Soittimia sinisellä pohjalla.

Opi musiikin tuntijaksi, taitajaksi, kokijaksi!  

Musiikkihankkeen tapahtumissa pidämme yleisöstä huolta. Katsomme, minkä tilanne sallii, ja otamme ensisijaisesti huomioon yleisön terveyden, turvallisuuden ja hyvinvoinnin. Seuraamme tapahtumia ja kokoontumisia koskevia hallituksen ja aluehallintoviraston määräyksiä ja suosituksia ja toimimme niiden mukaisesti. Katso ohjelmatiedot Tulevat tapahtumat -otsikon alta.

Helsingin kaupunginkirjaston Opi musiikin tuntijaksi, taitajaksi, kokijaksi! -hankkeessa kaupunkilaisten on mahdollista tutustua uusiin musiikkisisältöihin sekä kokeilla, miltä musiikin tekeminen tuntuu. Hanke kestää vuoden 2020 loppuun asti.

Fyysisen musiikkiaineiston lainaaminen kirjastoista sekä sen ostaminen ovat vähentyneet musiikkitarjonnan siirryttyä suurelta osin verkkoon. Musiikin tarjonta kuluttajille on kuitenkin myös monipuolistunut ja tuonut uusia mahdollisuuksia. Näitä mahdollisuuksia hankkeen aikana on tarkoitus tehdä tutuksi niin asiakkaille kuin kirjastojen työntekijöille.

Yhteistyön pohjalta toteutetaan kaikille avoimia ja maksuttomia kuuntelupiirejä ja musapajoja. Kuuntelupiirit ja musapajat sopivat ennen kaikkea niille, jotka kaipaavat uutta musiikkia kuunneltavakseen tai haluavat kokeilla, miltä tuntuu itse tehdä musiikkia. Tarkoituksena on tavoittaa myös niitä kaupunkilaisia, jotka eivät ole aikaisemmin välttämättä ollenkaan käyttäneet kirjaston musiikkipalveluja.

Kuuntelupiirejä ja musapajoja

Pääosa kuuntelupiireistä ja musapajoista järjestetään Pasilan kirjastossa, jossa on yksi pääkaupunkiseudun kirjastojen suurimmista äänitekokoelmista. Pelkästään cd-levyjä on Pasilan kirjastossa noin 30 000 kappaletta. Hankkeessa ovat mukana myös muut aktiiviset Helsingin musiikkikirjastot Itäkeskuksen kirjasto, Kallion kirjasto ja Töölön kirjasto, joihin osa tapahtumista laajenee.

Aktiiviseen musiikin kuunteluun ja rentoon rupatteluun perustuvassa kuuntelupiirejä on syksyn 2020 aikana tulossa viisi. Jokaisessa on eri aihe, eikä ennakkoilmoittautumista tarvita.

Musapajassa pääsee tekemään musiikkia luovasti ja nauttimaan siitä. Musapajoja on syksyllä 2020 kolme. Ennakkoilmoittautumisia eikä aikaisempaa kokemusta musiikin tekemisestä tarvita.

Aiheista ja työpajojen kokoontumisista kerrotaan Pasilan kirjaston Facebook-sivulla, Pasilan Helmet-sivuilla ja Helmetin tapahtumasivuilla. Tule ja huomaa, että musiikki vie sinut mukanaan!

Suositus! Musiikkipedagogi Tuuli Wallenius avaa musiikin teoriaa ja tekemistä ummikoille hauskalla ja käytännöllisellä tavalla. Hän on julkaissut verkkoon kattavan avoimen oppimateriaalin Opi musiikista biisinteon kautta.  

Tapahtumat

Virtuaalitapahtumat:

Puhetta musiikista ja miten sitä voi helposti oppia

Opi musiikin tuntijaksi, taitajaksi, kokijaksi! -hanke esittäytyi Helsinki-kanavalla. Hankkeen vetäjä Arja Niemimaa jutusteli Jaana-Maria Jukkaran kanssa. Jaana-Maria on hankekumppani ja  Maailman musiikin keskuksen toiminnanjohtaja. Lisäksi musiikkipedagogina musiikkihankkeessa työskentelevä Tuuli Wallenius esitteli helppokäyttöisen musiikinteko-ohjelman.

Tapahtuman voi  katsoa tästä linkistä: https://www.helsinkikanava.fi/fi_FI/web/helsinkikanava/player/vod?assetId=52294983

#KallioLIVE

Musiikkihankkeemme pääsee vieraaksi Kallioon. Keskustelussa kävi ilmi, uusien musiikkikirjastopalvelujen ytimenä on itse tekeminen ja yhteisöllisyys. Videossa näki päivänvalon myös Minimusatunti nro 3, BandLab, jossa luupataan älylaitteella.

