Kirjavinkkejä kesälaitumille

Kaipaatko ideoita kesälukemiseksi? Lue Paloheinän kirjaston väen vinkit  ja varaa omasi noudettavaksi kirjastoon. Kirjan nimeä klikkaamalla pääset suoraan varaamaan sen omalle kortillesi. Jotkut näistä kirjoista löytyvät myös e-kirjastosta, joten rantakassin ei tarvitse painaa tuhottomasti.

Kaipaatko jotain kevyttä ja viihdyttävää?

Mhairi McFarlane: Tyttö muiden joukossa
Kevyttä, mutta nokkelaa hömppää romantiikan nälkään. Tarina alkaa, kun Edie suutelee häissä sulhasta ja saa aikaan hirvittävän sotkun. Hän ottaa vastaan työtarjouksen kotikaupungistaan Nottinghamista ja saa siitä hyvän syyn paeta kohua Lontoosta. Mutta omahyväisen näyttelijätähden omaelämäkerran haamukirjoittaminen ei olekaan ihan helppo homma.

Minna Lindgren: Kuolema Ehtoolehdossa
Ehtoolehto
-sarjan avausosa on runsaalla huumorilla höystetty jännäri palvelutalosta, jossa kuolemaakin pahempi kohtalo on joutua lääkittynä dementiaosastolle. Kurkkaa myös Lindgrenin muut kirjat! Kirja löytyy myös e-Kirjastosta!

David Casarett: Kuolema Kukko-onnen majatalossa
Thaimaalaisen sairaalan eettisellä sairaanhoitajalla Kuhn Ladaratilla on kädet täynnä työtä. Teho-osastolla on hoidettavana norsun tallomaksi jäänyt pariskunta, ja tuttu poliisi on alkanut kysellä Ladaratilta erään kiinalaismiehen kuolemasta. Sairaalan aulassa istuu joka päivä mies, joka vain tuijottaa ikkunasta vuorille päin, eikä sano sanaakaan. Ladaratin täytyy saada selville, mitä oikein on meneillään. Tämäkin kirja löytyy e-Kirjastosta!

Thorbjørn Egner: Kasper, Jesper ja Joonatan
Kauko Helovirtan lukema lasten klassikkosatu Kardemumman yöstä ja kolmesta iloisesta rosvosta on myös ilahduttavaa kesäkuunneltavaa aikuisille. Tämä kannattaa nimenomaan kuunnella - yksin tai koko perheen voimin.

Sally Rooney: Keskusteluja ystävien kesken
Irlantilaisen Sally Rooneyn esikoisromaani on kepeä ja kuolemanvakava kertomus nuorten naisten suhteesta maailmaan ja toisiinsa. Aikuistuminen, ystävyys ja rakkaus ovat kirjassa läsnä, ja uuden sukupolven vimma, ja toisaalta sukupolvia yhdistävät huolet, kantavat läpi koko tarinan. Kirjaan on melko pitkä varausjono, mutta jos törmäät tähän Bestseller-hyllyllä, tartu tilaisuuteen! Kirja on varattavissa englanniksi myös e-Kirjastosta.

Haluatko lukea novelleja?

Harry Salmenniemi: Uraanilamppu ja muita novelleja
Harry Salmenniemen novellit ovat odottamattomia, joskus jopa käsittämättömiä. Jos luet vain yhden novellin, lue Fantastinen salaatti, tai jos luet kaksi, lue lisäksi Tunnet itsesi kuninkaaksi. Saman tien voitkin lukea myös loput.

Raymond Carver: Vielä yksi asia
Novellin mestari! Carver tavoittaa novelleissaan hienosti erilaisia mielentiloja ja kuvaa elämää sellaisena, kuin se on. Novelleissa kuvataan yleensä jotakin tapahtumaa tai hetkeä, joka voi muodostua keskushahmon elämän käännekohdaksi - tai olla muodostumatta. Vielä yksi asia on kokoelma valikoituja novelleja teoksista Where I'm Calling From ja New and Selected Stories.

Tove Jansson: Näkymätön lapsi ja muita kertomuksia
Tove Janssonin lyhyissä tarinoissa seikkailevat tutut hahmot ja niissä elää Toven tyyni viisaus. Tarinat kertovat ystävyydestä, rohkeudesta, erilaisuudesta, lähtemisestä ja jäämisestä. Kirja löytyy myös e-kirjana ja e-äänikirjana e-Kirjastosta!

