Kirjallisuuspiirissä luettuja kirjoja

Kirjamakustelua ja -keskustelua Merikartanossa

Merikartanon palvelutalossa oli aiemminkin toiminut kirjallisuuspiiri, mutta kun kuulin, että sinne tarvittaisiin uusi vetäjä, innostuin heti mielenkiintoisesta vapaaehtoistyöstä.  Enkä ole katunut! Kokoonnumme Merikartanon takkahuoneessa kerran kuussa käymään mielenkiintoisia kirjallisuuskeskusteluja. Kivenlahden kirjasto toimittaa palvelutaloon kirjallisuuspiiriläisille kuukaudenkirjat aina noin neljä viikkoa ennen kokoontumistamme. Hienoa palvelua!

Tavaksemme on tullut valita etukäteen kauden kirjat tapahtumassa, jota kutsumme kirjamakusteluksi. Isosta kirjakasasta valitaan yhdessä keskustellen ja ”makustellen” erilaisia kiinnostavia kirjoja vähän jokaisen kirjallisuuspiiriläisen makuun. Valinnoissa pyrimme tutustumaan myös eri kirjailijoiden tuotantoon ja erilaisiin kirjallisuuden tyyleihin. Teksti ei saisi olla liian pientä. Eräs lukupiirimme jäsen on ruotsinkielinen, ja hän lukee mielellään omalla äidinkielellään, vaikka keskusteleekin suomeksi. Valinnoissa otamme myös huomioon sen, että uutuuskirjoja on vaikea saada, joten kaikkein ajankohtaisimmat teokset jäävät odottamaan myöhempiä aikoja. Helmikuun kirjaksi kirjallisuuspiiriläiset valitsivat Tellervo Koiviston vanhan muistelmateoksen Elämän siivellä – päiväkirjan lehtiä, joka osoittautuikin ihan ajankohtaiseksi, kun Tellervo Koivistosta kirjoitettu elämäkerta on vastikään ilmestynyt.

Valitsemamme kirjat osoittavat, miten monipuolisia keskusteluja olemme käyneet: Wolfram Eilenbergerin Minun suomalainen vaimoni, Ernest Hemingwayn Vanhus ja meri, Raija Orasen Aurora, Donna Leonin Turvasatama, Raili Mikkasen Unelmien varjot, Isabel Allenden Rouva Fortunan tytär, Sirpa Kähkösen Jään ja tulen kevät, Tuula-Liina Variksen Että tuntisin eläväni, Laura Lindstedtin Sakset, Bo Carpelanin Lehtiä syksyn arkistosta, Anja Snellmanin Pääoma ja Erik Wahlströmin Tanssiva pappi. 

Lukupiirin jäsenet ovat kaikki palvelutalossa asuvia naisia, ja keskustelu sivuaa usein naisten asemaa eri aikoina tai naisen elämänkaarta. Tällaisen lukupiiritoiminnan vahvuus on ajatusten vaihtamisessa ja yhteisen lukukokemuksen jakamisessa. Saan keskustelun ohjaajana aivan valtavasti voimaa ja uusia näkökulmia Merikartanon lukupiirin viisailta naisilta.

Teresia Volotinen

Kuvat: Siltala, Tammi, Teos, Otava