja energiakulutusmittari. Saatavilla on myös rooliasuja pienille lapsille.

Välkky-kirjastoautossa on suomenkielistä kirjallisuutta lapsille ja nuorille.

Kirjastoauton kokoelmaa saatetaan muuttaa yksittäisen tapahtuman tai tietyn reitin ajaksi.

Varaamalla voi kirjastoautosta lainata materiaalia lukuisilla eri kielillä. Kirjojen lisäksi voi varata esimerkiksi konsoli- ja lautapelejä, lasten luistimia, puujalkoja ja hyppykeppejä.

Kirjastoauton henkilökunnalle voi myös esittää toiveita esimerkiksi tietynlaisesta teemasta tai tietyn ikäisille suunnatuista kirjoista. Kirjastoautoon mahtuu kerrallaan n. 3000 kirjaa, ja muokkaamme kokoelmaa mieluusti asiakkaiden toiveiden mukaan.

Miten voin ottaa yhteyttä kirjastoauton henkilökuntaan?

Varmimmin meihin saa yhteyden tulemalla käymään kirjastoautossa.

Meille voi myös lähettää sähköpostia osoitteeseen kirjastoautot@espoo.fi.

Soittaa voi arkipäivisin klo 9-15 välillä numeroon (09) 816 576 19. Jos kukaan ei vastaa ensimmäisellä yrittämällä, yritä myöhemmin uudelleen.