-> Katso video tästä: Opi musiikista -hanke esittäytyy

#KallioLIVE numero 2

Musiikkihankkeemme pääsee vieraaksi Kallioon toisen kerran. Puheenaiheena ovat kuuntelupiirit. Lisäksi Elävä Jukeboksi esittää toivekappaleen.

-> Katso video tästä:  Kuuntelupiirit ja Elävä Jukeboksi

#KallioLive numero 3

Musiikkihankkeemme pääse kolmannenkin kerran vieraaksi Kallioon, jossa puhutaan laulamisesta, harjoitellaan malliksi yhteisöllistä laulamista. Kuulemme ja näemme myös kuorotempauksessa syntyneen virtuaalikuoron lauluesityksen uudesta kappaleesta ”Tän laulun laulan”.

-> Katso video tästä: Yhteisöllinen laulaminen ja Virtuaalikuoro

Tulevat tapahtumat:

Huom:

Musiikkihankkeen joulukuuksi suunnitellut tapahtumat peruuntuvat tiukentuneen koronatilanteen takia. Osa tapahtumista järjestetään ensi vuoden puolella. Pahoittelemme ja ilmoitamme heti, kun tiedämme lisää.

Kuuntelupiirit

Supersuosituissa kuuntelupiireissä voit tutustua rennosti muiden kanssa jutellen eri tyyppiseen musiikkiin. Vuorossa on kauden viimein kuuntelupiiri. Paikkana on kirjaston S-Point, sisääntulokerros.

Huom. PERUTTU: Ma 7.12.2020 klo 13–14 Jazz ja tango maalais- ja kaupunkilaisilmiöinä

Sinulla on hieno mahdollisuus tutustua kenties yllättäviinkin näkökulmiin jazzin ja tangon maailmoista. Osallistujia johdattelee yhteiseen rupatteluun musiikkinäytteiden avulla Musiikkiarkiston johtaja, dosentti, FI, DI Juha Henriksson. Ilmoitamme peruuntuneen kuuntelupiirin uudesta ajankohdasta.

Musapajat

Toiminnallisissa musapajoissa voit tehdä musiikkia helposti ja hauskalla tavalla. Pajat soveltuvat kaikentasoisille musiikinharrastajille, etkä tarvitse edes omaa soitinta mukaan. Paikkana on kirjaston auditorio, 2. kerros.

Huom. PERUTTU: To 3.12.2020 klo 17–19 Kamujen paja

Musapajan vetäjänä toimii Käpylän musiikkiopiston kansanmusiikkilinjan opettaja. Kamulinjan kaikki opettajat ovat kansanmusiikkiin erikoistuneita musiikin maistereita, joilla on vahva muusikkotausta ja pedagoginen osaaminen. Opettajat pitävät oppilaitaan vertaisinaan muusikkoina ja tuovat esiin osallistujien persoonallisia vahvuuksia. Ilmoitamme pajan uudesta ajankohdasta.

Konsertit

Kamulinja soi!

Huom. Ke 2.12. klo 17.30–18.15 konsertti on PERUTTU . Ilmoitamme konsertin uudesta ajankohdasta.

To 1.10., ti 3.11.

Käpylän musiikkiopiston kansanmusiikkilinja esittäytyy kirjastokonserttien sarjassa. Sympaattiselle Kamulinjalle on tyypillistä eri ikäisten harrastajien kohtaaminen yhteisissä soittajaisissa. Kamulinjan ryhmien soitinvalikoimissa ovat harmonikka (2- ja 5-rivinen), jouhikko, kantele, kitara, nokkahuilu, piano/harmooni, ukulele ja viulu. Kolmen kirjastokonsertin yhteydessä on aina esittelyssä jokin soitin. Tapahtumapaikkana on kirjaston Allas, 1. kerros.

1.10. Kanteleen lumoa! Konsertti ja soitinesittely. Esiintyjinä nuoret kanteletaiteilijat Kaisla Hietala ja Hilla Rantala.

3.11. 10- vuotissyntymäpäivän riemua!  Päivän hyvästä meiningistä vastaava iskujoukko valtaa soitellen ensin Pasilan kirjaston auditorion ja sitten aulan. Soitinesittelyvuorossa on jouhikko. 

Kamujen paja ja Kamulinja soi! liittyvät Käpylän musiikkiopiston kansanmusiikkilinjan 10-vuotisjuhlintaan.

Näyttelyt

Huom. PERUTTU: 1.12.2020–5.1.2021: 60-luvun musiikkifanikulttuuri Suomessa

Pasilan kirjaston molemmissa kerroksissa. Näyttely on osa Musiikkiarkiston 30-vuotisjuhlaohjelmaa. Tiedot täsmentyvät. Ilmoitamme peruuntuneen näyttelyn uudesta ajankohdasta.

