Nainen kokeilee Suosittelijaa Pointin kirjastossa.

Mistä seuraava hyvä kirja?

Vantaan kaupunginkirjasto ja VTT kehittävät henkilökohtaisia lukusuosituksia antavaa oppivaa verkkopalvelua. Sen avulla ratkeaa monen ahkeran lukijan ongelma: mistä seuraava hyvä kirja?

Palvelun toiminta perustuu aiempaan lainaukseen ja samantyyppisestä aineistosta kiinnostuneiden lainoihin. Alkuvaiheessa suosittelija antaa tieto- ja kaunokirjallisuussuosituksia aikuisille ja lapsille, jatkossa mahdollisesti myös musiikki- ja elokuvasuosituksia.

VTT:n kehittämää oppivaa järjestelmää sovelletaan ensimmäistä kertaa kirjaston lainaustoiminnasta kertyvään datamassaan. Testausvaiheessa suosituksia saavat Vantaan, Espoon ja Kauniaisten asiakkaat. Kirjaston käyttäjien tiedot ja lainahistoria säilyvät salaisina.

Mitä Suosittelija tekee?

Suosittelija vertaa kirjaston asiakasta muihin asiakkaisiin, ja omaan patentoituun algoritmiinsa perustuen suosittelee uutta, todennäköisesti kiinnostavaa luettavaa. Järjestelmä oppii käyttäjiensä toiminnasta ja parantaa siten tuloksiaan jatkuvasti. Se kertoo vinkkaamiensa teosten sisällöstä ja näyttää myös kansikuvan.

Suosittelijan kehitysversiota testataan tablettitietokoneella lokakuuhun asti Pointin kirjastossa Vantaalla. Kokeilukauden jälkeen palvelu avataan verkossa. Tee kesäretki Pointtiin ja kokeile miten suosittelut osuvat kohdalleen.

Teksti: Minna Saastamoinen
Kuva: Vantaan kirjasto- ja tietopalvelut