Waa inaan buugaagta akhrino - Meidän täytyy lukea kirjoja - We must read books

Suomessa asuva somalitaustainen kirjojen ystävä Axmed Bahjad kannustaa somalinkielistä väestöä lukemaan kirjoja ja käyttämään kirjastoja. Jos ihmiset eivät lue, somali äidinkielenä ja identiteettinä häviää. Lopulta kirjailijat eivät kirjoita somaliksi koska kirjoille ei ole lukijoita.

Axmed Bahjad sanoo, että lukeminen parantaa elämänlaatua ja tekee meistä parempia puhujia, kirjoittajia ja tarinankertojia. Kaikki alkaa kirjastokäynnistä: kannattaa lainata kirja ja aloittaa lukeminen. Hyvien kirjojen löytämiseen kannattaa panostaa. Paljon lukeva henkilö lukee useita genrejä ja ymmärtää lukemisen merkityksen.

Katso Axmed Bahjadin somalinkielinen video lukemisen edistämisestä.

Axmed Bahjadin avoin kirje lukemisen edistämisestä:

*****
Tarvitsemme kilpailun kirjojen lukemisen edistämiseksi!

Tällä kirjeellä haluan kertoa osoitteen Suomen innokkaille ja ahkeralle lukijalle, koska pyrin olemaan Suomen luetuin ihminen vuonna 2022. Ja jos sinulla on haaste, otan sen vastaan. Olet ehkä luennoitsija, opettaja, tutkija Helsingin yliopistossa, poliitikko, virkamies, toimittaja, lakimies, opiskelija, kirjastonhoitaja, markkinoija, yrittäjä, näyttelijä, vanhempi tai taksin- tai bussikuski.

Ymmärrän, että on kaksi syytä, miksi haluan lukea satoja kirjoja tänä vuonna: tyydyttääkseni uteliaisuuteni; ja toinen on lisätä tietoisuutta kirjojen lukemisesta. Suomessa on hyvät kirjastot. Ja koska lähes joka Helsingin kaupunginosassa on oma pieni kirjastonsa, voin päätellä, että suomalaiset ja ruotsinkieliset suomalaiset ovat lukijoita. (Huomaa, että tärkein huoleni ei ole se, käyttääkö suurin osa ihmisistä paikallista kirjastoaan, mitä kirjoja ja millaisia kirjoja he lukevat.)

Saatat kysyä – miten mittaisit Suomen luetuimman ihmisen? Sinun pitäisi lukea jopa 400 kaunokirjallisuutta, tietokirjallisuutta ja niin edelleen. Lisäksi sinulla on oltava vankka tietämys näistä kirjoista ja voit ilmaista uutta tietosi.

Uskon, että vaatii kovaa työtä, jos haluat lukea eniten kirjoja maassa, jossa on satoja kirjastoja. Ja missä useimmat ihmiset lukevat kirjoja. Haluan olla henkilö, joka on lukenut eniten kirjoja. Olen tehnyt sen vuonna 2020 ja voin tehdä sen uudelleen.

Axmed Bahjad, Katufilosofi ja kirjailija, Helsinki 2.12.2022.

Why I’m walking every single street in Helsinki : decision, health and conversation.

*****
#monikielinenkirjasto#multilinguallibrary#flerspråkigabiblioteket#kirjastohelsinki#monikielisyys#multilingualism #bölebibliotek  #pasilalibrary #somalibooks#somalikirjat#somalinkielinenkirjallisuus #somaliliterature  #lukemisenedistäminen #promotereading #pasilakirjasto #axmedbahjad

Kuva: Axmed Bahjad.
Lisätietoja: monikielinen.kirjasto@hel.fi.