Kirjavinkkejä kesäksi

Kirjaston kesänuori Olli kokosi kirjanäyttelyn ja kirjavinkkejä nuorille ja nuorille aikuisille. Tässä jutussa Olli kertoo omista suosikeistaan. Kirjanäyttely on esillä kirjaston nuortenosastolla elokuun alkuun asti ja siitä on helppo lainata kirja luettavaksi. Kirjan tai sarjan nimeä klikkaamalla pääset varaamaan kirjan kätevästi omaan lähikirjastoosi. 

Loputonta pakenemista

(Huom. dekkarit ovat aikuisten osastolta, ei herkkähermoisille!)

Jo Nesbøn itsenäiset teokset Verta lumella 1 ja Verta lumella 2 – Lisää verta kertovat molemmat Oslossa toimivista huumepomojen avustajista. Kirjojen päähenkilöitä yhdistää hyväsydämisyys ja sen luoma sisäinen konflikti työnsä kanssa. Kirjat ovat nopeatempoisia ja mukaansa tempaavia ja niiden keskeisiä teemoja ovat kosto, rakkaus ja pakeneminen.

Håkan Nesserin karmaisevassa psykologisessa trillerissä Carmine Streetin sokeat tarinaa kertoo kirjailija Erik Steinbeck, jonka tytär Sarah on kidnapattu puolitoista vuotta aiemmin. Sarahin etsinnät ovat jo suurilta osin jäädytetty, ja Erik ja tämän vaimo Winnie ovat muuttaneet New Yorkiin aloittamaan uutta elämää. Kirja keskittyy pariskunnan ja etenkin Winnien menneisyyteen. Teos on synkkä, mutta tyylikäs, ja päähenkilö samaistuttava. Kirja käsittelee kidnappausta, perheväkivaltaa ja itsemurhaa, minkä takia sitä ei voi suositella alle 16-vuotiaille.

Nuoremmille dekkareista kiinnostuneille tarjolla on esimerkiksi Ilkka Remeksen nuortenromaaneja.

Ryysyistä rikkauksiin

Palkitun kirjailijan Mal Peetin Maalivahti kertoo tuoreesta jalkapallon maailmanmestarista El Gatosta. El Gato kertoo mestaruuden jälkeisessä haastattelussa nuoruudestaan ja uskomattoman tarinan hylätystä kentästä ja salaperäisestä hahmosta, jonka ansiota maailman parhaana pidetyn maalivahdin taidot ovat. Kirja on inspiroiva kasvutarina, joka kertoo haaveiden toteutumisesta sekä oman tulevaisuuden luomisesta.

Slummien miljonääri  kertoo köyhäst tarjoilijasta Ram Mohammad Thomasista, joka voittaa suositun viihdeohjelman miljoonan ruplan pääpotin. Hänet pidätetään epäiltynä huijauksesta, ja kuulusteluissa hän alkaa kertoa rankkaa elämäntarinaansa, josta vastaukset kilpailun kysymyksiin löytyvät. Vikas Swarupin suositun kirjan pohjalta on myös tehty vuonna 2008 julkaistu samanniminen Oscar-palkittu elokuva.

Romaaneja nuorille

Esko-Pekka Tiitisen Neljän tuulen paita  käsittelee suomalaisia nuoria ja yhteiskuntaa koskettavia teemoja. Kirja kertoo tarinan lappalaisesta Pekosta sekä maahanmuuttajatyttö Damlasta. Vaikka päähenkilöt ovat päältä päin hyvin erilaisia, yhdistää heitä loppujen lopuksi monikin asia. Kirja käsittelee rasismia, ja maahanmuuttoa, ja sen vaikutuksia nuoriin ja heidän asenteisiinsa. Kirja on nopealukuinen ja sopii hyvin 6-8 luokkalaisille.

John Boynen historiallinen romaani Poika raidallisessa pyjamassa  kertoo tarinan ystävyydestä lähtökohtiin katsomatta. Koskettava kertomus kertoo 9-vuotiaasta Brunosta, joka joutuu lähtemään natsijohtajaisänsä työn mukana Auswitchin läheisyyteen, jossa hän ystävystyy piikkilangan takana asuvaan Shmueliin. Tarina on kirjoitettu lapsen näkökulmasta ja antaa hyvän käsityksen holokaustin järjettömyydestä. Kirja saa takuulla ajattelemaan. Pikkulapsen ymmärtämättömyys vaikean asian äärellä on hyvin osuvaa ja siihen on helppo samaistua iästä riippumatta.

Fantastista fantasiaa

Rick Riordanin Salamavaras-sarjan kirjojen päähenkilö Percy Jackson seikkailee viisiosaisessa sarjassa ystäviensä kanssa ympäri kreikkalaisen mytologian säväyttävää maailmaa. Sarjan ensimmäisessä osassa Salamavaras  Percy saa tietää olevansa puolijumala ja hänelle esitellään täysin uusi maailma. Sarjan kirjoista ei jännitystä tai tiukkoja tilanteita puutu ja lukija pääseekin tutustumaan samalla uskontoon, mytologiaan ja historiaan. Sarjan loput kirjat Hirviöidenmeri, Titaanien kirous, Labyrinttitaistelu  ja Jumalten sota kannattaa lukea järjestyksessä. Samaan maailmaan sijoittuvassa Olympoksen sankarit -sarjassa tarina jatkuu tällä kertaa Jason Grace -nimisen pojan näkökulmasta, mutta kirjoissa seikkailee myös Salamavaras-sarjasta tutut hahmot. Olympoksen sankarit -kirjat järjestyksessä: Eksynyt sankari, Merenjumalan poika, Athenen merkki, Haadeksen talo ja Olympoksen veri.

Kuva: Cdd20 / pixabay