adventtikalenteri

Valitse kirjallinen joulukalenteri!

Joulukalenteri kuuluu joulukuuhun! Luukun takaa löytyvät yllätyksen piristävät pimeneviä päiviä ja helpottavat erityisesti lasten kutkuttavaa joulujännitystä. Mitä jos joulukalenterisi olisikin tänä vuonna kirja? Kirjallinen joulukalenteri on hauska ja ekologinen tapa piristää joulukuuta. Nauti tarinoista joulua odottaessasi, joulun jälkeen voit palauttaa kalenterisi kirjastoon. Tältä listalta löydät joulukalenterit koko perheelle.

Juha Mäntylä (toim.) – Joulukalenteri: 24 jännityskertomusta (Reuna, 2014)
Yllätyksiä lahjapaketissa, murha pikkujouluissa, kuusivarkaita sekä kaikenlaista arveluttavaa tonttuilua. Tämä on dekkarinystävän joulukalenteri aikuiseen makuun. Mukana on 24 eri kirjoittajaa, joten jokaisen luukun takaa löytyy erilainen kertomus. Juha Mäntylä on toimittanut muitakin dekkarijoulukalentereita.

Kaisa & Aleksi Kuokka – 24 askelta jouluun (WSOY, 2013)
Aloita jouluvalmistelut hyvissä ajoin, ja tee jotakin jouluista joka päivä. Tämän kirjan 24 tunnelmallista ideaa vievät sinut askel askeleelta lähemmäs joulua. Mukana ihania askarteluohjeita, reseptejä, kukkia ja leipomuksia.

Maja Lunde – Lumisisko: joulukertomus (Kustantamo S&S, 2019)
Jouluaatto lähestyy, mutta Aaton kotona ei ole otettu esiin mitään joulukoristeita. Aatolle joulu on erityisen tärkeä, sillä se on hänen syntymäpäivänsä, mutta nyt näyttää siltä, että tänä vuonna joulua ei tule. Eräänä päivänä uimahallin ulkopuolella Aatto tapaa Hetan, jonka kotona jokainen huone on täynnä joulun tunnelmaa. Lumisisko on taianomainen ja upeasti kuvitettu kertomus surusta, myötätunnosta, ystävyydestä ja rakkaudesta. Tarina on jaettu 24 lukuun - kun kirja on luettu, joulu on täällä.

Timo Parvela – Maukka, Väykkä ja mieletön lumipallo (Tammi, 2009)
Eräänä aamuna Maukka löytää pihaltaan maailman suurimman joulukalenterin. Pääsee tapahtumaan traaginen onnettomuus, jonka takia lumipallon näköinen kalenteri vierähtää pihan reunan yli, kierii alhaalla mäen juurella olevan kylän yli ja putoaa lopuksi järveen. Tämä on kertomus yllätyksestä, ystävyydestä, ahneudesta, auttamisesta ja joulun tarkoituksesta. 

Tuula Korolainen (toim.) – Ihan täysi tonttu! Runollinen joulukalenteri (Lasten keskus, 2015)
Miksi joulupukkia jännittää? Miltä taikinasta tuntuu, kun leivotaan? Mitä kalat tekevät jouluna jään alla? Mukana myös tonttuja, lahjoja ja kodin jouluvalmisteluja. Kahdeksan suomalaisen runoilijan modernit joulurunot sopivat hienosti koko perheen yhteiseksi joulukalenteriksi. 

Tuutikki Tolonen – Joulusatuja: 24 Tarinaa joulunodotukseen (Tammi, 2013)
Joulun alla tontut ja haltijat liikkuvat tavallista enemmän ihmisten ilmoilla, ja meidänkin on mahdollista nähdä niistä vilaus. Jokainen päivä on täynnä taikaa, ja kaikenlaista hauskaa voi sattua. Hiiret näkevät Valottaren kulkueen, kätevä mummo ei arvaakaan miksi on niin kätevä ja jostain syystä joulukuusen runkoa pitkin huristaa pienenpieni auto. Värikkäästi kuvitetun kirjan tarinat lumoavat.

Kohti joulua: 24 herttaista tarinaa (Sanoma Magazines Finland, 2012)
Rakastetut Disney-hahmot seikkailevat talvisissa tarinoissa, jotka ovat tulvillaan seikkailuja ja joulumieltä. Kirjassa tavataan muun muassa Bambi, Dumbo, Salama McQueen, Tiku ja Taku sekä Pinokkio.

Kirjavinkit antoi Inari Kontulan kirjastosta.
Kuva: Kerstin Riemer on Pixabay.