Nuori Minna Canth

Lukuvinkkejä: Minna Canthin perintö vuonna 2019

Minna Canthin syntymästä tulee kuluneeksi 175 vuotta 19.3.2019. Canth oli radikaali yhteiskunnallinen vaikuttaja ja kirjailija, jonka aiheet ja esiin nostamat epäkohdat ovat ajankohtaisia vielä tänäkin päivänä.

Tähän artikkeliin on kerätty lukuvinkkejä sille, joka haluaa tuoreen näkökulman Canthin tuotantoon, elämään ja hänen jättämäänsä perintöön suomalaiselle kirjallisuudelle ja kulttuurille.

helläherkkä.jpg

Minna Maijala: Mitä Minna Canth todella sanoi

Vuonna 2014 ensimmäisenkerran ilmestynyt Herkkä, hellä,  hehkuvainen on 2000-luvun kattavan elämäkerta   Minna Canthista. Kirjallisuudentutkija Minna Maijala kuvaa  erityisesti ristiriitaa kirjailijan yksityiselämän haavoittuvuuden ja ideologiaa palvelleen julkisuuskuvan välillä.

canthahola.jpg

Suvi Ahola: Mitä  Minna Canth  todella sanoi

Toimittaja ja  kirjallisuuskriitikko  Suvi Ahola  taustoittaa ja tulkitsee Canthin ajatuksia naisena ja  ihmisenä  olemisesta,  lapsuudesta,  rakkaudesta  erotiikasta ja  elämän  tarkoituksesta, joita  on julkaistu  lehtiartikkeleissa,  teoskatkelmissa ja  kirjeissä.

maijala.jpg

Minna Maijala: Punaiset kengät - Minna Canthista, rakkaudesta ja vallasta

Minna Maijalan esseekokoelman kuudesta esseestä jokainen alkaa Canth-sitaatilla. Luovuus, työ, valta, mielenterveys, rakkaus ja ihmisyys olivat Canthille tärkeitä teemoja, ja Maijala osoittaa esseissään, että niihin liittyvät haasteet ovat edelleen kiperän ajankohtaisia.

ihmisen kuvia.jpg

Minna Canth - Ihmisen kuvia : novelleja (toim. Minna Maijala)

Suomen johtava Canth-tutkija Minna Maijala on toimittanut juhlavuoden kunniaksi kokoelman Canthin tuntemattomampia novelleja, jotka kirkastavat hänen kirjailijakuvaansa ja riisuvat hänen päältään 175 vuoden pönäkkyyden.  Canthin kertomukset kärsimyksestä pyrkivät tarkoituksellisesti synnyttämään lukijoissa sokkivaikutuksen, jotta he ryhtyisivät vaatimaan yhteiskunnallista muutosta.

uskomatonelämä.jpg

Leena Virtanen: Minna! Minna Canthin uskomaton elämä ja vaikuttavat teot
  

Leena Virtasen kirjoittama ja Sanna Pelliccionin kuvittama lasten tietokirja Minna! avaa Suomen supernaisia -sarjan. Miltä näyttää lapsen silmin Minnan puuhakas päivä Kuopiossa vuonna 1888? Mitä voisimme oppia ja opettaa Minna Canthin aatteista nykyäänkin?

rouvac.jpg

Minna Rytisalo: Rouva C.

Minna Rytisalon toinen romaani käsittelee kiehtovalla tavalla ja kauniilla kielellä Minna ja Ferdinand Canthin avioliittoa ja perhe-elämää. Fiktiivinen kertomus spekuloi muun muassa nuoren Wilhelmina Johnsonin syitä keskeyttää Jyväskylän opettajaseminaari sekä rakastumista seminaarissa opettaneeseen professori Canthiin.

Löydät teosten saatavuustiedot HelMet-verkkokirjastossa klikkaamalla kansikuvia.