Päivi Haanpää & Marika Riikonen (toim.): Tusina: novelleja
Kaksitoista suomalaista nykykirjailijaa, kaksitoista loistavaa novellia. Tästä kokoelmasta löytyy novelleja jokaiseen makuun, ja kun löydät tyylin, josta tykkäät, löydät uuden kirjailijan lemppariesi joukkoon. Suosittelemme erityisesti ensimmäistä ja viimeistä novellia (ja kaikkea siltä väliltä). Kirjasta on myös e-kirja!

Tykkäätkö kauhusta?

Stephen King: Se
King-klassikko! Pikkukaupungin rauha särkyy, kun jokin tuntematon alkaa terrorisoida lapsia. Kolmekymmentä vuotta myöhemmin lapsuuden kauhut nousevat uudestaan pintaan. Kahdella aikatasolla liikkuva kauhukertomus saa kiertämään viemärit kaukaa.

Marko Hautala: Kuiskaava tyttö
Ei tarvitse olla hullu kuullakseen kuiskauksen. Se tarttuu kaikkiin, jotka ovat joskus kuulleet kuiskaavasta tytöstä. Joskus vain tuntuu, että kuiskaaja olisikin korvanjuuressa, vaikka ei siinä ketään ole. Vai onko? Kirja löytyy myös e-Kirjastosta!

Sarah Lotz: Kolme
Paranormaalin kauhun aatelistoa! Neljä matkustajakonetta putoaa samaan aikaan, ja selviytyjiä on vain kolme: kolmesta koneesta löytyy yksi lapsi. Pian alkaa levitä huhu, että koneiden putoaminen ei ollut sattumaa. Ja jatko-osa Neljäs päivä on vielä parempi!

Joe Hill: Sydämen muotoinen rasia
Tämä jos joku on pelottava! Stephen Kingin poika Joe Hill debyytti on hyytävä uuden ajan kummitustarina. Jude ostaa netistä kummituksen, ja eräänä päivänä postimies tuo hänelle mustan, sydämen muotoisen rasian, jossa on kuolleen miehen puku - ja kuolleen miehen haamu, joka pystyy tekemään itsensä näkyväksi tai näkymättömäksi epämiellytävimmillä hetkillä.

Vai maistuisiko jokin vähän klassisempi?

William Shakespeare: Romeo ja Julia
Tunnet varmaan kuuluisan tarinan nuorista rakastavaisista, mutta oletko koskaan lukenut näytelmää? Uusi käännös on upea, eikä Shakespeareakaan kehuta syyttä. Suosittelemme myös tutustumaan muihin näytelmiin, esimerkiksi Juhannusyön uni, Hamlet, Kuningas Lear, Othello ja Myrsky saavat meiltä ääniä.

Virginia Woolf: Mrs. Dalloway
Woolfin klassikoteos kertoo yhdestä päivästä Clarissa Dallowayn elämässä. Rouva Dalloway tekee viime hetken valmisteluja illan juhlia varten, ja valmistelujen lomassa muistot tempaavat hänet takaisin nuoruuden tapahtumiin.

Veikko Huovinen: Hamsterit
Veikko Huovisen lämmin ja sydämellinen tarina Hamsterista, joka rakastaa tavaroita ja niiden varastoimista - ja tavaroiden varastoimisesta kertovia kirjoja. Kun Hamsterin naapuriin muuttaa hengenheimolainen Rurik, alkaa perusteellinen hamstrauskampanja talven varalle. Kirjasta on myös e-kirja ja e-äänikirja!

John Steinbeck: Oikutteleva bussi
Steinbeckiä parhaimmillaan! Kirjassa joukko ihmisiä matkustaa sateisena päivänä bussilla, ja jokaisella heistä on oma tarinansa. Matka ei suju ihan suunnitelmien mukaan, sillä sääolot yllättävät julkisen liikenteen toisinaan myös Amerikassa. Steinbeckin hahmokuvaus on niin elävää, että välillä jää miettimään, tapasiko juuri tämän henkilön eilen työmatkalla bussissa.

Jaamme kirjavinkkejä myös Instagramissa ja Facebookissa, kannattaa siis seurata Paloheinän kirjastoa myös somessa!