Myllylahti

Haluan, että elokuva saa ihmiset ajattelemaan

Projektiviikon viimeisenä päivänä Nöykkiön koulun luokat 8H ja 8F kävivät Nöykkiön kirjastossa kuuntelemassa käsikirjoittaja Mikko Myllylahtea. Myllylahti kertoi käsikirjoittajan työstä sekä uudesta elokuvastaan: Hymyilevä Mies, joka on Suomen Oscar-ehdokkaana. Elokuva on mustavalkoinen ja kertoo nyrkkeilijä Olli Mäestä, joka pääsi kilpailemaan nyrkkeilyn maailmanmestaruudesta Helsingissä 1962. Leffa kertoo myös Ollin ja hänen vaimonsa rakkaustarinan. Vaikka Olli häviääkin ottelun, päivä on hänen elämänsä onnellisin päivä.

Mikä on vaikeinta työssäsi?

Tuo on kyllä hyvä kysymys. Käsikirjoittamisessa on tärkeää, että muoto on oikein. Kyllä se varmaan on muodon löytäminen. On helppoa ajatella asioita, mistä haluaisi elokuvan kertovan. Haluan, että elokuva saa ihmiset ajattelemaan tietynlaisia asioita. Pitää löytää joku tapa tai muoto kohtaukseen, että asia tulee läpi. Esimerkiksi tässä elokuvassa (Hymyilevä Mies) ei voida vain sanoa, että rakkaus on tärkeää. Se ei toimi, koska meidän täytyy saada ihmiset elämään se tarina. Muodon löytäminen on todella vaikeaa.

Missä olet opiskellut?

Olen opiskellut Helsingissä elokuvataiteen laitoksella, joka on nyt osa Aalto-yliopistoa. Siellä on elokuva- ja lavastustaiteen osasto, ja olen siellä opiskellut ja sieltä valmistuin.

HymyilevaMies_Still1_PhotoBy_KuokkasenKuvaamo_ElokuvayhtioAamu2016.jpg 
Hymyilevä mies, 2016, Kuva: Kuokkasen kuvaamo

Mistä saat ideoita kirjoituksiisi?

Ideat voivat tulla oikeastaan aika monista paikoista. Jos vaikka kohtaan jonkun ihmisen, jota en tunne, se saattaa herättää minussa jonkinlaisen ajatuksen. Se ajatus voi olla isokin, vaikka maailmasta tai mistä tahansa isosta asiasta. Alan miettimään, voisinko kirjoittaa tarinan, jonka päähenkilönä on hänen kaltaisensa ihminen. Olen nyt esimerkiksi kirjoittamassa "Metsurin tarina" -nimistä elokuvaa. Se sai alkunsa, kun minun pihaltani piti kaataa puu, ja sinne tuli metsuri, joka kaatoi sen puun. Se henkilö oli mielestäni niin kiinnostava, että kirjoitin kokonaisen elokuvakäsikirjoituksen hänestä. Ei se enää kerro siitä oikeasta ihmisestä, mutta hänestä sain idean. Sain hänestä inspiraatiota. Idea voi tulla tosi monesta asiasta, tai sitten se voi tulla minun ajatuksistani. Yleensä idea tulee joistain ajatuksista tai havainnoista.

Jos et olisi käsikirjoittaja tai runoilija, mitä tekisit?

Jos en olisi taiteilija, olisin varmaan opettaja.

Mitä tavoitteita sinulla on tulevaisuudelle?

No tietenkin, että saan jatkaa tätä työtä, elokuvien käsikirjoittamista, koska tämä on aika vaikea ammatti, ja aina on epävarmuutta. Se, että saa jatkaa omaa työskentelyä, on varmaankin se keskeisin tavoite. Ja että saa omat työt tehtyä.

Keitä elokuva-alan julkkiksia olet tavannut?

Me olimme Cannesissa ja tapasimme Mel Gibsonin. Kun Hymyilevä Mies oli voittanut siellä, hän tuli onnittelemaan.

Miltä tuntuu, että Hymyilevä Mies on saanut noin paljon suosiota?

Todella hyvältä. Emme tienneet, kiinnostaako se ketään muuta ja saako se yhtään katsojia, vaikka olimme itse siihen tosi tyytyväisiä. Nyt se on saanut ihan hyvin katsojia Suomessa, mistä me olemme hyvin iloisia. Myös ulkomailla ihmiset ovat siitä kovin tykänneet, ja se on voittanut pari palkintoakin. Olemme tosi iloisia siitä, mutta ei se ollut meidän syymme tehdä tätä elokuvaa. Kun elokuva valmistui, olimme kaikki sitä mieltä, että tästä tuli hyvä ja me olemme tyytyväisiä tähän.

Teksti ja kirjailijakuva: Enni Ahola ja Milla Turtonen