Veteraani Esko Honka

Veteraanipäivän juhlaa kirjastoauto Välkyssä

Lauantaina 4.6. vietetään puolustusvoimain lippujuhlan päivää. Päivämäärä on valittu marsalkka Mannerheimin syntymäpäivän mukaan.

Aiemmin keväällä Carl Gustafin kuva koristi Espoon kirjastoauto Välkyn seinää Kauklahden Elä ja asu -keskuksen pihalla. Välkky vieraili palvelukeskuksessa kansallisen veteraanipäivän (27.4.) juhlatunnelmaa mukanaan.

Kirjastoauto ei voinut toki kilpailla Kulttuurikeskuksessa järjestetyn pääjuhlan ylevyyden ja ammattimuusikoiden kanssa, joten vetäjät etsivät sisältöä toisesta suunnasta: arkisuudesta.

Sota-aikahan oli pitkä – elämän piti silti jatkua. Välkyssä vanhuksia ilahduttivatkin tutulta kuulostavat kahvinkorviketarinat ja kertomukset viihdytyskiertueista Harmony Sisterseineen. Kertomuksista kävi ilmi, että häkäpöntöllä pääsi Helsingistä Rovaniemelle asti ja joskus vihollisjoukkoja enemmän jännitystä aiheuttivat hävittäjälentokoneen kojelaudan toimimattomat nappulat.

Arkisilla tarinoilla haluttiin myös muistaa ne vanhukset, jotka eivät olleet rintamalla, mutta olivat mukana jälleenrakentamisessa Suomea sotien jälkeen.

“Kirjastoauton kaartaminen pihaan tietää retkeä kätevästi omassa talossa”, sanoo Kauklahden keskuksen viriketoiminnan ohjaaja Jaana Vehkasalo. “Veteraanipäivän ohjelmaa ja tunnelmaa kiiteltiin kovasti. Kirjastoauton esteettömyys on hieno asia!”

Kuvassa Välkyssä vieraillut veteraani kunniamerkkeineen.

Teksti: Kenneth Siren
Kuva: Jaana Vehkasalo