Kirjastoauto Stoorin kuvittaja Riku Ounaslehto inspiroituu fantasiamaailmoista

Rovaniemeltä kotoisin oleva, nykyisin Helsingissä asuva kuvittaja, kuosisuunnittelija ja graafikko Riku Ounaslehto suunnitteli Helsingin uuden kirjastoauto Stoorin satumaisen kuvituksen. Kuva-artesaaniksi ja graafikoksi kouluttautuneen Ounaslehdon unelmatyötä on suunnitella kuvituksia ja kuoseja. Hänen tyylinsä on yksityiskohtia täynnä ja lempiaiheitaan ovat eläimet ja kasvit, joita löytyy runsaasti myös Stoorin kuvituksesta.

Kirjastoauton kuvittaminen oli Ounaslehdolle mieluinen haaste.

"Tämä on yksi suurimmista töistäni, vaikka kuvituksiani on ollut isoissa mainosbannereissa ja olenpa maalannut pari muraaliakin Rovaniemelle. Mahtavaa ajatella, että kuvitus on koko ajan liikkeessä ympäri kaupunkia."

Inspiraatio Stoorin kuvitukseen löytyi monipuolisesta lastenkirjallisuudesta, joka kiehtoo yhtälailla lapsia kuin aikuisiakin. Lastenkirjallisuuden lisäksi innoitusta antoivat Hayao Miyazakin animaatiot. Ounaslehto halusi kirjastoauton kuvituksessa yhdistää lastenkirjallisuuden ja animaatioiden fantasiamaailman urbaaniin kaupunkiluontoon.

"Miljöö vihjailee merellisestä pääkaupunkiseudusta. Oven puoleisella kyljellä tutustutaan kasvien maailmaan tabletilta lukien. Toisella puolella unelmoidaan lentämisestä. Kirjoista kiinnostuneet pihapiirin eläimet saavat vaivihkaa seuraansa harvinaisia apinoita ja lopulta seurassa huomaa istuvan mielikuvituksellisia fantasiahahmoja", Ounaslehto kuvailee Stoorin kuvitusta.

Kirjasto on kuvittajalle läheinen paikka.

"Kirjasto on välillä kuin olohuoneen tai työpisteen jatke. Olen jo vuosia mennyt työskentelemään kirjastoihin, jos kaipaan pientä maisemanvaihdosta. Lainaamisen lisäksi käytän silloin tällöin muitakin palveluita. Seuraavaksi pitäisi tallentaa pari lapsuuteni vanhaa kotivideota uudempaan muotoon ja tämä onnistuu kirjastoissa."

Nuori kuvittaja on ehtinyt urallaan jo paljon: Stoorin lisäksi Ounaslehto on muun muassa suunnitellut kuosin Walt Disney Companylle, Stockmannin jouluilmeen sekä juhlakauden kuosin Kansallisoopperalle ja -baletille. Paljon kiinnostavaa on luvassa myös tulevaisuudessa.

"Nyt syksyllä ja vuodenvaihteen jälkeen on tulossa monta ihanaa juttua, jotka ovat vielä hetken salaisuuksia. Saan pian valmiiksi pienen kokoelman uusia kuoseja. Lisäksi suunnittelen ystävieni taloon uniikin tapetin!"

Riku Ounaslehdon kuvitusten ja kuosien maailma avautuu myös hänen suosikkikirjojensa kautta.

"Tolkienin fantasiamaailma vei minut lapsena mennessään, Hobitti-kirjasta on hyvä aloittaa. Minulla on tämä kirja Tove Janssonin kuvittamana, joka on toinen suuri suosikkini kuvittajana, kirjailijana ja kuvataiteilijana. Pari vuotta sitten löytämäni lastenkirjallisuuden vanhempi helmi on Jukka Parkkisen Korppi-romaanit, jotka minulla on kokoelmana. Keräilen myös lintukirjoja, koska ne ovat lempieläimiäni."

Ounaslehdon suosittelemat kirjat voi varata noudettavaksi vaikkapa upouuteen kirjastoauto Stooriin!

Lue lisää kirjastoauto Stoorista >

Varaa Hobitti Helmetissä >

Varaa Korppi-sarja Helmetissä >

Teksti: Soila Leppäkangas

Kuva: Riku Ounaslehto