Fantasia- ja scifikirjoja nuorille

Kirjaston kesätyöntekijä kokosi omista fantasia- ja scifi-suosikeistaan kirjanäyttelyn nuorten osastolle. Tässä jutussa Enni kertoo omista suosikeistaan. Nuorten osastolla on vielä heinäkuun ensimmäiselle viikolle asti näyttely, jossa on koottuna jutusta löytyviä vinkkejä, mutta omat suosikit voi myös varata mihin tahansa Helmet-kirjastoon klikkaamalla linkkejä. Lukuiloa kaikille fantasian ystäville!

Rick RiordaninSalamavaras kertoo nuoresta Percy Jackson -nimisestä pojasta, joka kokee suuren käänteen elämässään, kun hän saa tietää olevansa puolijumala ja pääsee Puoliveristen leirille. Percy on kreikkalaisen merenjumala Poseidonin poika ja puoliksi ihminen. Hän päätyy huimiin seikkailuihin yhdessä Athenen tyttären Annabethin ja satyyri Groverin kanssa. Kirjalle löytyy neljä jatko-osaa ja se sopii yli yhdeksänvuotiaille lukijoille.

Lisäksi Rick Riordanilla on Olympoksen sankarit -sarja, joka on sidoksissa Percy Jackson -sarjaan. Olympoksen sankarit -sarjalla on viisi osaa, joista ensimmäinen on Eksynyt sankari. Kirjat sopivat yli yhdeksänvuotiaille lukijoille. Percy Jackson -kirjasarja kannattaa lukea ennen Olympoksen sankarit -sarjaa.

Rick Riordanin Punainen pyramidi onKanen aikakirjat -sarjan ensimmäinen osa. Punainen pyramidi kertoo kahdesta sisaruksesta, Carterista ja Sadiesta, joiden isä onnistui vahingossa vapauttamaan muinaisen Egyptin pahamaineisimman jumalan. Carter ja Sadie saavat tietää olevansa pikkujumalia ja joutuvat vaarallisen lähelle heidän sukunsa suurta salaisuutta. Kirjalle löytyy kaksi jatko-osaa ja se sopii yli yhdeksänvuotiaille lukijoille.

Michelle Harrisonin 13 lahjaa on lumoava tarina 13-vuotiaasta Tanya nimisestä tytöstä. Tanya on aina ollut erilainen tyttö, koska hänellä on erityinen kyky. Tanya pystyy näkemään keijuja, mikä on aiheuttanut hänelle paljon harmeja ja selittämättömiä tilanteita. Lopulta Tanyan äiti lähettää Tanyan vastoin tämän tahtoa viettämään kesää isoäitinsä kartanoon, jolla on synkkä menneisyys. 13 lahjaa on 13-sarjan ensimmäinen osa ja se sopii yli kymmenen vuotiaalle lukijalle.

J.K. Rowlingin Harry Potter ja viisasten kivi on ensimmäinen osa Harry Potter -kirjasarjalle. Harry Potter on 11-vuotias poika, joka saa kuulla olevansa velho. Hänet haetaan opiskelemaan ensimmäistä vuotta noitien ja velhojen kouluun Tylypahkaan, jossa oppilaat luokitellaan tupiin. Tylypahkassa Harry ajautuu uusien parhaiden kavereidensa Ronin ja Hermionen kanssa moniin seikkailuihin ja tutustuu aivan toisenlaiseen maailmaan, jossa elävät velhot ja noidat. Harry Potter -kirjat sopivat niin ala-asteikäiselle kuin varttuneemmalle lukijalle.

J.K. Rowlingin, Jack Thronen ja John Tiffanyn Harry Potter ja kirottu lapsi jatkaa siitä mihin Harry Potter ja kuoleman varjelukset jäi. Tarina sijoittuu ajallisesti 19 vuotta Harry Potter -kirjojen tapahtumien jälkeiseen aikaan. Harry Potter ja kirottu lapsi on näytelmäkirja ja se sopii niin ala-asteikäiselle kuin varttuneemmalle lukijalle. Harry Potter -kirjasarja on suositeltavaa lukea ennen kuin lukee Harry Potter ja kirottu lapsi -kirjan.

Maggie Stiefvaterin Väristys on tarina Grace-nimisestä tytöstä, joka rakastuu Sam-nimiseen poikaan, joka elää talvet sutena ja kesät ihmisenä. Väristys on jäänhauras tarina nuoresta rakkaudesta ja Väristys-trilogian ensimmäinen osa. Väristys sopii yläasteikäisille ja sitä vanhemmille lukijoille.

Kerstin Gierin Rubiininpuna kertoo kuusitoistavuotiaasta Gwendolynista, joka huomaa perineensä aikamatkaajan geenin serkkunsa Charlotten puolesta. Gwendolynia aletaan salaisen veljeskunnan toimesta valmistella tuleviin aikamatkoihin, joilla hän suorittaa mystistä tehtävää yhdessä aikamatkaajan geenin omaavan, komean sekä raivostuttavan Gideonin kanssa. Rubiininpuna on ensimmäinen osa Rakkaus ei katso aikaa –trilogialle ja sopii yläasteikäisestä ylöspäin ikäisille lukijoille.

