Kirjoja ihmissuhteista ja kasvamisesta

Heinäkuussa kirjastossa kesätöissä ollut Sara kokosi nuorten osastolle kirjanäyttelyn kirjoista, joissa käsitellään ihmissuhteita ja kasvamista. Tässä jutussa Sara esittelee omia vinkkejään eri ikäisille lukijoille. Jotkin tarinat käsittelevät rankkojakin aiheita, kuten lähisuhdeväkivaltaa, synkkiä salaisuuksia ja mielenterveyden kanssa kamppailemista. Kirjoja voi löytää nuorten osaston näyttelypöydältä vielä elokuun alkupuolelle asti tai varata omat suosikit mihin tahansa Helmet-kirjastoon.

Yliluonnollisia käänteitä

Elina Rouhiaisen Susiraja-sarja kertoo Raisa Ojasta, joka muuttaa äitinsä kuoleman jälkeen enonsa luokse Kainuuseen. Pian hän kuitenkin huomaa kyläläisten käyttäytyvän oudosti. Kun hän kohtaa koulussaan Mikael Sarrin, kylän salaisuudet alkavat paljastua: suurin osa asukkaista on ihmissusia, ja Mikael on laumanjohtajan poika. Raisa ja Mikael rakastuvat, mutta romantiikka ja sen ongelmat eivät ole pääosassa näissä kirjoissa. Neliosaisessa sarjassa eteen tulee jännitystä ja mysteereitä, joista suurimmat koskevatkin Raisaa itseään.

Rouhiaisen tuotantoon kuuluu myös uusi Väki-trilogia, jossa seurataan Kiurun ja hänen rinkinsä jäsenten seikkailuja. Heillä on ihmismielen hallintaan liittyviä yliluonnollisia voimia, joiden takia Väki jahtaa heitä. Jokainen kirja vie tarinaa eteenpäin, mutta eri henkilön näkökulmasta kerrottuna. Väki-trilogiasta on suunniteltu myös TV-sarjaa, ja se sopii parhaiten yli 15-vuotiaille lukijoille.

Oman paikan löytämistä

Randa Abdel-Fattahin Näyttääkö pääni tässä isolta -romaanissa 16-vuotias muslimiteini Amal etsii paikkaansa australialaisessa yhteiskunnassa. Hän on valmis käyttämään hijab-huivia koulussaan, mutta kuten arvata saattaa, koulussa asiasta pitää vääntää sekä opettajien että muiden opiskelijoiden kanssa. Yhteiskunnallisten ongelmien lisäksi romaanissa käsitellään myös arkisia, kenen tahansa teini-ikäisten elämään kuuluvia kysymyksiä, kuten ihastuksia ja juhlimista. Vaikeista teemoistaan huolimatta kirja on kirjoitettu kevyesti ja samaistuttavasti, joten se sopii hyvin teini-ikäisille.

Itsensä hyväksymisestä kertova Ihan kivat kasvot on Mary Hoganin kirja, jossa ylipainoinen Hayley lähetetään kesäksi Italiaan. Kaliforniassa asuessaan Hayley on tottunut näkemään itsensä lihavana ja rumana, mikä on vaikuttanut hänen itsetuntoonsa sekä siihen, missä ja kenen kanssa hän viettää aikaa. Italiassa hän oppii pikkuhiljaa pitämään itsestään, jolloin myös tiet rakkaudelle alkavat aueta. Vaikka käsiteltävät tunteet ja ongelmat ovat suuria, tarina on kerrottu kevyesti ja optimistisesti.

Vaikeista asioista selviytymistä

Sosiaalisessa mediassa Zoellana tunnetun Zoe Suggin Girl Online -kirjasarjassa on kolme osaa, joissa seurataan Pennyn ja Noahin rakkaustarinaa. Haasteita romanssiin tuo pitkä välimatka, Noahin ura muusikkona sekä Pennyn omat unelmat. Heidän suhteessaan on paljon haasteita ja mahdottomalta vaikuttavia hetkiä, ja sarjassa käsitellään myös Pennyn kamppailua paniikkikohtausten ja oman itsensä etsimisen kanssa. 

