Martinlaaksoon tyylikäs trash design -kirjasto

Martinlaaksolaisten iloksi on avattu ekologisesti viihtyisäksi uudistettu kirjasto. Kirjaston noin 600 neliömetriä muotoutuvat nyt joustavasti erilaisiin käyttötarkoituksiin. Tilan arkkitehtuuria on selkiytetty ja se on jaettu toiminnoiltaan erilaisiin alueisiin, jotka erottuvat toisistaan mm. värien avulla.

Älytaulun lisäksi kevyet ja ketterät kalusteet mahdollistavat tilan tehokäytön esimerkiksi asukasilloissa ja kirjallisuustapahtumissa. Lastenosaston leikkimiseen innostavat kalusteet ja valikoidut hauskat oppimispelit lupaavat entistä viihtyisämmän kirjastokäynnin myös lapsille.

Trash on myös sivistystä

Martinlaakson kirjaston sisustuksen suunnittelivat trash-ideologian uranuurtajat Isa Kukkapuro-Enbom ja Henrik Enbom, jotka ovat erikoistuneet ekologisesti kestävään suunnitteluun. 

Isa Kukkapuro-Enbom, millaista oli suunnitella tällainen kirjastotila?

─ Martinlaakson kirjastossa tavoitteena oli selkiyttää tilan arkkitehtuuria ja luoda avotilaan erilaisia ”pientiloja” järjestämällä tavarat ja hyllyt sopivalla tavalla. Kattava idea oli hyödyntää kirjaston omia vanhoja kalusteita mahdollisimman paljon. Kirjastossa on paljon toiminnallisia erikoispiirteitä, joiden toteutumisessa kirjaston henkilökunnalla oli vahva rooli.

Millaisen tunnelman halusitte luoda?

─ Tavoittelimme raikasta ja lämmintä tunnelmaa, jossa asukkaiden ja työntekijöiden toiveet on otettu huomioon mahdollisuuksien mukaan. Rakennus on suunniteltu 80-luvulla. Halusimme kunnioittaa sitä tuomalla tilan erityispiirteet esiin värivalinnoilla, taiteella ja kalusteilla.

Mitä julkinen tila vaatii kalusteilta, mitä niissä pitää ottaa huomioon?

─ Julkitilan kalusteiden pitää olla kestäviä, helposti puhdistettavia ja käytännöllisiä. Paloturvallisuus ja huollettavuus ovat tärkeitä ominaisuuksia. Toisaalta ulkonäkö ja tyyli ovat tärkeitä. Huumoriakin saa olla mukana.

Miten trash-ideologia toimii kirjastossa?

─ Trash Design perustuu kierrätysmateriaalien käyttöön, korjaamiseen ja uudistamiseen. Kirjastossa korostuu sivistynyt asioiden kunnioittaminen, ihmisten tiedonjanon ja viihtymisen lisäksi. Trash-ajattelu ja kirjasto sopivat erinomaisesti yhteen. 

Entä voiko kirjastossa edelleen lukea rauhassa tai työskennellä?

─ Kirjaston tilat on jaettu niin, että eloisat lapset ja hiljaisuutta kaipaavat on asetettu mahdollisimman kauas toisistaan. Lisäksi opiskelijoiden ja lukijoiden käyttöön on otettu entinen neuvotteluhuone. Latauspisteitä on kaikkialla ja itsenäisiä lukunurkkia on lisätty. Toivon, että asiakkaat kokevat kirjaston olevan heitä varten tehty.

Voit tutustua kirjaston sisustukseen selaamalla tämän jutun kuvia tai Martinlaakson kirjaston Instagramia

Teksti: Minna Saastamoinen 

Kuvat: Dani Rönnqvist