Talitintti keväällä. Kuva: CC-lisenssi / Flickr. Kuvaaja: Giuss95

Kirjan kanssa kevätretkelle!

Tiedätkö, miltä västäräkki näyttää? Tai miten talitiainen laulaa? Entä tunnistatko variksen jäljet lumessa?

Luonto-Liitto järjestää joka vuosi Kevättuuli-kevätseurannan lapsille. Kevätseurannan aikana opit tuntemaan erilaisia kasveja ja eläimiä. Voit tulostaa itsellesi oman kevätkortin (pdf) luontoretkiä varten Luonto-Liiton sivuilta. Korttiin kerätään havaintoja tutuista lajeista. Voit tehdä havaintoja yksin, kaverin kanssa tai vaikka koko perheen voimin. (Lisätietoja kevätseurannasta saat Kevätseuranta-verkkosivuilta.)

Vielä on kuitenkin liian aikaista nähdä perhosia tai muuttolintuja. Retkelle kannattaa kuitenkin lähteä, sillä maaliskuussa hangelta löytyy eläinten ja lintujen jälkiä. Voit piirtää jäljistä kuvan (tai kuvata ne vaikka kännykällä) ja verrata niitä sitten Mikä tästä meni? -kirjassa oleviin jälkiin. Juoksiko keväthangella kettu? Millaiset ovat harakan jäljet?

Muita hyviä oppaita retkiä varten ovat Koko perheen luontoretki ja Suomen luontovuoden opas. Niissä kerrotaan, mitä kaikkea luonnossa tapahtuu keväällä, ja kirjojen kuvien avulla voit tunnistaa eri eläin- ja kasvilajeja. Jos sinulla on puhelimessasi nauhuri, nauhoita lintujen ääniä ja etsi oikea laji Linnut äänessä : 150 Pohjolan lintulajia äänineen -kirjan avulla. Havainnot voit kirjata talteen muistivihkoon.

Luontoretkelle voi lähteä myös kaupungissa. Löytöretkiä lähiluontoon -kirja kertoo kaupunkiluonnosta ja erilaisista kaupungeissa asuvista otuksista. Esimerkiksi kettuun voi nykyään törmätä kaupunkien keskustassa, ja katukivien raoista alkaa keväällä kasvaa monenlaisia kasveja. Lokkien, varisten, mustarastaiden ja varpusten konsertti kuuluu kaupungissa lumipyryssäkin, ja kaupunkien pensaissa kulkee monen otuksen polku!

Paula Niemi / Pointin kirjasto