Cycling for libraries 2013 Amsterdam-Bryssel

Polkien pitkin Eurooppaa

Mitä sinulle tulee mieleen sanasta konferenssi? Puuduttavia esitelmiä, takkuilevia PowerPoint-esityksiä, oikuttelevia videotykkejä? Muutama vuosi sitten joukko pyöräilyyn intohimoisesti suhtautuvia kirjastolaisia päätti kokeilla jotain uutta, ja syntyi Cycling for libraries, poliittisesti ja taloudellisesti riippumaton epäkonferenssi ja pyöräilytapahtuma. Cycling for librariesin tavoitteena on ollut luoda nimenomaan epämuodollinen tapa verkostoitua kansainvälisesti ja samalla vedota päättäjiin kirjastojen puolesta. Ensimmäisen kerran tapahtuma järjestettiin vuonna 2011, jolloin kirjastolaiset tempaisivat polkemalla Kööpenhaminasta Berliiniin.

Itse noteerasin tapahtuman ensimmäisen kerran ollessani töissä Espoon kaupunginkirjastossa kesällä 2012. Tuolloin muutama työkaverini osallistui tapahtumaan polkemalla Baltian läpi. Olin hämmästynyt. Voiko tällaista edes olla? Täysin uudenlainen tapa tehdä kirjastotyötä! Innokkaana työmatkapyöräilijänä päätin, että olen mukana seuraavan vuoden tapahtumassa hinnalla millä hyvänsä. Kun tämän vuoden reitti – Amsterdamista Brysseliin – alkuvuodesta julkistettiin, en ollut pysyä nahoissani. Toiveeni toteutui, ja kesäkuussa pakkasin mukaani aurinkovoidetta, kuusiokoloavainsarjan ja pyöräilykypärän ja lensin Amsterdamiin (pyörän vuokrasin paikan päältä).

Reilussa viikossa matkamittareihimme kertyi reilut 400 kilometriä. Samalla kun helleaalto helli Pohjois-Eurooppaa, Hollanti ja Belgia värjöttelivät sateessa, tuulessa ja 15 asteen lämpötilassa. Huumorintaju oli välillä koetuksella Hollannin rantojen patovalleja pitkin vastatuuleen polkiessa ja vuokrapyörien renkaiden puhkeillessa, mutta toisaalta mikään ei hitsaa isoa ryhmää yhteen kuin yhdessä hieltä haiseminen, märkien sukkien manailu ja 25 hengen hostellihuoneen (ja yhden vessan!) jakaminen.

Kirjastoammatillista puoltakaan ei epäkonferenssissa ollut toisaalta unohdettu. Parasta antia sillä rintamalla olivat lukuisat kirjastovierailut Hollannin ja Belgian kirjastoihin. Omat tuntosarveni olivat auki varsinkin kirjastotilojen visuaalisen suunnittelun suhteen. Miten luoda kirjastoista houkuttelevia tiloja, joissa erilaisten asiakkaiden tarpeet pystytään ottamaan huomioon? Erityisesti Hollannin puolella visuaalisuuteen oli satsattu: kirjastot hohtivat uutuuttaan, opasteet olivat suuria ja värikkäitä, ja tunnelma oli usein kirjakauppamainen, hyvässä mielessä.

Prameudella oli kuitenkin myös kääntöpuolensa: Hollannissa kirjastopalvelut ovat maksullisia, ja vuoden jäsenyydestä voi joutua pulittamaan jopa useita kymmeniä euroja (kirjastojen budjetista noin 20% katetaan maksuilla, loppu tulee julkisista varoista). Lisäksi erikoisaineistosta, kuten CD:istä ja DVD:istä, joutuu usein maksamaan lisämaksun joka lainauskerralla. Saimme myös kuulla, että Hollannissa ehkä jopa joka kolmas kirjasto on tällä hetkellä lakkautusuhan alla. Belgiassa kirjastopalveluista veloitettiin nimellinen maksu, mutta toisaalta myös kirjastotilat olivat usein vaatimattomampia.

Myös yhteiskunnallinen vaikuttaminen ja kirjastojen puolesta puhuminen oli läsnä koko matkan ajan. Matka alkoi vakavissa tunnelmissa: ensimmäisenä päivänä kuulimme Hollannin Kuninkaallisen Tropiikin Instituutin kirjaston lakkauttamispäätöksestä. Valtio oli päättänyt lakkauttaa kirjaston huolimatta siitä, että se oli useissa konsulttifirmojen selvityksissä todistanut tehokkuutensa ja toimintansa tarkoituksenmukaisuuden. Jutun kirjoittamishetkellä kirjaston tilanne on vielä auki.

Vierailimme myös Hollannin parlamentissa Haagissa, jossa keskustelimme kirjastoalan kysymyksistä parlamentin edustajien ja paikallisten kirjastovaikuttajien kanssa. Matka huipentui Brysseliin Euroopan parlamenttiin, jossa tapasimme illallisella parlamentin jäseniä ja luovutimme heille viestin kirjastojen puolesta.

Matkasta jäi käteen paitsi akuutti pyöräkuume, myös aimo annos eväitä omaan kirjastotyöhön ja suuri joukko uusia ystäviä ympäri maailman. Eroahdistusta lievittää se, että ensi vuoden reitti on jo julkistettu: elokuussa 2014 keltaisiin huomioliiveihin sonnustautuneita kirjastolaisia voi bongata polkemassa Barcelonasta Lyoniin.

Lue lisää epäkonferenssin teemoista osoitteessa www.cyclingforlibraries.org

Lisää kuvia löydät tapahtuman Flickr-sivulta.

Eeva Rita-Kasari, Pointin kirjasto