Helmet-Pelihaaste 2022

16. Peli, joka sai sinut arvostamaan luontoa uudella tavalla 

Red Dead Redemption II 

Red Dead Redemption II on Rockstar Gamesin vuonna 2018 julkaisema villin lännen seikkailu avoimessa pelimaailmassa, ja avoin se toden totta on. 

RDR2 pelataan Arthur Morgan nimisellä vanhan koulukunnan revolverisankarilla (tai pikemmin antisankarilla). Arthur kuuluu Dutch van der Linden rikollisjengiin ja jengi on myös vahvassa roolissa läpi koko tarinan. Upeimpia tehtäviä pelissä ovatkin jengin kanssa tehtävät ryöstöt, ja pelistä löytyy juuri niin villin lännen henkeen sopivia juna-, pankki- kuin postivaunujen ryöstöjä. RDR2 on myös hyvin upean näköinen, vahvan tunnelman ja kenties hienoin avoin pelimaailma mitä on koskaan luotu.  

Luonto onkin villissä lännessä vielä valloillaan ja RDR2 sai minut arvostamaan luontoa (ainakin pelien luontoa) täysin uudella tavalla. Maailma on täynnä elämää, vaikka onkin suurimmaksi osaksi korpea. Taivaalla lentää mitä erilaisimpia lintuja, joet ja järvet ovat täynnä kalaa ja metsät ja pellot täynnä maaeläimiä. Eläimillä on myös uskottavat käyttäytymiset ja ne elävät ilman pelaajan interaktiotakin. Pedot saalistavat ja peurat laiduntavat. RDR2 on myös hienoimpia grafiikoita mitä peleissä on ja metsän puut sekä tuulessa taipuvat heinän varret luovat uskottavan ympäristön, hienoimpia kokemuksia mitä olen saanut peleissä, onkin luonnossa samoilu RDR2:ssa. 

RDR2 tarina on myös hyvin vahva. Eletään vuotta 1899 Villi länsi oli karu paikka ja niin olivat ihmiskohtalotkin siellä. Olette villin lännen ajan loppupuolella ja se vaikeuttaa vanhan ajan lainsuojattomien elämää, kun moderni maailma alkaa tulla Amerikkaankin. Peli alkaa, kun Van der Linden jengi joutuu pakenemaan lain kouraa Blackwaterissa pieleen menneen jokilaivan ryöstön jäljiltä ja ensimmäisenä paikkana onkin lumiset vuoret jonne menette piiloon. Tässäkin maailma on upea, en ole missään pelissä niin realistista lunta nähnyt ja on melko tunnelmallista käydä kuun valossa tulitaistelu vyötäröön asti kahlatessa lumessa. Pelissä toistuukin tämä, että jengi joutuu vaihtamaan paikkaa, kun laki alkaa ottamaan kiinni. Jengi yrittää tehdä sitä viimeistä suurta ryöstöä, että saavat rahaa tarpeeksi ja voivat jäädä eläkkeelle lainsuojattoman elämästä. Leiri paikat missä jengi milloin onkin ovat myös tarinallisesti suuressa osassa, mutta jos siellä myös vain oleskelee, pääsee keskustelemaan muiden jengiläisten kanssa ja saa pelin tausta tarinaa sekä hahmojen menneisyyttä auki. RDR2:ssa onkin dialogia lienee tuhansia tunteja, etkä sinä yhdellä läpipeluulla luultavasti voi kaikkia juttuja kuullakaan. Suosittelen viettämään aikaa leirissä jutellen tovereidesi kanssa. 

Tarina RDR2 on pelin vahvuuksia, mutta ei välttämättä sovi kaikille pelaajille. RDR2 on melko hidastempoinen ja tarinakin lähtee käyntiin kunnolla vasta 3. luvussa (pelissä on kuusi lukua ja kaksi loppunäytöstä eli kahdeksan lukua yhteensä) ja tuolloin pelimaailmakin on auki pelaajalle. (toki voi vaikka heti ensimmäisen tehtävän jälkeen lähteä seikkailemaan, mutta monet mekaniikat ‘’aukeavat’’ tarinan edetessä) Kun pelimaailma on auki voi unohtaakin tarinan pelaamisen, jos se ei kiinnosta ja lähteä tutkimaan valtavan pelimaailman salaisuuksia. Salaisuuksia pelissä piisaakin Rockstar gamesin avointen pelien tapaan: löydettäviä dinosauruksen luita, luolamaalauksia, kadonneita kulta aarteita ja vaikka mitä. 

