Sodista seikkailuihin; Japanilaista sarjakuvaa maailmanhistorian vaiheista

Mangaa, eli japanilaista sarjakuvaa, löytyy kaikista kuviteltavissa olevista aihealueista ja sellaisistakin, joita ei osaisi oitis kuvitellakaan. Huomattava osa on suunnattu nuorille, mutta roimasti löytyy lukemista myös lapsille ja aikuisille niin urheilusta, lastenhoidosta, uhkapelaamisesta kuin myös kauhusta, romantiikasta ja scifistä. Tähän vinkkilistaan olen koonnut historiallisista aiheista kertovaa mangaa pienin juoniavauksin, ja pyrkinyt valikoimaan niin Japanin omaa historiaa (josta onkin ammennettu jo vuosikymmenien ajan varsin laajasti) luotaavia teoksia sekä länsimaidenkin historiaa fiktiivisesti kuvaavia sarjakuvia.

Kazuo Koike, Goseki Kojima: Lone wolf and Cub

Vallanhimoisen ja shogunin luottamusta nauttivan Yagyuu-klaanin päämies on lavastanut shogunin virallisen teloittajan ja miekantestaajan, Ogami Ittoon, syylliseksi vakavasta rikoksesta. Paetessaan pienen poikansa kanssa Edosta maineensa menetettyään, hän vannoo klaanille kostoa ja päästäkseen sen toteuttamaan, hän tekeytyy salamurhaajaksi ja taivaltaa pitkin 1600-luvun Japanin maaseutuja rangaistakseen niin pahantekijöitä kuin kasvattaakseen myös pojastaan itselleen seuraajan.

Satoru Noda: Golden Kamuy

Japanin ja Venäjän välinen sota(1904-1905) on ohi ja Hokkaidolle asettuneet, sodassa vammautuneet sotilaat yrittävät palata arkeen traumoineen ja haavoineen. Heidän seassaan on ”Kuolemattomaksi” tituleerattu Saichi Sugimoto, joka saa vahingossa kuulla ainujen kätkemästä kultalastista, jolla oli tarkoitus aseistaa ja näin suojella tätä syrjintää kärsinyttä alkuperäiskansaa. Eräs joukosta tatuoi kartan osasia lukuisten vankien nahkaan. Sugimoto saa seuraksi nuoren ainu-tytön, ja tatuoitujen rikollisten jahti pohjoisen Japanin villissä luonnossa voi alkaa. Kullan perässä on kuitenkin myös sotilaita ja muutama haamu Japanin menneisyydestä.

Kaoru Mori: Aron Morsiamet

Parikymppinen Amira on sukunsa vanhimpien yksipuolisella päätöksellä naitettu Eihonin sukuun itseään lähes puolet nuoremmalle pojalle. Pari kuitenkin oppii tutustumaan toisiinsa ja kokee yhdessä arolla elämisen ilot ja vastoinkäymiset 1800-luvun lopun Keski-Aasiassa. Tarina seuraa Amiran ja Karlukin sukujen lisäksi monen Silkkitien varrella asuvan nuoren naisen elämää ja nomadi-yhteiskunnan tapoja ja kulttuuria.

Nobuhiro Watsuki: Rurouni Kenshin

Meiji-kautta on eletty 11 vuotta (1878) ja vuosisatojen ajan ulkopuolisilta suljettu Japani on avattu väkisin ulkomaalaisten pakottamana. Tästä seuranneessa sisällissodassa ”Teurastaja Battousai” niitti mainetta katkomalla shogunaatin joukkojen kauloja sadoittain, kadottuaan pian savun laskeuduttua. Nyt tämä heiveröisen näköinen ja lempeä Kenshin on vannonut vetävänsä miekan esiin vain muita suojellakseen, surmaamista välttäen.  Vuosikymmenen kulkurina elettyään, kun hän vihdoin on asettumassa aloilleen, alkaa Japanissa veri jälleen virrata, kun uuden hallituksen tukahduttamat kapinalliset elementit alkavat nostaa päätään ja Kenshinin vannoma vala ja mittavat taistelutaidot joutuvat koetukselle.

Osamu Tezuka: Message to Adolf

Berliinin olympialaisissa,1936, japanilainen journalisti Toge saa kuulla veljensä kuolleen salamyhkäisissä olosuhteissa. Tapahtumaketju saattaa Shohei Togen salaisten papereiden jäljille, joiden huhutaan todistavan Hitlerin juutalaisen syntyperän. Papereita havittelee liittoutuneet, mutta myös johtajansa mainetta suojellakseen toisen maailmansodan kynnyksellä lukuisat natsit. Tarinan keskiöön nousee kolmen Adolfin tarina. Puoliksi japanilainen Adolf Kauffmann liittyy natseihin, juutalainen Adolf Kamil sekaantuu Japanissa vakoiluvyyhtiin. Sekä sivussa seurataan sen kolmikon kuuluisimman Adolfin matkaa Kolmannen valtakunnan palvotusta johtajasta nurkkaan ahdistetuksi ihmisraunioksi.

Makoto Yukimura: Vinland Saga

Thorfinn asuu pienessä Islantilaisessa kylässä rakastavan perheensä kanssa 1000-luvun alussa ja kuninkaan valiojoukkojen saapuessa värväämään Thorfinnin isää sotaan, tämän kieltäytyminen johtaa hänen salamurhaansa poikansa silmien edessä. Thorfinn, jahdattuaan kiinni karanneet surmaajat, vannoo tappavansa isänsä surmanneen merirosvo Askeladdin keinolla millä hyvänsä. Vuosia myöhemmin, katkeroitunut ja kaiken tappamisen kovettama Thorfinn vieläkin yrittää turhaan peitota vahvempaa ja ovelampaa Askeladdia, mutta alkaa samalla unelmoida tarumaisesta Vinlandista, maasta kaukana läntisen meren takana, jossa ei ole sotia tai orjuutta.

Fumi Yoshinaga: Ooku

Japanin Edo-kauden vaihtoehtoisessa versiossa vain miehiin iskevä ruttotauti on parissa vuosikymmenessä kaatanut heidän lukumääränsä noin viidennekseen ja yhteiskunnan on mukauduttava tähän kovin keinoin. Muutamaa vuosikymmentä myöhemmin miehet on suljettu turvaan arvokkaina, suvun jatkumisen mahdollistavana aarteena. Naispuolisen hallitsijan, shogunin, linnan syvimmissä osissa sijaitsee kuitenkin yksityinen miesten täyttämä haaremi, jonka jäsenten välinen kateus ja juonittelu orastavat ja likaisetkin keinot pyhittävät tarkoituksen, eli hallitsijan suosikkien piiriin ja näin vallankahvaan pääsemisen.

Ryosuke Takeuchi, Hikaru Miyoshi: Patriootti Moriarty

Kaikki tuntevat Sherlock Holmesin, mutta kuinka hyvin hänen arkkivihollisensa, James Moriarty, oikeasti tunnetaan? Patriootti Moriarty kertoo nuoresta Jamesista, joka veljensä ja pienen joukkionsa kanssa soluttautuu viktoriaanisen Englannin aateliston sisäpiireihin ja alkaa paljastaa suurelle yleisölle pöyhkeiden ja itserakkaiden siniveristen rikoksia niin valtiota kuin ihmisyyttäkin kohtaan. Mutta kuinka historia tulee muistamaan nuoren miehen pyrkimykset auttaa vähäosaisia ja kaventaa kahden yhteiskuntaluokan välistä kuilua? Onko hän poliitikkoja sormensa ympärille kietova rikollinen vai todellinen isänmaan ystävä?