Kouluyhteistyö

Kouluyhteistyö Malminkartanon kirjastossa

Helsingissä on 37 kirjastoa ja kaksi kirjastoautoa, joista jokaiseen luokat ovat lämpimästi tervetulleita. Kulttuuripolun osana kirjastot tarjoavat kaikille 1.-, 3.- ja 7.-luokkalaisille ohjatun ryhmäkäynnin. Lisäksi kirjastot tarjoavat kouluille muita palveluita, ja ryhmät voivat vierailla kirjastoissa myös itsenäisesti. Kirjastot ottavat mielellään vastaan myös toiveita ja ehdotuksia yhteistyölle. 

Lisätiedot ja yhteydenotot: Salwa Bra ep Berich

salwa.bra@hel.fi

Kulttuuripolku 1, 3. ja 7. luokille

Ekaluokkalaisen kirjastostartti

Ohjattu tutustumiskäynti kirjastoon tai ekaluokkalaisjuhla, jonka yhteydessä oppilaat saavat ekaluokkalaiskampanjan kirjan omakseen. Kutsumme luokkasi kirjastokäynnille ensimmäisen kouluvuoden aikana. Oppilaat voivat noutaa kirjalahjan myös jo ennen luokkakäyntiä opettajan jakamaa kampanjakorttia vastaan. Kortit toimitetaan opettajille syyslukukauden alkupuolella.

Lukuintoa 3.-luokkalaisille

Kirjavinkkaus, jossa oppilaat tutustuvat kiinnostaviin ja inspiroiviin kirjoihin kirjaston henkilökunnan opastuksella. Kutsumme luokkasi kirjastokäynnille kolmannen kouluvuoden aikana. Mikäli sinulla on erityistoiveita vinkkauksen teeman tai ajankohdan suhteen, voit olla meihin yhteydessä.

Rivien välistä -vinkkaustapahtuma 7.-luokkalaisille

7.luokille järjestetään Rivien välistä -tapahtuma heti syyslukukauden alkupuolella. Rivien välistä -tapahtuma tarkoittaa neljän viikon jaksolle sijoittuvaa vinkkaustapahtumien sarjaa, joista luokat voivat valita heille parhaiten sopivan ajankohdan. Tapahtuma sisältää esityksellisen kirjavinkkauksen, osallistavaa toimintaa ja kirjojen lainausta. Tapahtumiin voi osallistua Maunula-talossa, Malmitalossa, Oodissa ja Vuotalossa 20.9.–14.10.22. Lisätiedot: helmet.fi/rivienvalista.

Muut kirjaston palvelut kouluille

Tarjoamme kouluille myös muita palveluita kysynnän ja resurssien mukaan. Ota rohkeasti yhteyttä! Lähikirjastosi kouluyhteyshenkilön tiedot löydät jokaisen kirjaston omalta www.helmet.fi -sivulta Koulut ja päiväkodit -välilehdeltä ja kirjaston yhteystiedoista. Viestimme palveluistamme sekä koulujen kirjastoyhteysopettajien kautta että sähköpostitse suoraan opettajille. Tietoa palveluista löytyy myös:  

Itsenäinen kirjaston hyödyntäminen luokan kanssa

Ohjattujen ryhmäkäyntien lisäksi luokat ovat tervetulleita hyödyntämään kirjastoa aktiivisesti koko oppilaiden koulupolun ajan.

Tilojen varaaminen itsenäiseen käyttöön

Voit tarkastella ja varata kirjaston tiloja osoitteessa https://varaamo.hel.fi/. Voit myös tiedustella asiaa suoraan kirjastoista.

Lukudiplomi

Kaipaatko työkalua, jolla kannustaa oppilaita säännölliseen lukemiseen? Suosittelemme Lukudiplomia!

Kirjastokortti

Oppilas voi saada kirjastokortin luokkakäynnin yhteydessä näyttämällä huoltajan täyttämän kirjastokorttihakemuksen. Mikäli toiveena on kirjastokortin tekeminen useammalle oppilaalle, olettehan etukäteen yhteydessä kirjastoon. Oppilas voi saada kirjastokortin myös vierailemalla kirjastossa huoltajan kanssa tai tuomalla lomakkeen itse kirjastoon.15–17-vuotiaat eivät tarvitse lomaketta tai huoltajan lupaa kortin tekemiseen, mutta oppilaalla tulee olla mukanaan henkilöllisyystodistus.

Opettaja voi hankkia luokalle myös luokan yhteisen kirjastokortin. Kortin voi tehdä kirjastovierailun yhteydessä, ja tekemiseen tarvitaan takaajan henkilöllisyystodistus. Kortti on voimassa vuoden. Luokkakortin lainat eivät mene perintään.

Kirjaston materiaalipankki kouluille ja päiväkodeille

Materiaalipankista löydät ideoita ja sisältöjä mediakasvatukseen ja lukemaan innostamiseen. 

Keskustakirjasto Oodin palvelut kouluille

Lasten ja nuorten Oodi 

https://www.oodihelsinki.fi/

Kuva: Helsingin kaupunki / Maarit Hohteri