Kouluyhteistyö

Kirjasto on monipuolinen oppimisympäristö – voit tuoda luokkasi opettelemaan kirjaston käyttöä, lainaamaan, sukeltamaan houkuttelevien tarinoiden maailmaan ja osallistumaan ohjatuille ryhmäkäynneille. Tervetuloa!

Lisätiedot ja yhteydenotot:

Lauttasaaren kirjaston yhteystiedot ja kouluyhteistyöhenkilöt:

lauttasaaren_kirjasto(at)hel.fi / p. (09) 310 85020

siiri.inkila(at)hel.fi / saara.nupponen(at)hel.fi / annika.suursalmi(at)hel.fi

Kirjasto tarjoaa keväällä 2023 seuraavat palvelut:

Runoaarteenmetsästys helmikuussa  

Sanataidetyöpajakonsepti, jonka tarkoituksena on tutustua runoihin ja runouteen toiminnallisten menetelmien avulla. Pajoissa etsitään kirjastoon piilotettuja runopalapelin paloja, kootaan palapelit ja keskustellaan yhdessä runoista. Lopuksi luodaan omia runoja valmiiden sanalappujen avulla. Yhden pajan kesto on noin 45 minuuttia. Lasten on hyvä osata lukea, mutta se ei ole välttämätöntä. Kutsumme alueen 2-luokkalaiset metsästämään runoja viikoilla 6 ja 7. Lähetämme kutsut sekä ilmoittautumisohjeet opettajille sähköpostitse. 

Kirjavinkkaus 5. luokkalaisille huhtikuussa

Kirjavinkkaus, jossa vinkataan noin kymmentä vitosille sopivaa luettavaa kirjaa. Aiheita laidasta laitaa ja eri taitotasot huomioiden. Oppilailla on mahdollisuus lainata kirjoja vinkkauksen jälkeen. Lähetämme kutsut sekä ilmoittautumisohjeet sähköpostitse opettajille. Vinkkaukset viikoilla 14 ja 15. 

Kirjasto tarjoaa jokaiselle 1.-, 3.- ja 7. -luokkalaiselle seuraavat palvelut:

Ekaluokkalaisen kirjastostartti

Ohjattu tutustumiskäynti kirjastoon tai ekaluokkalaisjuhla, jonka yhteydessä oppilaat saavat ekaluokkalaiskampanjan kirjan omakseen. Kutsumme luokkasi kirjastokäynnille ensimmäisen kouluvuoden aikana.

Lukuintoa 3.-luokkalaisille

Kirjavinkkaus, jossa oppilaat tutustuvat kiinnostaviin ja inspiroiviin kirjoihin kirjaston henkilökunnan opastuksella. Kutsumme luokkasi kirjastokäynnille kolmannen kouluvuoden aikana. Mikäli sinulla on erityistoiveita vinkkauksen teeman tai ajankohdan suhteen, voit olla meihin yhteydessä.

Kirjavinkkaustapahtumat 7.-luokkalaisille

Kirjavinkkaustapahtumissa vaikututaan ajankohtaisesta nuortenkirjallisuudesta ja laajennetaan oppilaan omaa kirjallista horisonttia. Ilmoittautuminen tapahtuu tammikuussa keskitetysti Kaskon kautta, ja opettajia tiedotetaan tästä etukäteen. Lisätiedot: minna.rimpila@hel.fi.

Muut kirjaston palvelut kouluille

Tarjoamme kouluille myös muita palveluita kysynnän ja resurssien mukaan. Ota meihin yhteyttä!

Itsenäinen kirjaston hyödyntäminen luokan kanssa

Ohjattujen ryhmäkäyntien lisäksi luokat ovat tervetulleita hyödyntämään kirjastoa aktiivisesti koko oppilaiden koulupolun ajan.

Tilojen varaaminen itsenäiseen käyttöön

Voit tarkastella ja varata kirjaston tiloja osoitteessa https://varaamo.hel.fi/. Voit myös tiedustella asiaa suoraan kirjastoista.

Lukudiplomi

Kaipaatko työkalua, jolla kannustaa oppilaita säännölliseen lukemiseen? Suosittelemme Lukudiplomia!

Kirjastokortti

Kirjastokortti kuuluu jokaisen oppilaan työkalupakkiin. Oppilas voi saada kirjastokortin joko käymällä kirjastossa yhdessä vanhemman kanssa tai tuomalla kirjastoon vanhemman täyttämän korttihakemuksen. Mikäli useampi oppilas on vailla kirjastokorttia ja haluat hoitaa asian kuntoon kirjastovierailun yhteydessä, otathan etukäteen yhteyttä kirjastoon.

Korttihakemus omaan kirjastokorttiin

Voit hankkia luokalle myös yhteisen kirjastokortin. Kortti voidaan tehdä kirjastokäynnin yhteydessä – muistathan ottaa mukaan henkilöllisyystodistuksesi.  

Kirjaston materiaalipankki kouluille ja päiväkodeille

Materiaalipankista löydät ideoita ja sisältöjä mediakasvatukseen ja lukemaan innostamiseen. 

Keskustakirjasto Oodin palvelut kouluille

Lasten ja nuorten Oodi 

https://www.oodihelsinki.fi/

Kuva: Helsingin kaupunki / Maarit Hohteri