Espoonlahden kirjastoissa juhlitaan ekaluokkalaisia

Syyskuun aikana Espoonlahden kirjastoissa juhlitaan uusia ekaluokkalaisia. Nöykkiön kirjastossa vieraili ekaluokkalaiskampanjan kirjailija Miina Supinen.

Syyskuun ensimmäisenä perjantaina Nöykkiön kirjastossa juhlittiin ekaluokkalaisten koulutien alkua. Kunniavieraina oli runsaslukuinen joukko ekaluokkalaisia ja pääohjelmanumerona juuri alkaneen ekaluokkalaiskampanjan kirjailijan Miina Supisen kirjailijavierailu. Ohjelmassa oli myös leikkejä ja kirjavinkkejä.

Miina Supinen on kirjoittanut kirjan Kokkiklubi: maailman paras pizza, jonka Helmet-kirjastot yhteistyössä WSOY:n kanssa lahjoittavat jokaiselle pääkaupunkiseudun ekaluokkalaiselle. 

Miina kertoi ekaluokkalaisille, mistä tuli ajatus yhdistää kokkaus ja taikuus, miten hänen Kokkiklubi-lastenkirjansa saivat alkunsa, ja miten niiden hahmot syntyivät yhteistyössä kuvittaja Anni Nykäsen kanssa. Lisäksi hän raotti hieman verhoa tulossa olevan kolmannen Kokkiklubi-kirjansa juonen suhteen. Lapsilta suorastaan sateli kysymyksiä. Heitä kiinnosti mm. mitä Miina lapsena luki ja millaisista peleistä Miina tykkää. Lempikirjakseen Miina nimesi Astrid Lindgrenin kirjan Ronja Ryövärintytär ja kertoi pelaavansa nykyään Rayman Legends -peliä.  Yleisön aloitteesta pohdittiin yhdessä myös sitä, millaiset pelit tai ihan kirjatkin saattavat joskus tuntua pelottavilta. Ekaluokkalaiset intoutuivat myös kertomaan, millaisia mielikuvitustarinoita he ovat ihan itse keksineet.

Miinan mukana vierailulle saapunut WSOY:n viestintäpäällikkö Ina Westman valotti lapsille, mitä kirjan kustantaminen tarkoittaa ja keitä kaikkia tarvitaan, ennen kuin kirja on valmis lähetettäväksi kirjastoihin tai kirjakauppoihin.

Kirjan ja samalla koko juhlan teemaa soveltaen ekaluokkalaiset leikkivät pizzalähettejä legoroboteilla. Terveellisen välipalan lomassa katsottiin myös kirjailijan lyhyt videotervehdys. Lastenkirjastolaiset esittelivät ekaluokkalaisille kirjastokortin ja toivottivat heidät perheineen tervetulleiksi kirjastoon hankkimaan sellaisen itselleen, ellei sitä vielä ole. Lopuksi lastenkirjastolaiset vinkkasivat myös hauskoja ja helppolukuisia kaunokirjoja sekä lasten kokkauskirjoja.

Espoonlahdessa ekaluokkalaisia juhlitaan syyskuun aikana vielä myös Soukan kirjastossa, Saunalahden kirjastossa ja kirjastoauto Välkyssä Kivenlahdessa. Tapahtumissa jaetaan mukaan ilmoittautuneille ekaluokille lahjakirjat lahjakortteja vastaan. Ohjelma vaihtelee kirjastoittain: Soukassa mm. pizzapalasuunnistus, Saunalahdessa Lukutoukka hukassa -esitys ja Välkyssä kirjavinkkejä.

Lukupalat-sarjat Kokkiklubi-kirjat:

                          Miina Supinen: Kokkiklubi: maailman paras pizza
                          Miina Supinen: Kokkiklubi: Amorin apulaiset

Kokkauskirjoja lapsille (kirjalistan koosti Hanna Lindy):

Perez, Camilla: Minä osaan leipoa
Kunnas, Mauri: Tassulan keittokirja
Kolu, Siri: Ränttätänttää, rosvoruokaa
Nopola, Sinikka - Nopola, Tiina: Risto Räppääjä kauhan varressa: koko perheen kokkauskirja
Jansson, Tove-Heilala, Katariina: Muumilaakson keittokirja
Nurmi, Maija: Pinkie Pie leipoo
Nordqvist, Sven-Samuelsson: Viirun ja Pesosen keittokirja
Kiskola, Marianne: Pikkumimmien keittokirja
Kiskola, Marianne, Alex, Antrea: Pikkujätkien keittokirja
Bandell, Alisa: Tyttöjen herkkukirja
Sanoma Magazines Finland: Helpot välipalat: 32 ohjetta Ankkalinnasta

Teksti ja kuvat: Heliminna Hakala