3D-tulostus

Mikä on 3D-tulostin?

3D-tulostin valmistaa fyysisiä esineitä digitaalisista malleista. Tulostin sulattaa muovinauhaa ja suihkuttaa nauhan haluttuun muotoon ohuina kerroksina. Tulostusmateriaalina Mediakirjastossa käytetään vain PLA-muovia, joka on maissitärkkelyksestä johdettua biohajoavaa ja myrkytöntä muovia.

Myllypuron mediakirjaston 3D-tulostimet: Ultimaker 3 ja Ultimaker 3 Extended

Mediakirjastossa käytössä oleva Ultimaker 3 on hollantilainen avoimen laitteiston periaattein valmistettu 3D-tulostin, jota pidetään hyvänä kuluttajaluokan laitteena.

Ultimaker valmistaa yksivärisiä esineitä (Myllypuron mediakirjastossa on valittavissa muutamia eri värejä). Tulostusalueen koko on 223x223x205mm, mutta käytännössä neljän tunnin aikarajan takia Mediakirjastossa on mahdollista tulostaa läpimitaltaan n. 10cm kokoisia esineitä. Tulostusaikaan vaikuttaa koon lisäksi kappaleen muoto ja yksityiskohtien määrä.

Mistä 3D-malli?

Tulostamiseen vaaditaan 3D-mallitiedosto STL-muodossa. Valmiita, ilmaisia malleja on ladattavissa esimerkiksi Thingiverse– ja Youmagine-sivuilta.

Jos haluat luoda oman mallin, sen tekemiseen sopii lähes mikä tahansa CAD- tai 3D-mallinnusohjelma. Ilmaisia mallinnusohjelmia ovat esimerkiksi SketchUp, Sculptris sekä helposti lähestyttävä, verkkoselaimessa toimiva Tinkercad.

Ajanvaraus ja hinta

Voit varata ajan 3D-tulostimelle Varaamosta, Mediakirjastossa tai puhelimitse numerosta (09) 310 85092. Ultimaker 3:lle pisin mahdollinen varausaika on 4 tuntia ja Ultimaker 3 Extendille 10 tuntia.

Asiakkaan tulee olla paikalla tulostuksen alkaessa, mutta ei tarvitse olla paikalla välttämättä koko tulostuksen ajan. Tulostin ei voi jäädä päälle sulkemisajan jälkeen.

Valmiin 3D-tulosteen hinta on 70 senttiä/kpl.