Tältä näyttää Pähkinärinteen nuorisotila ja kirjastopiste

Pähkinärinteen nuorisotila ja kirjastopiste avattiin vuoden alussa. Tilan toimintamalli on kokeilu, jossa toimintaa kehitetään yhteistyössä nuorisopalveluiden kanssa. Kirjaston aineistokokoelma sisältää:

 • lasten kuvakirjoja
 • lasten ja nuorten kirjallisuutta (tieto- ja kaunokirjallisuutta)
 • sarjakuvia
 • aikuisten kaunokirjallisuutta
 • aikuisten uutuuskirjallisuutta (mm. Pähkinärinteen special-kokoelma eli vaihtuva kokoelma uutuuskirjoja 28 vrk laina-ajalla, joita ei voi varata eikä uusia)
 • aikakauslehtiä kirjastossa luettavaksi (+ sanomalehdistä Helsingin Sanomat)
 • äänikirjoja
 • elämäkertoja

Koko Helmetin aineiston saat noudettavaksi varaamalla esim. Helmet-verkkokirjastosta.

Omatoimiaikana tilaan pääsee kirjastokortilla ja lainauksessakin käytettävällä tunnusluvulla. Kirjaston työntekijä on paikalla iltaisin (ma, to, pe) yhdessä nuorisotyöntekijöiden kanssa.

Tietoa Pähkinärinteen nuorisotilan toiminnasta löydät Nuorten Vantaa -sivustolta: https://www.sivistysvantaa.fi/nuortenvantaa/artikkelit/paikat/alueittain/myyrmaenalue/pahkinarinne.html

Nuorisotilan ja kirjastopisteen aukioloajat

 • ma-pe klo 7-12 omatoimiaika
 • ma ja to klo 14-20.30 henkilökunta paikalla
 • pe klo 15-22.30 henkilökunta paikalla

Aukioloaikoina voit

 • noutaa varauksia
 • palauttaa lainoja
 • lukea sanomalehtiä ja aikakauslehtiä
 • lainata kirjoja

Kysymyksiä ja vastauksia

Mikä tässä kokeilussa on uutta?

Tilan yhteiskäyttö, jossa nuorisotilaa ja kirjastoa ei rajata seinillä eri tiloiksi, on uutta. Toiminnan organisointi (nuorisopalvelut ja kirjastopalvelut yhdessä) tapahtuu aiemmasta poikkeavalla tavalla, josta myös keräämme kokemuksia. Aineistovaraukset, kirjat ja lainaus- ja palautusautomaatit ovat lähellä ulko-ovea, jotta pistäytymisasiointi onnistuisi sujuvasti.

Miksi omatoimiajan ja avaamisen välissä on useamman tunnin tauko?

Haluamme varmistaa, että tila on valmiina nuoria varten, kun ilta-aukiolo alkaa. Tila on iltaisin tietenkin avoin myös muille asiakkaille (eli kirjaston käyttäjille), vaikka iltatoimintaa toteutetaankin nuorisotyön lähtökohdista.

Mitä omatoimiaika tarkoittaa?

Omatoimiaikana tilassa ei ole henkilökuntaa. Lainaaminen, palautus, jo saapuneiden varausten nouto ja lehtien lukeminen on mahdollista myös omatoimiaikana. Omatoimiaikana sisään on tultava omalla kirjastokortilla.

Tilassa on tekninen valvonta, ja omatoimiajan päättyminen ilmaistaan kuulutuksin. Hälytykset aktivoituvat, kun omatoimiaika päättyy.

Voisiko omatoimiaukioloa olla enemmän, entä viikonloppuaukiolot?

Henkilökunta on tilassa nuorisotyön lähtökohdista eli kolmena päivänä viikossa myöhäiseen iltaan asti. Aukioloajan runko muotoutuu sen mukaan. Laajennamme aukioloa aamupäivisin omatoimitekniikalla. Keräämme aluksi kokemuksia näillä aukioloilla ja arvioimme myöhemmin, onko aukioloja mahdollista laajentaa myös viikonloppuihin.

Pitääkö kengät ottaa pois?

Remontin yhteydessä vanha lattiamateriaali on uusittu vaihdettaviin tekstiililaattoihin. Nuoret ottavat tullessaan kengät pois, ja suosittelemme myös muille tilan käyttäjille kenkien pois ottamista. Se on paitsi ihan mukavaa myös vastuullista: pidetään tila yhdessä siistimpänä. Pikainen asiointi onnistuu toki myös kengät jalassa, olemme sijoittaneet varaukset, lainauksen ja palautuksen kuramattojen viereen ulko-ovien lähettyville.

Voinko tulla illalla, vaikka tilassa on nuoria?

Kyllä, tervetuloa. On kuitenkin hyvä varautua siihen, että nuoret tuovat mukanaan ääntä ja toimintaa. Rauhallisempi asiointi onnistuu paremmin aamupäivisin.

Työntekijät ovat paikalla iltapäivisin ja iltaisin (ma, to & pe), niinä aikoina saa tarvittaessa apua myös kirjaston käytössä.

Miten kauan kestää, jos varaan aineistoa muualta?

Pähkinärinteeseen kuljetetaan aineistoa niinä päivinä, jolloin henkilökunta on paikalla käsittelemässä sitä eli kolmena päivänä viikossa. Aineiston saapuminen Pähkinärinteeseen voi siis kestää hieman kauemmin kuin niihin kirjastoihin, joihin kuljetetaan aineistoa joka arkipäivä.

Voinko järjestää omaa toimintaa tilassa?

Kyllä, se on mahdollista. Siitä voidaan keskustella, kun olemme saaneet riittävästi kokemuksia tilan yhteiskäytöstä. Suunnittemme tilaan myös koulu- ja päiväkotiyhteistyötä.