Laajasalon kirjasto - keidas saaressa

Laajasalossa on ollut oma kirjasto vuodesta 1976 lähtien. Laajasalon uusi kirjasto avattiin marraskuussa 2018 Kauppakeskus Saaren toiseen kerrokseen.

Laajasalon kirjasto jakaa osittain tilansa Nuorten ympäristötilan kanssa, jonka päätila sijaitsee kauppakeskuksen ensimmäisessä kerroksessa. Avainasemassa kirjaston palveluita, tiloja ja toimintoja suunniteltaessa on ollut tiivis yhteistyö samoissa tiloissa toimivan Nuorten ympäristötilan kanssa.

Kirjaston pinta-ala on 450 m², josta noin 25 m² on yhteistä kokoustilaa nuorisopalveluiden kanssa. Kokoustila Luoto on varattavissa Varaamosta. Kirjaston yhteydessä on nuorisopalveluiden monitoimitila Fokka, jota kirjaston asiakkaat voivat käyttää lukusalina tilan ollessa vapaana muusta käytöstä.  Kirjastolla on lisäksi nuorisopalveluiden kanssa yhteinen 112 m² terassi, jossa järjestetään kesällä erilaisia tapahtumia, ja mm. kasvilaatikkoviljelyä. Terassi on kesäkaudella avoinna asiakkaille kirjaston aukiolojen mukaisesti.

Keväällä 2020 kirjaston yhteyteen saatiin toivottuna lisätilana n. 60 m²:n lukusali Tyyni. Lukusali on avoin kaikille hiljaista lukemista ja työskentelyä varten. Tyynistä löytyy niin leveämpi pöytätila isojen päivälehtien lukemiseen, kuin erillisiä pienempiä pöytiä ja nojatuoleja opiskeluun ja työskentelyyn omassa rauhassa.

Lapsiperheille on rakennettu kirjaston perälle oma vihreähenkinen ja myös vihreän sävyinen keidas, johon koko perhe voi kokoontua yhdessä oleskelemaan, leikkimään ja lukemaan. Kirjasto järjestää säännöllisesti myös satutuokioita alueen päiväkodeille. Laajasalon kirjasto on aktiivinen myös alueen koulujen suuntaan kannustaen alueen koululaisia lukemaan tarjoamalla joka ikäluokalle sopivaa lukemista ja järjestämällä mm. kirjavinkkauksia.

Laajasalon kirjaston näyttelytila Galleria Salmi on avoin kaikille taiteilijoille. Galleria Salmen voi varata näyttelykäyttöön kuukaudeksi kerrallaan, eikä tilan käytöstä peritä maksua. Kirjastosta löytyy lisäksi Varaamon kautta varattavat digitaalipiano ja ompelukone, sekä valikoima lainattavia esineitä. Tarkempi kuvaus Laajasalon kirjaston palveluista löytyy osoitteesta Helmet.fi.

Laajasalon kirjasto on Helsingin ensimmäisiä omatoimikirjastoja. Omatoimikäyttö mahdollistaa kirjaston käyttämisen varsinaisten aukioloaikojen ulkopuolella. Omatoimiaikana kirjastossa ei ole henkilökuntaa, mutta tiloja valvotaan teknisesti muun muassa kameroin. Omatoimikirjastossa voi lainata, palauttaa, käyttää asiakastietokoneita, lukea lehtiä ja vaikkapa työskennellä tai kokoustaa.

Laajasalon kirjasto on asiakkaittensa, Laajasalon asukkaiden ja erilaisten yhteistyökumppaniensa yhteisöllinen olohuone, jossa voi kohdata ja kokoustaa, opiskella ja viihtyä. Kirjastossa voi tulla kuuntelemaan konsertteja, kirjailijavieraita tai osallistua lukupiiriin. Laajasalon kirjasto on lukemisen asialla!