Oulunkylän kirjaston tilat ja kokoelma

Oulunkylän kirjasto sijaitsee Oulunkylän liikekeskuksen yhteydessä terveysaseman ja työväenopiston vieressä.

Kirjastossa on lainattavissa kirjoja, nuotteja, cd-levyjä, elokuvia, lauta- ja konsolipelejä. Myös esineitä saa lainaksi: erilaisia mittareita (esimerkiksi desibeli-, kosteus-, radon- ja sähkökulutusmittari) ja soittimia (ukulele, rytmisoittimia) sekä pihapelejä.

Kirjastossa on myös tilaa kaikenlaiseen olemiseen ja tekemiseen.

Pohjakartta2_622.jpg

Kirjaston pohjapiirroksesta näet, missä eri toiminnot sijaitsevat.

lehtialue_rajattu3.jpg

Ulko-oven oikealla puolella kirjaston kodikkaalla lehtialueella voit lukea sanoma- ja aikakauslehtiä – myös digitaalisessa muodossa. Isolta e-lehtitabletilta pääset lukemaan tuhansia sanomalehtiä eri maista sekä satoja vieraskielisiä aikakauslehtiä. Lehtialueelta löytyvät myös lainattavat aikakauslehdet.

monitoimitila5b.jpg

Lehtialueen vieressä olevasta monitoimitilasta löytyy hiljaista luku- ja työskentelytilaa silloin, kun siellä ei järjestetä luentoja tai erilaisia tilaisuuksia lapsille ja aikuisille.

Monitoimitilassa järjestetään myös näyttelyitä, jotka ovat ilmaisia ja avoinna kaikille. Lisätietoa näyttelyn järjestämisestä löydät Oulunkylän kirjaston palveluvalikosta klikkaamalla kohtaa Näyttelytila.

aspa1rajattu.jpg

Kirjaston asiakaspalvelupiste näkyy suoraan ulko-ovelta. Pisteen oikeassa nurkassa ovat palautusautomaatit. Henkilökunnalta voit kysyä neuvoa tiedonhaussa, kirjaston käytössä tai tietokoneiden ja digitaalisten palveluiden käytössä.

Pisteellä voit myös maksaa esimerkiksi myöhästymismaksuja tai tulostus-, kopiointi- ja materiaalimaksuja.

Aivan asiakaspalvelupisteen vierestä löydät noudettavat varaukset, jotka on sijoitettu omiin hyllyihinsä hyllynumeron mukaan.

musaosasto1b.jpg

Varaushyllyjen takana on kirjaston musiikkiosasto. Sieltä löydät lainattavia cd- ja dvd-levyjä, musiikkikirjoja ja nuotteja.

Voit käyttää kirjastossa myös digitaalipianoa. Varaa piano varaamon kautta varaamo.hel.fi ja lainaa kuulokkeet palvelupisteeltä.

helmet_pylväs2.jpg

Ulko-oven vasemmalla puolella on oranssi helmet-pääte, josta voit etsiä aineiston sijaintipaikkoja ja tehdä varauksia, jos haluamaasi teosta ei löydy paikan päältä.

Oven suussa on myös kuusi hublet-tablettia. Tabletin voit lainata kirjastokortillasi kahdeksi tunniksi kirjaston tiloissa käytettäväksi. Tabletilla on nettiselain ja aikuisten ja lasten sovelluksia, esimerkiksi Helsingin Sanomat, iltapäivälehdet ja Yle Areena. 

vihreät_tuolit2_680.jpg

Viihtyisiä istuma-alueita on eri puolella kirjastosalia. Keskellä salia lainausautomaattien takana on mukavia nojatuoleja. Tuoliryhmän vieressä sijaitsevat aikuisten lautapelit sekä Helsinki-aineisto eli Helsinkiä käsittelevät kirjat.

Siellä on myös käsikirjasto eli ainoastaan paikan päällä selailtavia teoksia. Myös kirjaston lahjoituksena saama Oiva Paloheimon koko tuotanto sijaitsee alueella. 

kauno2_680.jpg

Aikuisten kaunokirjallisuus on sijoitettu tuoliryhmän vasemmalta puolelta alkaen tilan keskellä oleviin mataliin hyllyihin. Omiin hyllyihin on ryhmitelty ensin jännitys-, viihde-, kauhu-, scifi- ja fantasiakirjallisuus. Myös novelleilla, huumorilla ja isotekstisillä kaunokirjoilla on omat paikkansa.

Muu kaunokirjallisuus on omissa hyllyissään teoksen tekijän mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Tietokirjallisuus sijaitsee takaseinän hyllyissä. Elämäkerrat on sijoitettu takaseinän lähellä keskellä salia sijaitseviin mataliin hyllyihin.

Nykyään kirjastossa on myös sateenkaarihylly, johon on koottuna aikuisten ja lasten kaunokirjallisuutta, tietoa, sarjakuvia ja elokuvia seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin liittyen. Ekohyllyssä on kirjallisuutta ilmastosta ja ympäristöstä.

aikuisten_askot680.jpg

Voit käyttää kirjastossa tietokoneita. Kirjaston perällä on aikuisille kolme kiinteää asiakaskonetta ja ikkunalaudalla on viisi konetta lisää. Asiakaspalvelualueelta voit lainata läppärin, jota voit käyttää kirjaston tiloissa. Tietokoneille kirjaudutaan kirjastokortin numerolla ja pin-koodilla tai puhelinnumerolla.

Käytössäsi on väritulostin, skanneri ja kopiokone. Ilmainen langaton verkkoyhteys mahdollistaa työskentelyn myös omalla koneella.

Kirjaston perällä on yhdelle hengelle tarkoitettu osittain avoin työskentelypiste, jossa on käytössä pieni työtaso esimerkiksi omalle läppärille sekä tuoli ja sähköpistoke. Varaa työpiste käyttöösi varaamon kautta varaamo.hel.fi.

verstas680.jpg

Kirjaston verstas sijaitsee keskellä kirjastosalia. Verstaalla voit käyttää 3D-tulostinta sekä vinyylileikkuria ja lämpöprässiä. Ultimaker 2+ -3D-tulostin valmistaa fyysisiä esineitä digitaalisista mallitiedostoista. Tulostusmateriaalina käytetään myrkytöntä ja biohajoavaa PLA-muovia.

Vinyylileikkurilla voi luoda yksivärisiä tarroja ja kangaspainatuksia. Tarramateriaali sopii sekä sisä- että ulkotiloihin tasaisille pinnoille. Vinyyliin leikatut kuvat tai tekstit voidaan puolestaan painaa luonnonkuitukankaaseen (esim. t-paitaan) lämpöprässillä.

Voit varata laitteita osoitteesta varaamo.hel.fi. Katso myös ohjeita 3D-mallintamiseen Tinkercadilla.

vihreät _tuolit.jpg

Lasten ja nuorten kirjat, cd-levyt, dvd:t ja pelit sijaitsevat ulko-ovelta katsoen kirjastosalin vasemmalla puolella. Sieltä löytyy myös tietokoneita, pelikone sekä erilaisia istuinryhmiä.

lapset6b.jpg

Perimmäisestä nurkasta löytyy pienten lasten nurkkaus. Siellä on kuvakirjoja selailtavaksi ja lainattavaksi sekä leluja.

Tervetuloa kirjastoon viihtymään!