Kirjaston ideahiput – ideasta toteutukseen

Helsingin kaupunginkirjaston ja Keskustakirjasto-hankkeen Ideahippu-kilpailussa vuonna 2014 voittajaksi valittiin Aalto-yliopiston tutkijoiden Joanna Saad-Sulosen,Sanna Marttilan, Andrea Boteron ja Mariana Salgadon Taitopiiri. Jaetulle toiselle sijalle tulivat Nadia Lund-Iivosen ehdotus Tarinat talteen -roadshow ja Krista Masrin Biohacklab. Mitä ideahipuille kuuluu nyt?

Ideahippu-kilpailun tavoitteena oli etsiä ideoita, joiden pohjalta kirjaston tuotteita ja palveluita voisi kehittää vastaamaan paremmin asiakkaiden toiveita. Kisalla haluttiin ruokkia kokeilutoimintaa, antaa kokemuksia tuotekehittämisestä sekä avata keskustelua uuden ajan kirjastosta.

Kolmesta voittajaideasta kaksi on edennyt toteutukseen. Taitopiiriä on kokeiltu kerran hyvällä menestyksellä. Muistoja ja kaupunginosatarinoita keräävä Tarinat talteen -roadshow etsii vielä tekijäänsä. Biohacklab on poikinut jo useita opastuksia ja tapahtumia, ja lisää on luvassa.

Taitopiiri yhdistää osaajat ja oppijat

Voittajaksi nousseen Taitopiirin ytimessä ovat yhdessä tekeminen ja vertaisoppiminen. Taitajat jakavat osaamistaan käytännössä tekemällä ja näyttämällä. Kirjastolaisten avulla he linkittävät taitonsa kirjaston aineistoihin.

Taitopiiriä kokeiltiin Kallion kirjastossa viime toukokuussa. Pilotti järjestettiin ”pienten vaatteiden korjaus” -teemalla avoimen ideahaun jälkeen. Taitaja Irmeli Kosonen esitteli miten villasukat parsitaan, ja trashionista Goa von Zweygbergk kalliolaisesta HOOD-yrityksestä neuvoi, miten vanhoista huiveista voi tehdä hiuspannan tai -turbaanin.

Kallion kirjaston palvelupäällikön Taina Pirhosen mukaan Taitopiiri oli uusi ja kiinnostava tapa kokeilla yhteistyötä alueen toimijoiden kanssa. Pirhonen ei pidä mahdottomana, että Taitopiiri toteutettaisiin jonakin päivänä uudestaankin.

– Olimme kirjastossa miettineet jo aiemmin, miten ”törmäyttäisimme” ihmisiä kirjastotilassa. Taitopiiri mahdollisti kohtaamiset.

Liekö Taitopiiri vaikuttanut asiaan, mutta tänä syksynä eri kielten osaajat ovat tulleet tarjoamaan taitojaan Kallion kirjastoon. Suomen kielikahvila on saanut seurakseen espanjan ja arabian kielikahvilat.

Biohacklab tuo biotieteet kirjastoihin

Informaatikko Krista Masrin ideoima Biohacklab on tapahtumien ja opastusten kokonaisuus, jossa biotieteitä tehdään tunnetuksi kirjastossa. Avainsana on elämyksellisyys.

– Muistin, miten elämyksellistä oli lapsena katsella maailmaa mikroskoopin läpi. Saamani Ideahippu-rahoituksen turvin hankin mikroskoopin, jolla voi ottaa videokuvaa ja valokuvia. Lasten Ötökkävideopaja viime kesäkuussa rakentui laitteen ympärille, Myllypuron mediakirjastossa työskentelevä Masri kertoo.

Mikroskoopille oli käyttöä myös Myllypuro-päivässä syyskuussa. Masri toi mikroskooppista maailmaa näkyville kirjastotilassa. Hän kiinnitti mikroskoopin isoon televisioon ja esitteli sen kautta erilaisia näytteitä.

Masri on vetänyt syksyn mittaan opastuksia, joissa hän kertoo terveystietoon ja sukututkimukseen liittyvistä DNA-testeistä. Ensi keväänä hän jatkaa opastuksia Myllypuron lisäksi Laajasalon ja Tapulikaupungin kirjastoissa.

Rajattomasti mahdollisuuksia

Tieteellisen tiedon sisältöjen avaaminen kuuluu yleisten kirjastojen tehtäviin, vaikka tarinat ja fiktio tahtovat perinteisesti nousta kaiken yli, Krista Masri sanoo.

– Osittain tämä johtuu kysynnästä ja imagostamme, osittain siitä, että emme ole kehittäneet faktatiedon sisältöjen avaamista. Yleisenä kirjastona meillä on erilainen tehtävä kuin tieteellisillä kirjastoilla. Mutta meillä on hienot mahdollisuudet avata tieteitä elämyksellisemmin kuin tieteellisissä kirjastoissa.

Masri kertoo oppineensa itsekin paljon projektinsa aikana. Mikroskoopin käyttö ja siihen liittyvä tekniikka, DNA-testit, sukututkimus, ihmisen perinnöllisyys sekä 3D-printtaus ovat tulleet tutuiksi.

– Olen käyttänyt tähän paljon vapaa-aikaanikin, kun DNA-testeihin liittyvästä sukututkimuksesta on tullut uusi harrastukseni.

Masri näkee Biohacklabissa rajattomasti mahdollisuuksia.

– Suunnitelmat ovat valmiina ensi keväälle. Jos saamme rahoitusta videopajoillemme, niin sitten suunnitelmia on jopa vuodelle 2017 asti. Uusia ideoita syntyy jatkuvasti, ja niitä toteutetaan mahdollisuuksien mukaan. Osa ideoista kannattaa toteuttaa vasta isommissa ympyröissä, eli tulevassa Keskustakirjastossa erilaisten yhteistyökumppanien kanssa.

Teksti: Niina Holm
Kuvat: Myllypuron mediakirjasto ja Neea Laakso CC BY-SA 4.0