Opi musiikin tuntijaksi, taitajaksi, kokijaksi! -tapahtumat eri kirjastoissa

Opi kuuntelemaan klassista!

Opi kuuntelemaan klassista! -verkkomateriaali ja kirjastoissa syksyllä 2020 järjestettävät kuuntelupiirit tutustuttavat sinfoniaorkesteriin ja sille sävellettyyn ohjelmistoon sekä antavat avaimia kuunteluun. Kapellimestari Satu Simola johdattelee aiheisiin. Yhteistyössä: Helsingin kaupunginorkesteri.

ke 9.9. klo 17–18 Musiikkia pähkinänkuoressa, Itäkeskuksen kirjastossa, Kirjastosalissa
to 8.10. klo 17–18 Korvan kunto-ohjelma, Pasilan kirjastossa, S-Pointissa,
ke 18.11. klo 17–18 Orkesteri – pieni kylä, Töölön kirjastossa, Mika Waltari -salissa

Huom. PERUTTU: ti 8.12. klo 17–18 Sävellysten hedelmäkori, Kallion kirjastossa, Kupolisalissa. Ilmoitamme peruuntuneen kuuntelupiirin uudesta ajankohdasta.

helsinginkaupunginorkesteri.fi/opi-kuuntelemaan-klassista

Huomio! Ennakkotiedoista poiketen ovat kaikki neljä syyskuuksi ilmoitetetut Community Singing -laulupajat Kallion kirjastossa PERUTUT. Ne siirtyvät yhdessä laulamiselle turvallisempaan ajankohtaan.

Menneitä tapahtumia:

To 12.11.2020 Stadin Juhlaorkesterin keskipäivän konsertti

9-miehisen ensemblen sielukkaasti svengaava rytmimusiikki toi valoa ja juhlan tuntua tavalliseen loppusyksyn päivään. Ohjelmisto svengasi jazzin, bluesin sekä soulin kautta rappiin. Nonetin kapellimestarina toimi kitaristi Julius Heikkilä.

Webinaari 12.11.2020

Opimmeko uutta musiikkikirjastotyöstä? – Opi musiikin tuntijaksi, taitajaksi, kokijaksi! -hankkeen iltapäivä.

Monipuolisessa, kaikille avoimessa webinaarissa löytyi myönteisiä vastauksia. Selvittelemme parhaillaan webinaarista tallennetun videon julkaisumahdollisuuksia.

7.11.2020 Musapaja: Balkanin musiikin juhlaa 

Ohjaajina oli kolme Nefes-yhtyeen jäsentä: laulaja, tanssintaitaja Yonca Ermutlu, huilisti-klarinetisti John Millar ja perkussionisti Christen Hackman. Pajassa tutustuttiin innostavassa ilmapiirissä Balkanin alueen musiikkiin ja rytmeihin laulun, tanssin ja soiton välityksellä.

Ma 2.11.2020 Merve & Chrysa  (GR/KV/FIN)

Chrysa Panagiotopoulou – laulu
Merve Abdurahmani – koskettimet, laulu

Taidokas soitto ja laulu, improvisaatio ja koskettavat tulkinnat johdattivat Välimeren kauneutta huokuvalle matkalle Balkanin alueelle.

1.10.-24.10.2020 Näyttely: Praise to Helsinki - Blueslegenda Eddie Boyd Suomessa

Ainutlaatuinen, ensimmäistä kertaa missään esillä ollut näyttelykokonaisuus koostui Eddie Boydin kotialbumin valokuvista sekä artistin uraan ja elämään läheisesti liittyneistä pienesineistä. 

29.10.2020 Kuuntelupiiri: Etnosoi! Alkusoitto.  DJ & vetäjä oli Etnosoi!n tiedottaja Julia Palmu 

Etnosoi! Alkusoitto oli osa vuotuista maailman eri musiikkikulttuureita esittelevää Etnosoi!-festivaalia. Kuuntelupiirissä pääsi tutustumaan festarin artisteihin musiikin, musiikkivideoiden ja tarinoiden kautta. Kuuntelupiirissä oli vieraina myös Martinlaakson lukion opiskelijoita musiikinopettajansa kanssa.

