Kouluyhteistyö

Kouluyhteistyö Helsingissä

Koronapandemian vaikutukset kouluyhteistyöhön

Kirjasto on monipuolinen oppimisympäristö – voit tuoda luokkasi opettelemaan kirjaston käyttöä, lainaamaan, sukeltamaan houkuttelevien tarinoiden maailmaan ja osallistumaan ohjatuille ryhmäkäynneille. Mahdollisista koronatilannetta koskevista rajoituksista löydät ajankohtaista tietoa sivulla Helsingin kirjastojen palvelut kouluille.

Lisätiedot ja yhteydenotot: Sini Helminen, sini.helminen@hel.fi

Oulunkylän kirjaston palvelut koululaisryhmille:

Räätälöidyt kirjavinkkaukset eri luokka-asteille (45 min.)
Varaa luokallesi lukemisen pariin innostava kirjavinkkaus Oulunkylän kirjastossa. Vinkkausta on saatavilla eri luokka-asteille ja oppilaiden lukutason huomioiden (esim. erityisryhmät). Voit myös pyytää vinkkausta tietystä teemasta tai genrestä (esim. tietokirjat, fantasia tai toinen maailmansota). Ota yhteyttä: sini.helminen@hel.fi

Tiedonhaku kirjastossa 1.–9.luokille (45 min.)
Helmet.fi, Taskukirjasto-sovellus ja e-aineistot. Tuokion sisältö voidaan sopia luokan tarpeiden mukaan.

Lukuvalmentaja Junior 
Löytyykö koulustasi opettajia, jotka haluaisivat tutustua tiettyyn lasten- tai nuortenkirjallisuuden osa-alueeseen? Tai onko luokallasi yksittäinen oppilas, jonka lukuharrastus kaipaisi tukea? Lukuvalmentaja Junior on henkilökohtaista kirjavinkkausta lapsille, nuorille, kasvattajille ja kaikille lasten- ja nuortenkirjoista kiinnostuneille. Ota yhteyttä: lukuvalmentaja@hel.fi.

Celia-rekisteröinnit 
Kirjastossamme voi rekisteröityä Celian asiakkaaksi. Rekisteröitymiseen tarvitaan huoltajan täyttämä ilmoittautumislomake. Lisätietoja löydät täältä

3D-tulostin 
Oletteko jo nähneet kirjaston 3D-tulostimen rakentamassa pikkuesineitä? Kannattaa käydä kurkkaamassa tulostimeen ohikulkiessanne! Voimme myös sopia pikkuesineen tulostuksesta ryhmälle.

Ehdota yhteistyötä! 
Kehitämme mielellämme toimintaamme ja osallistumme koulujen tai koululuokkien projekteihin. Ota rohkeasti yhteyttä!

Kirjasto tarjoaa jokaiselle 1.-, 3.- ja 7. -luokkalaiselle seuraavat palvelut:

Ekaluokkalaisen kirjastostartti

Ohjattu tutustumiskäynti kirjastoon tai ekaluokkalaisjuhla, jonka yhteydessä oppilaat saavat ekaluokkalaiskampanjan kirjan omakseen. Kutsumme luokkasi kirjastokäynnille ensimmäisen kouluvuoden aikana. 

Lukuintoa 3.-luokkalaisille

Kirjavinkkaus, jossa oppilaat tutustuvat kiinnostaviin ja inspiroiviin kirjoihin kirjaston henkilökunnan opastuksella. Kutsumme luokkasi kirjastokäynnille kolmannen kouluvuoden aikana. Mikäli sinulla on erityistoiveita vinkkauksen teeman tai ajankohdan suhteen, voit olla meihin yhteydessä.

Kirjavinkkaustapahtumat 7.-luokkalaisille

Helsingin kirjaston yhteisesti järjestämissä kirjavinkkausesityksissä vaikututaan ajankohtaisesta nuortenkirjallisuudesta ja laajennetaan oppilaan omaa kirjallista horisonttia. Lisätietoa ilmoittautumisesta kouluille myöhemmin. 

Muut kirjaston palvelut kouluille

Tarjoamme kouluille myös muita palveluita kysynnän ja resurssien mukaan. Ota meihin yhteyttä!

Itsenäinen kirjaston hyödyntäminen luokan kanssa

Ryhmät ovat tervetulleita omatoimiselle käynnille!

Tilojen varaaminen itsenäiseen käyttöön

Voit tarkastella ja varata kirjaston tiloja osoitteessa https://varaamo.hel.fi/. Voit myös tiedustella asiaa suoraan kirjastoista.

Lukudiplomi

Kaipaatko työkalua, jolla kannustaa oppilaita säännölliseen lukemiseen? Suosittelemme Lukudiplomia!

Kirjastokortti

Kirjastokortti kuuluu jokaisen oppilaan työkalupakkiin. Oppilas voi saada kirjastokortin joko käymällä kirjastossa yhdessä vanhemman kanssa tai tuomalla kirjastoon vanhemman täyttämän korttihakemuksen. Mikäli useampi oppilas on vailla kirjastokorttia ja haluat hoitaa asian kuntoon kirjastovierailun yhteydessä, otathan etukäteen yhteyttä kirjastoon.

Korttihakemus omaan kirjastokorttiin

Voit hankkia luokalle myös yhteisen kirjastokortin. Kortti voidaan tehdä kirjastokäynnin yhteydessä – muistathan ottaa mukaan henkilöllisyystodistuksesi.  

Kirjaston itsepalveluajat

Koululuokat ovat aina tervetulleita kirjastoon. Huomioithan, että osassa kaupunginkirjaston toimipisteistä on käytössä itsepalveluaika aamuisin klo 8-10, jolloin asiakaspalvelu on rajoitettua. Mikäli tarvitsette henkilökunnan apua itsepalveluaikoina, otathan kirjastoon yhteyttä etukäteen. Kirjastojen itsepalveluajat voit tarkistaa osoitteesta www.helmet.fi.

Kirjaston materiaalipankki kouluille ja päiväkodeille

Materiaalipankista löydät ideoita ja sisältöjä mediakasvatukseen ja lukemaan innostamiseen. 

Keskustakirjasto Oodin palvelut kouluille

Lasten ja nuorten Oodi 

https://www.oodihelsinki.fi/

Kuva: Helsingin kaupunki / Maarit Hohteri