Börje oli kirjastossa kuin kotonaan

Lukukoira Börje ihastutti Eläinten viikolla

Eläinten viikkoa vietetään vuosittain 4.-10. lokakuuta. Viikon tarkoituksena on kiinnittää huomiota  eläinten hyvinvointiin ja oloihin. Tänä vuonna olimme kirjastossa aivan erityisen innoissamme, sillä maltankoira Börje, Pohjoismaiden ensimmäinen koulutettu lukukoira, oli luvannut tulla vieraisille emäntänsä Raisan kanssa.

Lukukoira on terapiakoira, joka on koulutettu kuuntelemaan lasten ja aikuisten lukemista. Tarkoituksena on tarjota onnistumisen kokemuksia lukijalle, sillä koira ei korjaa ääntämystä tai naura. Useimmiten Börje työskentelee Sellon kirjastossa Espoossa, mutta vierailee välillä muissakin kirjastoissa.

Jo hyvissä ajoin ennen Börjen sovittua saapumista kirjaston henkilökunnan keskuudessa oli havaittavissa pienoista säpinää. Kun päivän tähti lopulta saapui, ei rapsuttelulle ollut tulla loppua. Enenn pitkää päästiin myös varsinaiseen asiaan: päivän aikana Börjen vastaanotolla vieraili runsain joukoin innokkaita nuoria lukijoita. Börje oli elementissään kuunnellessaan suomeksi ja englanniksi luettuja tarinoita.

Monen tunnin lukurupeaman jälkeen Börjessä oli havaittavissa jo pieniä uupumisen merkkejä, mutta hän suoriutui ponnistuksesta ammattilaisen tyyneydellä. Monelle pienelle lukijalle päivä oli varmasti ikimuistoinen.


Lisätietoa Börjestä ja lukukoirista yleensä löytyy osoitteesta lukukoira.nettisivu.org. Börje pitää myös omaa blogia osoitteessa lukukoira.blogspot.fi. Lisäksi Börje twiittaa: twitter.com/sellonbrje. Tiesitkö muuten, että Börje esiintyy myös Pirjo Suvilehdon kirjassa Anni ja loistokoirat?