Länsimäen kirjastossa kysyttiin asukkaiden mielipiteitä

Syyskuussa 2020 Länsimäen kirjastossa alkoi vuoden kestävä hanke nimeltä Monikielinen ja monikulttuurinen kirjasto. Hankkeen tarkoituksena on luoda Länsimäen kirjastoon uudenlainen toimintamalli, joka edistäisi asukkaiden kotoutumista, osallisuutta ja yhteisöllisyyttä.  

Halusimme kuulla, mitä länsimäkeläiset toivovat ja tarvitsevat kirjastolta ja mitä ideoita heillä olisi Länsimäen kirjaston kehittämiseen ja uuteen toimintaan. Otimme tähän avuksi kyselyn, johon pystyi vastaamaan joko verkossa tai täyttämällä paperikyselyn. Kysely oli avoinna 20.11.2020-7.2.2021, ja siihen oli mahdollista vastata suomen, ruotsin ja englannin kielten lisäksi myös venäjäksi, viroksi, arabiaksi ja somaliksi. Saimme vastauksia kyselyyn yli 80, kiitos kaikille vastanneille! Seuraavaksi esitellään kyselyn tuloksia.

Miksi kirjastoa käytetään 

Kirjastossa käydään lainaamassa niin yksin kuin lasten kanssa, lukemassa, opiskelemassa ja viettämässä aikaa. Kirjasto on monelle vastaajalle henkireikä. Lisäksi tärkeänä pidettiin sitä, että kirjastossa on mahdollisuus tulostaa ja kopioida.  

Mitä kirjastolta toivottiin? 

Kirjastolta toivottiin muun muassa hiljaisuutta ja rauhallisuutta, työtilaa sekä hyvää ja monipuolista valikoimaa. Toiveiden perusteella olemme jo tilanneet kirjastoon lisää erikielisiä aikuisten ja lasten kirjoja, suomen kielen oppikirjoja ja selkokirjoja. Myös nuorten hyllyssä on nyt lisää luettavaa. Työtilaa toivoneille voimme suositella kirjastomme lukusalia, kunhan se voidaan taas ottaa käyttöön.

Kirjaston toivottiin olevan myös paikka, jossa tapahtuu ja jossa voisi tavata ihmisiä. Tapahtumia toivottiin laidasta laitaan kirjailloista musiikkiesityksiin. Vastaajat toivoivat myös toimintaa omalla äidinkielellä.

Olemme kokeilleet jo suomen kielen keskustelukerhoa, ja koronarajoitusten lieventyessä erilaisia tapahtumia ja kerhoja voidaan järjestää lisää. Haluaisitko sinä olla mukana järjestämässä  kortteliporinoita, käsityökerhoa tai vaikkapa korttipeli-iltoja? Voit ilmoittautua vapaaehtoiseksi täyttämällä ilmoittautumislomakkeen verkossa (avautuu uuteen välilehteen) tai ottamalla suoraan yhteyttä Länsimäen kirjastoon. 

Lue tästä lisää vapaaehtoistyöstä Vantaan kirjastoissa (avautuu uuteen välilehteen). 

Kerromme Länsimäen kirjaston sivulla tulevaisuudessa lisää siitä, millaisia uusia palveluja osana Monikielinen ja monikulttuurinen kirjasto -hanketta on syntynyt.

Kuva: Annasofia Kola-Hagelin, Vantaan kaupunginkirjasto