Kerstin Gierin Lupaus – Unien ensimmäinen kirja kertoo viisitoistavuotiaasta Liv Silberistä, joka alkaa nähdä hyvin todentuntuisia unia, joissa hän kulkee salaperäisistä ovista ja puhuu kivipatsaan kanssa. Pian tosielämässä Livin uusi velipuoli alkaa puhua kavereidensa kanssa asioita, joista Liv on nähnyt unta. Liv haluaa selvittää, mitä oikein on meneillään, ja hänet vihitään suureen salaisuuteen. Lupaus – Unien ensimmäinen kirja on aloitus Gierin toiselle trilogialle ja se sopii yläasteikäisestä ylöspäin.

Melissa Marrin Ilki ihana kertoo Aislinn nimisestä lukiolaistytöstä, joka on aina nähnyt keijuja ja pelkää, että keijut saavat hänen erityisen kykynsä selville. Keijut alkavat kiinnittää Aislinniin huomiota, kun kammottava ja viehättävä kesän kuningas Keenan haluaa Aislinnin kuningattarekseen. Aislinnin turvassa pitäneet säännöt eivät enää päde ja hänen täytyy taistella oman vapautensa, elämänsä ja parhaan ystävänsä vuoksi. Ilki ihana -kirjan itsenäinen jatko-osa on Sala kavala. Ilki ihana sopii yläasteikäisille lukijoille ja siitä vanhemmille.

Kiersten Whiten Paranormaali kertoo kuusitoistavuotiaasta Eviestä, joka haluaisi elää tavallista elämää, mutta hänellä on taianomainen kyky. Evie näkee vampyyrien, ihmissusien, noitien ja muiden olentojen naamioiden läpi. Yhtäkkiä olentoja alkaa kuolla ja Evie huomaa olevansa muinaisen ennustuksen keskiössä. Paranormaali on Kierstin Whiten romaanitrilogian ensimmäinen osa ja se sopii yläasteikäisille ja sitä vanhemmille lukijoille.

Mary E. Pearsonin Kuka on Jenna Fox? kertoo 17-vuotiaasta Jennasta, joka herää vuoden kestäneestä koomasta. Jenna joutui kooman auto-onnettomuuden vuoksi, mutta ei muista ajasta ennen kolaria mitään. Jotta Jennan muisti palautuisi, hänelle näytetään kotivideoita hänen aiemmasta elämästään. Vähitellen Jenna alkaa muistaa, mutta muistojen mukana heräävät kysymykset, joihin kukaan ei halua vastata. Kuka on Jenna Fox? on nuorten scifi-kirja, joka sopii yläasteikäisestä ylöspäin.

Ally Condien Tarkoitettukertoo tulevaisuuden maailmassa elävästä 17-vuotiaasta Cassia-tytöstä. Cassia elää maailmassa, jossa kaikki on täydellisen säänneltyä ja elämä ennalta suunniteltua. Yhteiskunta määrää pukeutumisesta, syömisestä, pakollisista erivärisistä pillereistä, vapaa-ajasta ja jopa seurustelusuhteista. Yhteiskunta valitsee Cassialle kumppanin, mutta siihen liittyy selvittämättömiä asioita. Tarkoitettu on trilogian ensimmäinen osa ja se sopii yläasteikäisille ja sitä vanhemmille lukijoille.

Suzanne Collinsin Nälkäpeli kertoo dystopisessa tulevaisuuden maailmassa elävästä 16-vuotiaasta Katniss Everdeenista. Maailmassa, jossa hän elää, on sillä hetkellä 12 vyöhykettä, joista valitaan yhteensä 24 tribuuttia nälkäpeliin peliin, jossa taistellaan oman henkensä puolesta ja tapetaan vastustajia, kunnes vain yksi on jäljellä. Nälkäpeli on Nälkäpeli-trilogian ensimmäinen osa ja se sopii lukijoille yläasteikäisestä ylöspäin.

Helen Dunmoren Ingo – Meren kansa kertoo Sapphiresta ja tämän veljestä, jotka elävät lähellä kaunista poukamaa vanhempiensa kanssa. Lasten isä käy usein merillä, mutta yhtenä päivänä hän ei palaa. Sapphire ja Conor uskovat, että heidän isänsä on vielä elossa, mutta mennyt vedenalaiseen maailmaan Ingoon, josta hän on puhunut heille paljon. Ingo – Meren kansa on ensimmäinen osa Ingo-sarjalle, joka kertoo kiehtovan kauniista vedenalaisesta maailmasta ja siellä elävästä väestä. Ingo – Meren kansa sopii yli kymmenenvuotiaille lukijoille.

Kuva: Pixabay / TheDigitalArtist