Nuoremmille lukijoille hyvin sopiva Cathy Cassidyn Suklaamuruset-sarja on värikäs, vauhdikas ja mukaansatempaava sarja, jonka jokainen osa kerrotaan eri sisaruksen näkökulmasta. Sarjan kolmas osa, Kesäunelma, kertoo 13-vuotiaasta Summerista, joka haluaa ammattiballerinaksi. Kun hänelle tarjoutuu mahdollisuus hakea Kuninkaalliseen balettiakatemiaan, täydellisyyden tavoittelu karkaa käsistä ja Summerin terveys, ystävyyssuhteet ja oma jaksaminen ovat vaarassa. Paras tuki vaikeaan tilanteeseen löytyy kuitenkin yllättävältä taholta.

Maiju Voutilaisen mielenterveysteemainen Itke minulle taivas on hyvä tapa aloittaa runoihin tutustuminen. Runokokoelmassa seurataan tarinaa masennuksen syvimmistä syövereistä tilanteeseen, jossa rakastuminen tuo valoa pimeisiin päiviin. Lisäksi siinä käydään läpi pelon ja ahdistuksen tunteita, joita rakastuminen voi aiheuttaa. Runojen avulla voi olla helpompaa ymmärtää mielenterveyshäiriöitä ja toisaalta saada niihin vertaistukea.

Rakkauden synkemmät puolet 

Estelle MaskamenDIMILY-trilogia kertoo 16-vuotiaasta Eden Munrosta, joka lähtee viettämään kesää isänsä luokse ja rakastuu tämän puolison vanhimpaan poikaan, Tyleriin. Sarjassa ei sensuroida ikäviä asioita, vaan tuodaan esiin myös ongelmia, kuten kiellettyjä tunteita, perheväkivaltaa ja päihteiden käyttöä. Suureen suosioon noussut Estelle Maskame aloitti kirjoittamisen jo 13-vuotiaana ja sai kustannussopimuksen 17-vuotiaana.

Estelle Maskame on julkaissut tänä vuonna myös DIMILY-trilogiaan sidoksissa olevan Älä kerro kenellekään -romaanin, joka kertoo Tylerin tarinan. Kirjassa vuorotellaan nykyhetken ja viiden vuoden takaisten tapahtumien välillä, kun Tylerin isä pahoinpiteli häntä hänen ollessaan vain 11-vuotias. Älä kerro kenellekään täydentää DIMILY-sarjan tarinaa ja avaa Tylerin synkimmät ajatukset, joihin ei ole päästy kunnolla käsiksi Edenin näkökulmasta.

Laura Mannisen kirjottamassa Kaikki anteeksi -kirjassa kuvataan parisuhdeväkivaltaa ymmärrettävästi mutta tarkasti. Kirjassa Laura rakastuu Mikkoon, joka vaikuttaa aluksi täydelliseltä kumppanilta, vaikkakin hieman takertuvaiselta. Ihana parisuhde muuttuu kuitenkin painajaiseksi, kun väkivalta alkaa. Teoksessa käsitellään sitä, miltä tuntuu, kun rakkaan ihmisen seurassa pitää pelätä henkensä edestä, ja toisaalta miten vaikeaa tällaisesta suhteesta on päästä irti sekä tunnetasolla että käytännössä.

Lähisuhdeväkivaltaa käsittelee myös Laura Lähteenmäen kirjoittama Iskelmiä, jossa 16-vuotias Aino kohtaa ensirakkautensa Samulin. Samuli osaa kuitenkin käyttää hyväkseen Ainon epävarmuuksia ja kokemattomuutta, ja ensimmäiset väkivallan merkit ovat havaittavissa jo varhain. Kirjassa Aino pohtii, mitä kaikkea hän voi hyväksyä ja kuinka paljon virheitä rakkaus voi korjata.

Kuva: pixabay / PublicDomainPictures