Espoolaisten ideoita Lippulaivan kirjastosta

Loppuvuodesta 2020 Espoon kaupunginkirjasto keräsi espoolaisten ja erityisesti Espoonlahden asukkaiden ideoita ja unelmia tulevasta Lippulaivan kirjastosta. Vastauksia kyselyyn tuli lähemmäs kaksisataa ja usealla kielellä.

Lippulaivan kirjaston visiona on, että Lippulaivan kirjasto tuntuu toiselta maailmalta kauppakeskuksen sisällä, samalla nojaten asukkaiden osallistumiseen ja kestävään kehitykseen.

Ilahduttavasti nämä toiveet heijastuvat myös asukkaiden unelmissa. Vastauksissa korostuvat erilaiset persoonalliset tunnelmat, miljööt ja elämykset. Myös paikallisen luonnon, meren, metsien ja lintujen merkitys nousee esiin vastauksissa.

Verrattuna aiempiin Espoon kirjastoista tehtyihin kyselyihin, kyselyssä ilmenee myös muutos suhtautumisessa kirjaston laajentuneisiin palveluihin. Aiempaa enemmän vastauksissa otettiin vastaajan omien toiveiden lisäksi huomioon myös muiden, erilaisten kirjastonkäyttäjien tarpeet. ”Toiveista piirtyi kauniisti kuva kirjastosta, jossa eri asioita hakevat ihmiset löytävät oman viihtyisän nurkkauksensa tai soppensa”, kommentoi kyselyn tuloksia Espoon kirjastopalveluiden johtaja Jaana Tyrni.

Kyselyn koosteen voi ladata tarkastelua varten tästä linkistä: Asukkaiden unelmia -powerpoint.

Näiden unelmien pohjalta Lippulaivan työstäminen jatkuu. Vaikka koronatilanne ei salli lähitapahtumien järjestämistä, kirjastossa mietitään keinoja, miten työstää asukkaiden kanssa Lippulaivan kirjastoa etänä.