Laajasalon kirjaston värikkäitä sisätiloja havainnekuvassa.

Laajasaloon avataan marraskuussa Helsingin ensimmäinen ostoskeskuskirjasto

Laajasaloon valmistuu parhaillaan uusi ostoskeskus, jonka on määrä avautua yleisölle marraskuussa 2018. Ostoskeskuksen tiloihin muuttavat marraskuussa myös Laajasalon kirjasto sekä Laajasalon ympäristöpainotteinen nuorisotalo.

Kirjasto on Helsingin ensimmäinen kokonaan ostoskeskukseen sijoittuva kirjasto. Muista Helmet-kirjastoista Espoon Ison Omenan kirjasto on toiminut kauppakeskuksessa jo vuodesta 2001 alkaen. Se muutti uudelle Palvelutorille Ison Omenan kauppakeskuksen laajennusosaan vuonna 2016. Sellon kirjasto on toiminut ostoskeskuksessa vuodesta 2003 alkaen ja Entressen kirjasto vuodesta 2009. 

Laajasalon kirjasto ja nuorisotila täydentävät ostoskeskuksen tarjontaa ja tuovat palvelunsa sinne, missä ihmiset muutenkin päivittäin liikkuvat. Kirjasto on kaikille avoin, ei-kaupallinen tila kaupallisen ympäristön keskellä.

Tuleva kirjasto sisältää noin 500 neliömetriä viihtyisää ja monenlaiseen toimintaan taipuvaa tilaa, joka tarjoaa pääsyn monipuolisiin ja uudistuviin aineistoihin, tietoon ja kulttuurisisältöihin. Tilat ja sisustus palvelevat eri-ikäisiä asiakkaita perheistä päiväkoti- ja koululaisryhmiin, nuoriin, asukas- ja pienryhmiin sekä yhdistyksiin ja yhteisöihin.

Tilaa monenlaiseen tekemiseen

Kirjaston tilat on suunniteltu ja aineistot sijoitellaan niin, että eri käyttäjäryhmät voivat oleilla tilassa yhdessä. Siksi myös alueen asukkaat ja toimijat ovat osallistuneet suunnitteluun. Tila mahdollistaa mukavan hengailun ja tarjoaa iloista ajankulua: lukemista, tekemistä ja tapahtumia. Kirjastossa voi pistäytyä nopeasti hakemassa lukuvinkkejä ja varauksia, mutta sinne voi myös unohtua ja uppoutua kiinnostavien löytöjen ja lukuilon äärelle. Perheet voivat viettää yhteistä aikaa kirjastossa, ja esimerkiksi lastenosastolla on myös aikuisille mukavia lukupaikkoja ja lukemista.

Kirjaston ja nuorisopalvelujen yhteistyö on tiivistä, ja uudenlaisissa palveluissa asiakkaiden tarpeet ovat etusijalla. Tilat ja palvelut limittyvät toisiinsa. Nuorisotoimen noin 70 neliön monitoimitila sijaitsee kirjaston tiloissa, ja kirjaston nuorten aineistoa sijoitetaan myös nuorisotilaan.

Kirjastonjohtaja Anne Mankin kirjallinen kuva uudesta Laajasalon kirjastosta:

Betonilattian elävä pehmeys, raikkaus,
kirjojen viisaus ja keveys.
Huokuu tieto, taito, tuki, vimma,
viihtyy nuori, vaari, Martta, joka gimma.
Isit vauvoja pukee
ja tietty eskareille Räppääjiä lukee!
Asiakkaat lausuu kuorossa ja henkilökunta joka vuorossa: ”Hei, tää on siisti mesta!”

Laajasalon-kirjasto-ulkoa-h.jpg

Teksti: Kati Hurme
Kuvat: design studio Franzin havainnekuvia