Pointin kirjasto

Pointin kirjasto parantaa palveluaan itsepalvelukirjastolla

Kartanonkosken asukkaat voivat tulevana syksynä käyttää kirjastoaan entistä helpommin, sillä Pointin kirjaston aukioloaikoja laajennetaan itsepalvelukirjastolla.

Pointissa otetaan käyttöön Axiell Finlandin Avoin kirjasto –konsepti. Avoin kirjasto on itsepalvelukirjasto, jolla voidaan lisätä kirjaston aukioloja teknisen valvonnan avulla. Tavoitteena on saada järjestelmä käyttöön loppusyksystä. Konseptin käyttöönotto ei vaikuta Pointin henkilökunnan määrään.

Kirjastotila asiakkaiden käyttöön

Ideana on, että asiakkaat saavat käyttää kirjastotilaa myös henkilökunnan työvuoron loputtua, jolloin käytössä ovat vain miehittämättömän kirjaston palvelut. Asiakkaat voivat mm. lainata ja palauttaa aineistoa automaatilla.

- Kirjastot ovat ihmisiä varten. Näin voimme parantaa palvelua ja antaa kirjastotilan ihmisten käyttöön, vaikka henkilökunta ei ole paikalla. Tilan käyttöä valvotaan kyllä teknisesti, mutta pääosin avoimen kirjaston toiminta perustuu luottamukseen, kertoo kirjastopalvelujen johtaja Mikko Vainio.

Pointissa käyttöön otettavan konseptin eri versioita on käytössä mm. Tanskassa ja Ruotsissa. Suomessa sen otti ensimmäisenä käyttöön Mynämäen kunnankirjaston Mietoisten toimipiste.

Katso video (Axiell Finland, englanninkielinen), jolla Charlotte Rasmussen kertoo tanskalaisen Glostrupin kirjaston kokemuksista.

Myös Suomenlinnassa laajennetaan aukioloaikoja

Myös Suomenlinnan kirjastossa laajennetaan syksyn kuluessa aukioloaikoja itsepalveluperiaatteella. Kyseessä on kokeilu, joka käynnistyy 1.10.2013 ja mukaan pääsevät Suomenlinnan asukkaat.

Minna Saastamoinen, HelMet.fi