Avaruusseikkailu

Avaruusseikkailu kirjastossa

 

Espoonlahden kirjastoissa seikkaillaan taas!

Espoonlahden eskareiden kirjastoseikkailut sijoittuvat tänä syksynä avaruuteen. Seikkailijat eläytyvät avaruustarinoihin moniaistisesti, tutustuvat avaruuden satuhahmoihin ja oppivat tosiasioita avaruudesta. Samalla he omaksuvat kuin vaivihkaa myös kirjastotaitoja.

”Avaruuden madonreiän” kautta eskarilaiset sukeltavat toiseen aikaulottuvuuteen, oudolle pikkuplaneetalle. He näkevät ympärillään kaareutuvan satuavaruuden planeettoineen, tähtineen ja tähtisumuineen… Kuu, aurinko sekä oma kotiplaneettamme kiertävät omilla radoillaan. Avaruusalus odottaa lähistöllä laukaisua.

Avaruusrontti ja hänen kotikirjastonsa

Teleportista pompahtaa yllättäen ulos lukemisesta pitävä Avaruusrontti, joka haluaa kertoa viimeksi lukemastaan kirjasta. Hän kehottaa maan lapsia sulkemaan silmänsä ja tuoksuttelee vadelmantuoksua ympäriinsä. Samalla avaruusrontti vinkkaa tietokirjan ”100 asiaa avaruudesta” (Frith), jossa kerrotaan vadelmantuoksuisesta avaruuskaasusta ja yhdeksästäkymmenestäyhdeksästä muusta avaruusteemaan liittyvästä mielenkiintoisesta asiasta.

Avaruusrontin poistuttua paikalta yhtä yllättävästi ja näyttävästi kuin sinne saapuikin esikoululaiset ja kirjastonhoitajat tutkailevat tämän kotikirjastoa. Siellähän on varsinainen kokoelma avaruusaiheisia kirjoja. Löytyy myös kirjoja, joita lukiessaan joku on selvästi syönyt vadelmahilloa! Ehkä jopa käynyt suihkussakin kirjan kanssa. Kaiken kukkuraksi avaruuskoira on tainnut puraista yhtä kirjapoloista. Onneksi suurin osa kirjoista on kuitenkin mitä parhaimmassa kunnossa. Pohditaan yhdessä, miten kirjoja kannattaa käsitellä. Avaruusrontin kirjojen joukosta löytyy myös Helmet-kirjastokortti!

Tähtisatuhetki ja kirjavinkki

Kirjastoseikkailun avaruusmaisemassa syvennytään yhdessä lukemaan kirjaa, joka kertoo taivaalta tipahtaneesta pikkutähdestä (Baumgart: Lauran tähti). Kirjastonhoitaja kertoo, kuinka monen lapsen kotona juuri tuo kirja on lähes parinkymmenen vuoden aikana ehtinyt käymään lainassa ja ihastelee sen hyvää kuntoa. Kirjoja kannattaa käsitellä hyvin!

Seuraavaksi esikoululaisille vinkataan ”Tatun ja Patun avaruusseikkailu” (Havukainen ja Toivonen) ja pian päästäänkin pohtimaan, voisivatko kirjan kosmorontti ja seikkailumme avaruusrontti kenties olla serkuksia.

Lopuksi tutustutaan ystävällismielisiin avaruusotuksiin, jotka haluavat esikoululaisten mukana maapallolle. Niiden tarkoituksena on raportoida kotiplaneetoilleen esikoululaisten elämästä ja erityisesti näiden lukuharrastuksesta.

Teksti ja kuva: Heliminna Hakala