Pelinä RDR2 itsessään toimii oikein loistavasti, ehkä aluksi liikkuminen voi tuntua hiukan tahmealta, koska peli on tehty melkoisen realistiseksi ja hahmollasi on ‘’painoa’’ ja hän kääntyessä kääntyy eikä vain pyörähdä siihen suuntaan minne menet. Ammuskelu on mitä mahtavinta ja pelistä löytyy valtavasti tuon ajan aseita revolvereista - kivääreihin. Ammuttavaakin löytyy muista maailman jengiläisistä, sheriffeistä ja muista riidan haastajista. Pelin realismikin voi olla joillekin pelaajille vähän liikaa. Esimerkiksi aseesi tulevat ajan kanssa likaisiksi ja niiden ominaisuudet kärsivät siitä, kuten ampuma nopeus hidastuu ja tehot vähenevät. Jos kahlaat vedessä, aseesi ruostuu erityisen nopeasti. Jos haluat aseesi taas kiiltäväksi ja hyvin toimivaksi pitää sinun se manuaalisesti öljyllä kiillotta, tai voit myös asekaupassa sen maksusta puhdistaa. Pelihahmosi hiukset sekä partakin kasvat ajan kanssa, jos et käy niitä parturoimassa. Realismia tuovat myös lukemattomat yksityiskohdat mitä peli maailmasta löytyy. Esimerkiksi pelihahmosi silmistä heijastuu ympärillä oleva maailma reaaliajassa ja tätäkin yksityiskohtaa on hyvin vaikea nähdä koska pelin kamera ei ole kovin lähellä silmiäsi, mutta silti tämä yksityiskohta on lisätty peliin. Kaikki tämä realistisuus, yksityiskohdat sekä hidastempoisuus voivat olla joillekin pelaajille liikaa, mutta minä joka olen yksinpelien ja immersion suurin ystävä, en ole vastaavaa kokenut peleissä ja joskus pysähdyin vain leirinuotiolleni siemailemaan kahvia ja ihailemaan ympäröivän maailmaa ja sen äänimaailmaa, kunhan kerkeän junaryöstöiltäni. 

RDR2 on ehkä hiukan vakavampi peli kuin Rockstarin muut vastaavat kuten GTA sarja, mutta huumoria myös runsaasti löytyy pelistä erityisesti sivutehtävistä kuten tehtävä missä etsit matkaavan sirkuksen karannutta leijonaa, joka ei ihan leijona välttämättä ole. Tai luontokuvaajaa, jonka useampaan otteeseen joudut pelastamaan milloin susien hampaista, milloin mistäkin. Pidin erityisesti tehtävästä missä autat tiedemiestä rakentamaan ensimmäisen humaanin teloitusvälineen (sähkötuoli). Ehkä se ei olekaan niin humaani. Näitä erilaisia sivutehtäviä on RDR2 todella paljon ja lähes kaikki ovat tekemisen arvoisia ja viihdyttäviä, ehkä jo pelihahmon Arthur Morganin ansiosta. Hän on ehkä yksi persoonallisimpia hahmoja peleissä ja hänen tarinansa on ehkä, mikä tekee koko RDR2 tarinasta niin hienon ja traagisen. Oikeastaan jokainen pelin hahmo on äärimäisen hyvin tehty ja dialogi on loistavaa. 

En pystyisi edes kaikkea mitä voit tehdä pelissä luettelemaan tässä tekstissä sitä on vain niin paljon, mutta mainitsen kalastamisen ja metsästämisen siihen sain käytettyä useita tunteja. Maailmasta löytyy legendaarisia eläimiä (kaloja sekä maaeläimiä) joiden jahti on aina vähän enemmän tekemisen meininkiä, seuraat jälkiä ja lopulta pääset kaatamaan harvinaisen eläimen miltä otat nahan ja vaikka hampaan ja näistä sitten teet itsellesi uniikkeja vaatteita ja talismaaneja. Sopii villiin länteen. 

Jos et ole pelannut RDR2 vielä, annan sille vahvan suosituksen kaikille avointen pelimaailmojen ystäville. Tähän valtavaan maailman tulet eksymään viikoiksi, ehkä kuukausiksi. 

RDR2 on julkaistu: PS4, XboxOnelle ja PC:lle 

Peli on lainattavissa Helmetistä sekä PS4 ja XboxOnelle

Pelitraileri 

Ikäraja: PEGI 18

Kuvakaappaukset: Toni Heikura