Lapsia kirjaston satutunnilla

Monikielinen satudiplomi houkuttelee yhteisiin lukuhetkiin

Kirjaston Satudiplomi on leikkisä tapa lisätä lasten lukuintoa. Satudiplomin voi suorittaa yksin tai ryhmänä, ja kun kirjat on luettu, oman diplomin voi hakea omasta lähikirjastostaan.

Monikielinen satudiplomi on tarkoitettu erityisesti vieraskielisten perheiden ja ryhmien lukuharrastuksen tukemiseen sekä yhteisten lukutuokioiden edistämiseen.

Satudiplomi suoritetaan joko lukemalla itse tai kuuntelemalla alla olevilta listoilta kymmenen (10) kirjaa, joista vähintään viiden (5) tulee olla satukirja. Samasta kirjasarjasta voi valita vain yhden (1) kirjan. Kirjan voi lukea tai kuunnella millä tahansa kielellä.

Luetuista kirjoista tehdään vapaamuotoinen koontilista. Kun halutut kirjat on luettu, valmis lista kiikutetaan mihin tahansa Helmet-kirjastoon, josta lukija saa itselleen satudiplomin. Ryhmät ja perheet saavat ryhmädiplomin, yksittäiset suorittajat saavat diplomin omalla nimellään.

Kirjasta saatavilla olevat kieliversiot on mainittu suluissa kunkin kirjan esittelyssä. Tietyn kielistä kirjaa pääsee hakemaan Helmet-linkin kautta. Linkki vie hakutulokseen, joka näyttää kirjan kaikki eri kielillä julkaistut versiot. Hakutulosta voi rajata vasemmanpuoleisista valikoista esimerkiksi tiettyyn kieleen. Äänikirjoja on saatavissa niillä kielillä, joiden kohdalla on * (tähti).

Ehdota kirjaa diplomiin

Kirjalistoille lisätään vuosittain uusia kiinnostavia kirjoja, joita myös asiakkaat saavat mielellään ehdottaa. Satudiplomin kirjaehdotukset on koottu kuuteen ryhmään: klassikkosadut, satuja pienemmille, satuja isommille, kuvakirjat, kuvakirjoja vähän isoimmille ja runokirjat. 

Satudiplomia ennen on Vantaalla laadittu kymmenen vuotta sitten Lukudiplomi, jonka on suorittanut jo noin 7000 oppilasta. Vuonna 2015 Lukudiplomikin laajentui seudulliseen käyttöön.

Lue lisää täältä:

Monikielinen satudiplomi

Helmetin luku- ja satudiplomit

Teksti: Iina Soininen, Eeva Pilviö
Kuva: Helsingin kaupunginkirjasto