Kaksi nuorta tyttöä lukee

Kouluyhteistyö

Kirjasto on monipuolinen oppimisympäristö – voit tuoda luokkasi opettelemaan kirjaston käyttöä, lainaamaan, sukeltamaan houkuttelevien tarinoiden maailmaan ja osallistumaan ohjatuille ryhmäkäynneille. Tervetuloa!

Kouluyhteistyön vastaavat Kontulan kirjastossa:
Alakoulut:
Inari Koskimies,
inari.koskimies(at)hel.fi
p. 040 334 9664.

Yläkoulut:
Satu Ahonen
satu.p.ahonen(at)hel.fi
p. 040 675 3582

Kontulan kirjasto tarjoaa jokaiselle 1.-, 3.- ja 7. -luokkalaiselle seuraavat palvelut:

Ekaluokkalaisen kirjastostartti

Järjestämme luokallene ekaluokkalaisjuhlan, jonka yhteydessä pääsette tutustumaan kirjaston toimintaan ja osallistumaan hauskaan ohjelmaan. Kutsumme luokkasi ekaluokkalaisten juhlaan ensimmäisen kouluvuoden aikana. Ekaluokkalaiset saavat juhlan yhteydessä ekaluokkalaiskampanjan kirjan omakseen. Oppilaat voivat noutaa kirjalahjan myös jo ennen luokkakäyntiä opettajan jakamaa kampanjakorttia vastaan. Kortit toimitetaan opettajille syyslukukauden alkupuolella.

Lukuintoa 3.-luokkalaisille

Kirjavinkkaus, jossa oppilaat tutustuvat kiinnostaviin ja inspiroiviin kirjoihin kirjaston henkilökunnan opastuksella. Kutsumme luokkasi kirjastokäynnille kolmannen kouluvuoden aikana.

Tiedonhakupeli 7.-luokkalaisille 

Pelataan joukkueina Helsinki-peliä, jossa edetäkseen on osattava hankkia tietoa eri aiheista. Jos haluat tuoda seiskaluokkasi pelilliselle kirjastokäynnille, ota meihin yhteyttä! 

Kirjavinkkaustapahtumat 7.-luokkalaisille Oodissa

Oodin Kino Reginassa vaikututaan ajankohtaisesta nuortenkirjallisuudesta ja laajennetaan oppilaan omaa kirjallista horisonttia. Käynnin yhteydessä voit myös tutustua luokkasi kanssa omatoimisesti Oodin tiloihin. Esitykset pidetään maaliskuussa 2020. Ilmoittautuminen tapahtuu tammikuussa keskitetysti Kaskon kautta, ja opettajia tiedotetaan tästä etukäteen. Lisätiedot: minna.rimpila@hel.fi.

Muut Kontulan kirjaston palvelut kouluille

Ehdota yhteistyötä!

Osallistumme mielellämme erilaisiin projekteihin ja toteutamme koulujen toiveita mahdollisuuksien mukaan. Ole siis rohkeasti yhteydessä, jos sinulla on kehittämisideoita tai toiveita tietynlaisesta yhteistyöstä. Otathan kuitenkin yhteyttä hyvissä ajoin - kirjastossamme tapahtuu paljon, joten viime tipassa esitettyjä toiveita emme ehdi toteuttaa.

Kirjoja koulutyön tueksi

Kaipaatteko kirjoja jostain tietystä aihepiiristä? Tutkitteko jotain ilmiötä, josta tahtoisitte tietää lisää? Voitte pyytää meitä keräämään teille kirjapaketin tietystä aiheesta ja käydä sitten lainaamassa kirjat luokan kanssa.

Lukupiirit

Pidetäänkö luokassanne lukupiiriä? Kaipaatko ehdotuksia siitä, mitä voisitte lukea ryhmissä? Voimme myös varata useamman kappaleen samaa kirjaa lukupiiriänne varten.

Tietoa lukemisesta aikuisille

Voit pyytää meitä koulun kehittämispäivään puhumaan lukemaan innostamisesta tai vanhempainiltaan kertomaan lukemisen merkityksestä. Samalla voimme vinkata aikuisille sopivia kirjoja. Toteutamme pyynnöt aina kun muilta töiltämme vain ehdimme. Kysy rohkeasti lisää!

Itsenäinen kirjaston hyödyntäminen ryhmän kanssa

Koululuokat ovat aina tervetulleita kirjastoon.Ohjattujen ryhmäkäyntien lisäksi luokat ovat tervetulleita hyödyntämään kirjastoa aktiivisesti koko oppilaiden koulupolun ajan. 

Kirjastojen itsepalveluajat

Huomioithan, että Kontulan kirjastossa on käytössä itsepalveluaika aamuisin klo 8–10, jolloin asiakaspalvelu on rajoitettua. Mikäli tarvitsette henkilökunnan apua itsepalveluaikoina, otathan etukäteen yhteyttä kirjastoon. Kirjaston itsepalveluajat voit tarkistaa osoitteesta www.helmet.fi.

Verstaslaitteiden käyttöopastus

Kontulan kirjastosta löytyy 3D-tulostin ja vinyylileikkuri sekä lämpöprässi. Voit varata kirjaston verstaslaitteet osoitteessa varaamo.hel.fi tai suoraan kirjastoista. Opastus varataan erikseen: Jaana Lindroos, jaana.lindroos(at)hel.fi / p. 040 535 9104. Varaathan opastuksen ryhmällesi hyvissä ajoin!

Vinyylileikkurilla voi tehdä tarroja tai kankaaseen painatuksia. Tarvitsette mukaanne haluamanne silhuettikuvan, joka on mieluiten jpg-muodossa. Jos haluatte tehdä painatuksen, niin ottakaa mukaan kassit tai t-paidat (puuvillaa) joihin haluatte painatuksen tehdä. 3D -printtaukseen voitte valmistautua etukäteen käymällä esim. Thingiverse -sivustolla valitsemassa mallin jonka haluaisit tulostaa. Lisätietoja verstasopastuksista saat täältä: Verstaslaitteiden opastus.

Lukudiplomi

Kaipaatko työkalua, jolla kannustaa oppilaita säännölliseen lukemiseen? Suosittelemme Lukudiplomia!

Kirjastokortti

Kirjastokortti kuuluu jokaisen oppilaan työkalupakkiin. Oppilas voi saada kirjastokortin joko käymällä kirjastossa yhdessä vanhemman kanssa tai tuomalla kirjastoon vanhemman täyttämän korttihakemuksen. Mikäli useampi oppilas on vailla kirjastokorttia ja haluat hoitaa asian kuntoon kirjastovierailun yhteydessä, otathan etukäteen yhteyttä kirjastoon.

Korttihakemus omaan kirjastokorttiin

Voit hankkia luokalle myös yhteisen kirjastokortin. Kortti voidaan tehdä kirjastokäynnin yhteydessä – muistathan ottaa mukaan henkilöllisyystodistuksesi.  

Kirjaston materiaalipankki kouluille ja päiväkodeille

Materiaalipankista löydät ideoita ja sisältöjä mediakasvatukseen ja lukemaan innostamiseen. 

Keskustakirjasto Oodin palvelut kouluille

Lasten ja nuorten Oodi 
https://www.oodihelsinki.fi/

Kuva: Helsingin kaupunki / Maarit Hohteri