Tapaus syyria -ilta

Tapaus Syyria! -ilta

Myllypuron mediakirjastossa järjestettiin ajankohtainen Syyrian tilannetta luotaava keskustelutilaisuus to 7.2.2013 klo 17-19. Tilaisuudessa pohdittiin kertooko media kuka aseistaa keitä ja miksi? Entä mikä rooli medialla on uskontojen välisessä dialogissa? Tilaisuuden järjestivät ja juonsivat toimittajat Anne Hyvönen (Verkkolehti Baabeli) ja Heidi Rautionmaa (Uskot ilman rajoja ry) yhteistyössä mediakirjaston kanssa.

Syyrian tilannetta kommentoi kokenut Lähi-idän tuntija, toimittaja Hannu Reime, jonka mukaan kaikki näyttää Syyriassa synkältä ja sen tapahtumia ei voi erottaa arabikeväästä ja sen demokratia-pyrkimyksistä.  Syyriassa taistelevat keskenään presidentti Bashar al-Assadin ja opposition joukot.  Reimen mukaan Saudi-Arabia ja Qatar aseistavat opposiota ja Assadia puolestaan tukevat mm. Venäjä ja Iran. Hänen näkemyksensä on, että uskontojen merkitystä liioitellaan kriisissä, joka ei pohjimmiltaan ole uskonnollinen. Uskonto antaa kriisille kuitenkin oman lisänsä.  Reime korostaa kuitenkin, että suurin osa syyrialaisista yrittää jatkaa maassa tavallista elämää, eivätkä he taistele kenenkään puolella. Hän katsoo, että Syyrian tilanteen kehitys ja ratkaisu vaikuttavat koko Lähi-idän maiden tilanteeseen mm. Israelin ja Palestiinan väliseen konfliktiin.

An-Nur-lehden päätoimittaja Isra Lehtisen mielestä naisten aseman paraneminen on kärsinyt arabikeväästä, koska muissakin arkielämän osa-alueet ovat huonontuneet ihmisten eläessä kriisien keskellä.

Hakunilan kansainvälisen yhdistyksen toiminnanjohtaja, sosiologi Burhan Hamdon on elänyt Suomessa noin 23 vuotta. Hän on kotoisin Syyriasta Homsin kaupungista, jossa siviilejä on tapettu Assadin toimeksiannosta. Hänen perheenjäseniään on kuollut konfliktissa noin kymmenen ja osa on paennut maasta. Hamdonin mukaan Syyriassa kaikki uskonnot haluavat vapautta ja Assadin pois vallasta. Konfliktissa arvioidaan kuolleen maalikuun 2011 jälkeen 60 000 ihmistä. Pakolaisia on Syyrian ulkopuolella jo lähes 800 000.

Anne Hyvönen oli haastatellut Lontoossa toimivaa syyrialaista toimittajaa Malik Al-Abdehia, joka kertoi, että Syyriassa toimittajia pidetään yhtä vaarallisena kuin aseistettuja opposition jäseniä. Syyriassa on blokattu lukuisiä verkkosivuja jo ennen konfliktia mm. erilaisia uutissivustoja, jotka eivät edusta Assadin näkemystä. Myös Facebookiin ja Twitteriin pääsy on ollut estettynä Syyriassa. Median rooli on kuitenkin ollut erittäin tärkeä Syyrian kriisissä. Arabikevät on avannut mediaa monissa maissa.

Tilaisuudessa otettiin Skype-yhteys Rita Zawaidehiin, joka oli juuri ollut Jordaniassa pakolaisleirillä.  Hän toimii The Salaam Cultural Museum (SCM) yhdistyksessä, joka auttaa mm. Syyrian pakolaisia ja vie avustustarvikkeita Jordanian pakolaisleireille. Hän kertoi, että Jordanian pakolaisleirillä on ihmisiä, jotka ovat eläneet kaksi vuotta kymmenen hengen teltoissa. Pakolaisleirissä vaivaavat sairaudet ja kylmyys, koska sähköä ja välineitä riittävään terveydenhoitoon ei ole. Leirillä on erittäin sairaita lapsia ja Zawaideh oli nähnyt vauvan, joka oli kuollut kylmyyteen. Sairaanhoitajilla ja lääkäreillä ei ole tarpeeksi lääkkeitä ja antibiootteja.

Tapaus Syyria! –illassa jaettiin myös Kultaisen säännön palkinto Media-alan UNESCO-professori Tapio Varikselle, joka tunnetaan nykyisin paremmin ulkomailla. Palkinnon antoivat kansainvälinen Uskot ilman rajoja -järjestö yhdessä United Religions Initiativen (URI) kanssa. Varis on edistänyt urallaan dialogia ja uushumanistisia arvoja. Varis esitti puheenvuorossaan, että hyvästä elämästä pitäisi käydä dialogia ja länsimainen materialismi on tuhonnut mahdollisuutemme tällaiseen dialogiin. Hän myös muistutti, että sivistys tuli Eurooppaan arabimaista.

Tapio Varikselle myönnetystä Kultaisen säännön palkinnosta muualla internetissä: 
El Catedrático de la UNESCO Tapio Varis recibe el premio Golden Rule por la defensa de valores humanistas ja Tapio Varis, CMPI Director bags award

Aiheeseen liittyvää kirjallisuutta HelMet-kirjaston kokoelmasta:

Dabashi, Hamid; Arab Spring the end of postcolonialism Zed Books, 2012

Korpiola, Lilly ja Nikkanen, Hanna; Arabikevät. Avain 2012.

Lesch, David W.; Syria : the fall of the house of Assad  Yale University Press, cop. 2012

Reime, Hannu; Israel/Palestiina Like 2011.

Tapio Variksen tuotantoa

Teksti ja kuvat: Krista Masri, Myllypuron mediakirjaston tiiminvetäjä