Tulostaminen muuttui Pikkulaivan kirjastossa maksulliseksi 19.11.2020

Tulostaminen Espoon kaupunginkirjastossa muuttuu asteittain maksulliseksi alkaen Pikkulaivan kirjastosta torstaina 19.11. Samalla tulostamisessa otetaan käyttöön helpomman ja turvallisemman tulostamisen mahdollistava tulostusohjelma.

Tulostaminen maksaa jatkossa 0,20 euroa per sivu ja tulostuksen voi maksaa kortilla tai sähköisesti. Käteismaksua ei ole. Maksua ei kuitenkaan peritä, jos tuloste on välttämätön työllistymiseen, toimeentuloon, sosiaalietuuksiin tai maahanmuuttoon liittyvässä asioinnissa. Myös lapsille tulostus on maksutonta. Maksuttomien tulosteiden maksimimäärä yhdellä tulostuskerralla on 20 kappaletta ja onnistuu henkilökunnan avulla asiakaspalveluaikoina. Kopiointi pysyy toistaiseksi maksuttomana.

Muutoksen taustalla on sekä asiakkaiden tietoturva, talous että luonnonvarojen säästäminen. Nykyisin tulostusmäärät kaupunginkirjastolla ovat valtavia - jopa 2,5 miljoonaa tulostetta vuodessa. Tilanne on kestämätön sekä taloudellisesti että kestävän kehityksen periaatteiden kannalta. Kirjaston ohjeistukset säästeliääseen tulostamiseen eivät ole aikaansaaneet toivottua säästöä.

Lisäksi nykyisellä tulostustavalla asiakkaiden arkaluontoisia ja henkilökohtaisia tietoja kuten henkilötunnus ja lääkärintodistukset voi päätyä vääriin käsiin. Tämä mahdollistaa jopa identiteettivarkauksia. Uuden tulostusohjelman avulla paperit tulostuvat vasta kun asiakas itse vapauttaa ne tulostimella.Uusi tulostusohjelma mahdollistaa tulostamisen myös omalta tietokoneelta tai älylaitteelta.

Henkilökunta opastaa tarkemmin tulostamisessa.