Kuuntele tästä Etnosoi! 2020 soittolista

15.10.2020 Suomi-bluesin tarinaa

Dj:eina ja tarinan juontajina olivat Blues News -lehden toimituspäällikkö Pete Hoppula ja Finnish Blues Societyn varapuheenjohtaja Harri Suokas. Tarina muotoutui suomi-bluesin eri vuosikymmenten artistien esittelystä. Kävi ilmi, ettei kotimainen blues ole mitään vanhenevien äijien harrastelua. Se on nykyään korkealle arvostettu vientituote, ja lajia ovat viime aikoina paljolti uudistaneet myös persoonalliset naisartistit. Kuuntelupiiriin liittyivät myös kattava näyttely bluesartisti Eddie Boydista sekä Helmet-aineistonäyttely. 

1.10.2020 Opi musiikista biisinteon kautta

Oman kappaleen tekemistä kokoava paja. Kertausta ja vinkkejä. Musiikkipedagogi Tuuli Wallenius opasti.

22.9. 2020  Elävä jukeboksi Pasilan kirjastossa 

Toivesarja neljässä kirjastossa. Elävä jukeboksi soitti ja lauloi yleisön valitsemia Beatles-kappaleita listalta. Musiikista vastasi kitaristi-laulaja Tuuli Wallenius folk-pop-duosta MeriTuuli. Jukeboksin muut tämän syksyn kirjastoesitykset olivat 1.9. Töölössä, 6.10. Kalliossa ja 8.10. Itäkeskuksessa.  

3.9.2020 Kuuntelupiiri: Laulunkirjoittajat

Laura Sippola kertoili lauluntekemisestä ja valotti kirjoitusprosessejaan musiikkiesimerkein. Sippola on tunnettu laulaja-lauluntekijä, muusikko, pedagogi ja musiikin tohtori.  ”Herkkyys, avoimuus ja uteliaisuus ovat tärkeimmät työkalut lauluntekemiseen.”  laurasippola.webnode.fi

12.3.2020 Lintuaiheisen kuuntelupiirin vetäjänä toimi erikoiskirjastovirkailija, musiikkioppilaitoksen opettaja Seija Sipiläinen.

20.2.2020 Musapaja: Kansainvälisiä rytmejä – Uutta arabialaista musiikkia

Kansainvälisiä rytmejä -kuuntelupiirin ja -musapajan vetäjän, palestiinalais-jordanialaisen muusikon ja laulaja Nemat Battahin johdattamana kuunneltiin ja tutustuttiin kiehtoviin arabimusiikin rytmeihin, melodioihin ja joihinkin soittimiin. Lue artikkeli aiheesta.

13.2.2020 Kuuntelupiiri: Kansainvälisiä rytmejä – Arabic folk music

13.1.–23.1.2020: Räplyriikkakilpailu

Teemana oli muutos. Kilpailun voitti Jonna Heimonen. Valinnan teki Inka Rantakallio, joka sanoi kuulevansa Jonnan riimeistä jo valmiin biisin. Onnittelut!

23.1.2020 Kuuntelupiirissä esiteltiin suomiräpin naisia. Lista musiikkitoimittaja ja DJ Inka Rantakallion soittamista kappaleista tässä

9.1.2020 Kuuntelupiirin pohjalta tehty artikkeli: Sugartime – 60-luvun tyttöbändejä maailmalta

Piirin vetäjinä olivat Kati Borg-Penttilä ja Irma Tapio

10.12.2019 Kuuntelupiiri: Elävä Beatles -aiheinen jukeboksi

Abbey Road -albumin julkaisemista oli tullut kuluneeksi 50 vuotta. Tuuli Wallenius toimi kuuntelupiirin vetäjänä ja ”elävänä jukeboksina” soittaen ja laulaen ja esitellen yleisön toivekappaleita biisilistalta.

25.11.2019 Kuuntelupiirin pohjalta tehty artikkeli: Maija Karhinen-Ilo Freija-yhtyeestä soittaa nykyballadeita

12.11.2019 Kuuntelupiirin pohjalta tehty artikkeli: DJ ja toimittaja Mikko Mattlar soittaa näytteitä 1970- ja 1980-lukujen suomalaisesta syntikkamusiikista

Opi musiikin tuntijaksi, taitajaksi, kokijaksi! -projektin tapahtumatuotanto tehdään Etelä-Suomen aluehallintoviraston taloudellisella tuella. Hankkeessa Helsingin kaupunginkirjaston kumppaneina ovat

Maailman musiikin keskus

Musiikkiarkisto

Käpylän musiikkiopiston KAMU-linja

ja

Helsingin kaupunginorkesteri

Pasilan kirjaston käyntiosoite on Kellosilta 9.

Musiikkihankehanke sosiaalisessa mediassa:

Instagram: @opimusiikista, #opimusiikista

Facebook: Opi musiikista

Lisätietoja antaa projektikoordinaattori Arja Niemimaa:

arja.niemimaa@hel.fi  
+358 40 706 4107