Muumit valloillaan

”Elämä on aika kummallista. Tässä sitä on ikänsä uskonut, että hopeatarjotinta voi käyttää vain yhdellä tavalla, ja sitten se onkin paljon parempi johonkin aivan muuhun.”

Muumimamma, kirjasta Taikatalvi (1957)

Lapsuuteni iltoja ja päiviä täyttivät erilaiset lastenohjelmat ja kirjat. Yksi suosikeista oli jo silloin muumit. Nuo valkoiset, omalaatuiset ja kiehtovat hahmot. Kun lapsuus vaihtui nuoruudeksi, Muumit jäivät taustalle. Muumi-keräilijä minusta tuli aikuisiällä. Kirjahyllyssäni on noin metrin verran Muumeja.

Maunulan kirjastossa aloitin kirjastovirkailijana viime vuoden puolella ja nyt maaliskuussa Maunulan kirjaston lastenosastolla on vitriinissä nähtävillä osa kokoelmastani. Samaan aikaan aikuisten osaston kirjanäyttelyssä on valikoimiani muumikirjoja. Olen valinnut kirjat ajatellen sekä lapsia että aikuisia.Aikuisen silmin ja korvin Muumit ovat monitahoisia, yllättäviä ja persoonallisia hahmoja.

Me kaikki; aikuiset, nuoret, lapset ja lapsenmieliset, tarvitsemme aina välillä jonkin toisenlaisen maailman, pakopaikan melusta ja kiireestä. 

”Ne eivät olleet sellaiset ikkunat, joista katsottiin ulos, ne olivat sellaiset, joista joku saattoi katsoa sisään.”

Vilijonkka, kirjasta Näkymätön lapsi ja muita kertomuksia (1962)

Eli matkaa muumilaaksoon, paikkaan, jonne kaikki ovat tervetulleita omine omituisuksineen, vahvuuksineen ja kohtaloineen. Tervetuloa Maunulan kirjastoon, maaliskuun ajan Muumit pitävät majaansa täällä!

Piia Heikkilä.

Kirjoittaja työskentelee Maunulan kirjastossa kirjastovirkailijana.