Kirjallista vertaistukea vanhemmuuteen

Vanhemmaksi tuleminen on iso muutos elämässä. Joskus hämmentäviä tunteita ja uutta vastuuta on helpompi käsitellä kirjan kanssa. Kirjat muistuttavat myös siitä, että kaikenlaiset tunteet ja tilanteet ovat tuttuja myös muille. Ja onhan arki lasten kanssa myös koomisia kommelluksia täynnä, niistä on riittänyt aiheita useampaankin romaaniin.

Nämä kirjat on valittu tarjoamaan vertaistukea vanhemmille. Sekä niille, jotka ovat tällä matkalla ensimmäistä kertaa, että niille, joilla on kokemusta jo ennestään. Mukana on sekä kaunokirjallisuutta, että elämäkerrallisia teoksia.

Helmi Kekkonen – Olipa kerran äiti (Kustannusosakeyhtiö Siltala, 2019)
Helmi Kekkosen omaelämäkerrallinen teos on yhden äidin kertomus yhdenlaisesta äitiydestä. Ja silti se tarjoaa paljon samaistumisen kohteita lukijalle: niille, jotka ovat itse äitejä, mutta myös niille, jotka eivät ole. Raa’an rehellisesti mutta runollisella kielellä kerrotut kokemukset tempaavat helposti mukaansa.

Ami Lindholm - Vauvakirja: kirja tuoreille vanhemmille (Kosmos, 2017)
Vauvakirja on hauska, viisas ja lohdullinen sarjakuva vauvavuodesta. Se kertoo vanhemmuuden iloista ja suruista, alkaen niistä maidontuoksuisista ensihetkistä ja jatkuen aina ensimmäiseen syntymäpäivään asti.

Anna Elina Isoaro – Rakkautta ja vasta-aineita: runoja äidiksi tulemisesta (Into. 2016)
Nämä runot tarkastelevat äitiyden ensiaskelia lämmöllä ja huumorilla. Äidin hulluimpiakaan tuntoja ei piiloteta rivien väliin, vaan jaetaan rehellisesti lukijan kanssa.

Eve Hietamies – Yösyöttö (Otava, 2010)
Antti Pasasen elämä muuttuu Naistenklinikan edessä, kun vaimo Pia työntää hänen syliinsä tuhisevan käärön ja hyppää itse taksiin. Siitä alkaa elämä vauvan ehdoilla. Hietamies kertoo Pasasen poikien elämästä hersyvän hauskasti. Muista myös jatko-osat Tarhapäivä (2012) ja Hammaskeiju (2017). Saatavilla myös e-äänikirjana ja e-kirjana. Yösyöttö-kirjasta on myös tehty elokuva.

Jani Toivola – Kirja tytölleni (WSOY, 2018)
Kirja pohtii isän ja tyttären välistä rakkautta ja suhdetta. Se kertoo vanhemmaksi tulemisesta ja pyrkimyksestä löytää juuri se oma tapa olla vanhempi. Toivola kirjoittaa rehellisesti myös omasta uupumuksestaan ja negatiivisista tunteistaan vanhempana, ja tarjoaa näin vertaistukea muille. Saatavilla myös e-äänikirjana.

Katja Tukiainen – Rusina (Like, 2008)
Rusina kertoo odotuksesta, syntymästä ja elämästä. Tukiaisen viehättävä sarjakuva kuvailee paitsi raskautta, myös elämää pienen lapsen kanssa. 

Anu Silfverberg – Äitikortti : kirjoituksia lisääntymisestä (Teos, 2013)
Äitikortti on kyseenalaistava, utelias, ja syvällinen kirja äitiydestä. Se kysyy niitä kysymyksiä, joita ei yleensä kysytä, ja ottaa rohkeasti kantaa äitiyteen liittyviin myytteihin. 

Pirkko Saisio - Spuuki Spaidermän ja raju Nonna (Siltala, 2017)
Kirjan pienissä tarinoissa Saisio kertoo tyttärenpojastaan ja heidän yhteisistä seikkailuistaan. Nämä lapsen maailmasta hilpeästi kertovat tarinat sopivat sekä vanhemmille että isovanhemmille. 

Sanna Wikström (toim.) – Lasten oppeja äideille (Otava, 2018)
Äitiys ei ole pelkkää ihanuutta, muttei myöskään pelkkää kamaluutta. Tässä kirjassa 11 bloggaajaa jakaa tärkeimmät oppinsa ja oivalluksensa, jotta kukaan äiti ei olisi yksin. 

Kirjavinkit antoi Inari Kontulan kirjastosta.