Hyppää sisältöön
{{ selectedLibrary.Picture.Name }}

Yhteystiedot

{{ selectedLibrary.Address.Street }}
{{ selectedLibrary.Address.Zipcode }} {{ selectedLibrary.Address.City }}
Koirat sallittu
Koirat kielletty
Siirry kirjaston sivuille

Uusimmat tapahtumat

Menninkäisten metsä

Menninkäisten metsä

Kuvia Helsingin Keskuspuistosta Maunulasta Pitkäkoskelle.
Keskuspuisto on lumoava vaelluspaikka, koskaan ei voi tietää millaisiin menninkäisiin tai metsän olentoihin siellä törmää. Mielikuvitus voi lähteä lentoon ja niin se lähteekin. Maisemia voi kuvata maan tasalta ja maan yläpuolelta. Tai yrittämällä tarkentaa kameran optiikkaa luonnon ihan itse tekemiin veistoksiin. Onko tuossa huuhkaja? Ei mutta tuossahan on kissa ja sen vieressä lukutoukka silmälaseineen. Entä tuo, metsänneidon profiili? Tuossa on maan sormet?

Keväällä metsä helisee lintujen laulusta, peippojen, punarintojen, mustarastaiden, laulurastaiden, lehtokerttujen, pajulintujen, tiaisten ja keitä niitä vielä onkaan, monenlaista liverrystä. Syksyllä voi sukeltaa Edgar Allan Poen maailmaan korpin synkkien sävelten matkassa. Tai ehkä pikkuisten hippiäisten parvi ilmestyy ilahduttamaan silmää ja mieltä oransseine kruunuineen vai ovatko ne lippiksiä? Voi kuunnella palokärkien kimeätä julistusta tai haukkojen viestintää. Toivoa näkevänsä liito-oravia?

Keskuspuisto on Helsingin kultainen, vihreä luontoaarre. Ehkä sen nimi voisi olla myös Helsinkimetsä. Se ei ole hoidettu puisto, vaan luonnon on annettu hienovaraisesti muotoutua sellaiseksi kuin se nyt itsekseen muotoutuu, vuodenaikojen ja myrskyjen saatossa. Kaupungin metsänhoitajat ovat vain huolehtineet vaeltajien turvallisuudesta, niin ettei puita kaadu päälle.

Keskuspuisto on perustettu vuonna 1914. Se alkaa Töölöstä ja jatkuu Pitkäkoskelle, etelästä pohjoiseen. Sen paikalla on aikojen saatossa ollut metsää, peltoa, laidunta, ampumaratoja, asutusta ja siellä kulkee tykkiteitä ja monin paikoin löytyy 1900-luvun alussa rakennettuja linnoitteita. Nyt siellä on metsän ja ulkoiluteiden lisäksi luonnosuojelualueita, puulajipuisto, viljelyspalstoja, uurnalehto ja pieneläinten hautausmaa.

Valokuvat Annikki Kilgast, video (3. krs) Risto Leskinen, maalaukset Seppo Kilgast.

Näyttely on esillä Maunula-talossa 2.krs kahvio 4.2.-29.2. Maunula-talon aukioloaikoina.
Vapaa pääsy.

Maunula-talo 2.krs kahvio (Maunulan kirjasto)

4.2.2020 klo 9.00 - 29.2.2020 klo 16.00

Viimeksi päivitetty 8.1.2020